מכשירי חשמל: לתקן או לא לתקן, זו השאלה
תקופת האחריות חלפה מזמן, מכונת הכביסה לא מתפקדת והטלוויזיה משדרת רק בשחור לבן. האם כדאי לטרוח ולתקן או לקנות מכשיר חשמלי חדש?
ההחלטה אם לתקן או לזרוק מכשיר חשמלי תלויה בכמה מרכיבים - עלות התיקון, עלות מוצר חדש, גיל המכשיר ועוד. בנוסף, קיים גם המרכיב הרגשי. רבים מאיתנו, במיוחד המבוגרים, נקשרים למכשיר שמשרת אותם עשרות שנים ומתעקשים להמשיך ולתקן את המיקסר הוותיק או המיקרוגל שיודע לחמם בדיוק במידה הנכונה. לא נדיר למצוא אנשים שמשוכנעים שהמאכלים שלהם יוצאים מצוינים גם בגלל איכות המעבד, התנור והכיריים שמלווים אותם כבר שנים. שוחרי איכות הסביבה החרדים לגורל כדור הארץ יעדיפו לתקן, לעומת חובבי החידושים וההמצאות שתמיד ירצו את העדכון האחרון בטלוויזיה שלהם, וישתמשו בתקלה הכי קטנה כתירוץ לרכישה. אז, להשמדה או למעבדה?
כדאי לתקן
טלוויזיות: בטלוויזיות היקרות והגדולות (מעל 42 אינטש), כדאי לתקן. נסו להסביר למעבדת התיקונים עוד בטלפון מה אופי התקלה כדי להעריך מה תהיה עלות התיקון.
מדיחי כלים: כאשר מדובר במדיחי כלים יקרים בשווי 2,500 שקל ומעלה, כדאי להשקיע בתיקון שעולה כמה מאות שקלים, במקום לקנות מוצר חדש. החלפה של מנוע, כרטיס אלקטרוני או גוף חימום עדיין יהיו שווים את התיקון.
יאיר גזית מ"שירות למוצרי חשמל" מסביר: "מדיח כלים הוא מוצר יקר יחסית ולכן כדאי לתקן את רוב התקלות. אם התפוצץ לוח פיקוד במדיח, ייתכן שמדובר בעלות של 1,000 שקל ולא שווה לתקן, אפילו אם המדיח צעיר. בשאר המקרים מומלץ להשקיע ולתקן את המדיח".
מקררים: במקרה של תקלה פשוטה, אין ספק כי כדאי לתקן את המקרר במקום לשלם אלפי שקלים על מוצר חדש. מילוי גז (400-300 שקל) או החלפת גומי איטום שהתייבש (כ-500 שקל) יהוו השקעה סבירה אלא אם מדובר במקרר ישן, שבמילא רוצים להחליף וייצר בעיות רבות עוד קודם. ככל שהמקרר ישן וקטן יותר, כך התיקון הופך לפחות משתלם.
אם התקלה מצריכה החלפת מדחס או מנוע, תיקון שעלול להגיע ליותר מ-1,000 שקל במקרר ישן יחסית, יהיה משתלם יותר להחליף אותו בחדש. אם מדובר במקרר ישן הסובל מתקלה חוזרת, שקלו בחיוב לקנות חדש, הצורך פחות אנרגיה וחסכוני יותר בחשמל.
עוד בנושא:
כך תשמרו על מכונת כביסה לאורך שנים
צריכים טכנאי מקררים? למחירון המומלץ
לא לתקן
כל המוצרים הקטנים, שעלותם בין 150-50 שקל, לא שווים תיקון: קומקום חשמלי, טוסטר, מסחטת מיץ, מיקסר ידני, מכשיר DVD זול - לסל וחסל. החלפת גוף חימום בקומקום תעלה כמעט כמו קנייה של קומקום חדש.
תנורי בישול: מדובר במכשירים עם מעט תקלות, שכאשר הם מפסיקים לעבוד, לרוב צריך בכל מקרה להחליף אותם. תקלות מינוריות ביותר ניתן וכדאי לתקן, אך תקלה כמו שבר בדלת, שעלות תיקונה יכולה להגיע ל-500 שקל, לא תהיה משתלמת.
הכל תלוי
מכונות כביסה: תקלות טיפוסיות במכונות כביסה כמו החלפת מנוע, החלפת מכל או החלפת טיימר, יעלו קרוב ל-1,000 שקל. אם מדובר במכונת כביסה יחסית זולה ששירתה אתכם כמה שנים, כדאי לשקול החלפה בחדשה במקום להחליף מרכיב בעלות שכזו. כאשר מדובר במכונות מתוצרת גרמניה, שלרוב יקרות יותר, כדאי לספוג את עלות החלפים היקרים ולתקן,אם מדובר במכונה צעירה יחסית שגילה פחות מ-8 שנים. בכל מקרה מומלץ לשקול פעמיים כל תיקון מכונה בת 12 ומעלה.
מייבשי כביסה: במייבש זול, גם אם צעיר, לא כדאי לשלם על טיפולים יקרים כמו החלפת גוף חימום או החלפת מיסבים (400-300 שקל). גם במייבשים ישנים ויקרים יותר כדאי לשקול לקנות חדש במקום להשקיע בתיקון. תקלות קטנות כמו ידיות שבורות, בעלות תיקון של כ-200 שקל כדאי לבצע לכל מייבש תקין במצב סביר.
"המייבשים החדשים הם ממש צעצועים, עשויים פלסטיק ומתפרקים מהר", אומר גזית, "המייבשים הזולים לא יחזיקו יותר מארבע-חמש שנים. אם קונים מייבש מתוצרת טובה מאוד או מייבש עם מעבה, כדאי לתקן את התקלה גם אם עלותה 700 שקל, משום שמוצר חדש עולה יותר מ-2,500 שקל".
רגע לפני התיקון
עלות שעת עבודה של טכנאי שירות נעה בין 120 שקל למוצרים קטנים ועד 300 שקל בתחום המחשבים. ביקור טכנאי (לפני עלות חלפים) יעלה בין 250-180 שקל לביקור. לכן, כאשר מוצרים קטנים כמו קומקומים, מגהצים, טוסטרים ואפילו מיקרוגל עולים עד 300 שקל, פשוט לא משתלם לתקנם. גם כשמדובר במוצרים גדולים ויקרים יותר, חלק מהתיקונים בשקלול עלות העבודה והחלפים, יתקרבו למחיר של מכשיר חדש.חשוב לזכור: כאשר מביאים מכשיר לתיקון במעבדה או מזמינים טכנאי הביתה, אין תשלום על חלקי שעות. גם אם הטכנאי יעבוד כמה דקות, תשלמו לו עבור ביקור מלא או שעת עבודה מלאה.
אם בכל זאת החלטתם לתת למכונת כביסה עוד צ'אנס שימו לב לכמה המלצות שלנו באתר "המקצוענים": לפני הזמנת טכנאי ודאו כי מדובר בתקלה ולא בתפעול לקוי. קראו את ספר ההוראות, בדקו את הפילטרים ואת החיבור לחשמל. זכרו שאם אין אחריות, גם אם הטכנאי היה אצלכם 2 דקות וחיבר את התקע לשקע בלבד, תשלמו עבור ביקורו.
רגע לפני הצלצול בדקו את פוליסת ביטוח הדירה שלכם - יכול להיות שהיא כוללת גם תיקוני מכשירי חשמלי. אם לא, שקלו האם כדאי לכם להוסיף סעיף כזה.
הזמנתם בעל מקצוע? תארו לטכנאי את התקלה בטלפון בפירוט הרב ביותר. בעל מקצוע הוגן יגיד לכם כבר בטלפון שאולי לא כדאי לתקן את המכשיר, או ינחה אתכם כיצד אתם יכולים לנסות לתקן בעצמכם.
סוג התקלה | מחיר מומלץ לתיקון |
תיקון ספק בטלוויזיה 33'' ומעלה | 600-300 שקל |
החלפת גוף חימום במדיח כלים | 650-450 שקל |
החלפת משאבה במדיח כלים | 600-400 שקל |
החלפת מדחס + פילטר ומילוי גז במקרר | 1400-1200 שקל |
התקנת גומיות איטום במקרר | 700-500 שקל |
החלפת גוף חימום במכונת כביסה | 450-350 שקל |
החלפת משאבה ופילטר במכונת כביסה | 550-450 שקל |
למחירונים נוספים באתר המקצוענים
הכתבה בשיתוף "המקצוענים" , בעלי מקצוע לבית