שעון היהלומים והדרמה מאחורי משפט שירזי
ד' עזר להפליל את ראש ארגון הפשע והביא למשטרה מידע ששווה זהב. גם השעון שהוא טוען שהבטיחו להחזיר לו עשוי מזהב, ושווה 450 אלף שקל. אז מה יש בהקלטות השיחות בין עד המדינה לקצינים?
מאה על 100 - לכל הכתבות
איך קורה שהאיש שנחשב ל"יקיר המערכת" הופך למטרד של ממש? קודם נזכיר כי בסיועו של ד', עד מדינה, נעצר שירזי הנתנייתי, אחד היעדים המרכזיים של המשטרה. הוא הוחזק לא פחות מ-18 חודשים בבידוד והמשפט נגדו בגין הפצת חשבוניות פיקטיביות והלבנת הון של עשרות מיליוני שקלים עדיין מתנהל.
הצרות התחילו מעט אחרי תחילת שלב ההוכחות. כפי שנחשף ב-ynet, ד' נתפס נפגש עם נאשמים ומציע להם לסגור את התיק. אחרי שהפרקליטות ביקשה לבטל איתו את הסכם עד המדינה וחזרה בה - עכשיו באה הפרשה החדשה, שמזכירה שוב עד כמה בעייתית היא הפעלתו של עד מדינה והטיפול בו. כעת עומדים למבחן ההסכמים ה"אפורים" בין הצדדים. וההסכם של ד' כולל גם פריט אחד יוקרתי במיוחד.
דירה קטנה בקצה הזרוע
ד' נמצא בימים אלה תחת אחריותם ופיקוחם של אנשי הרשות להגנת עדים במשרד לביטחון פנים, גוף חדש יחסית. חלוקת האחריות לא סוכמה מראש, אך במשטרה לא ממש הצליחו להתמודד עם העד. לטענת מקורביו של ד', היחידה למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) שגייסה אותו כבר אינה מכירה בו ולא מקיימת הסכמים.
את ד' גייסו ראש היאל"כ הקודם, תת-ניצב אבי נוימן, ראש זרוע תשתיות, ניצב-משנה אהרון ולריולה, וסגן-ניצב שחר חמדי. תחתיהם הוא הפך לאחד מעדי המדינה המשמעותיים אי פעם. נוימן עזב ובמקומו מונה תנ"צ יועז פנקס. ולריולה פרש, חמדי עבר למחלקה לחקירות שוטרים. ד', שהתרגל להרגיש כבן בית ביחידה, הורחק לפתע. בתחילה עבר לרשות להגנת עדים, ובהדרגה אף נאסר עליו לדבר עם קצינים ביאל"כ. אפילו כניסתו למתחם להב 433 בלוד (שמאגד את היחידות הארציות) נאסרה.
מעבר לפגיעה בכבודו - בנוסף לעובדה שהפיכתו לעד מדינה כפתה עליו ניתוק מעולמו הרגיל, ממשפחתו ומחבריו - עלתה סוגיית ההסכם. ד' התחייב להעיד במשפטים של נאשמים אחרים, ספיחים לפרשת שירזי, ולספר את כל הידוע לו על תעשיית החשבוניות הפיקטיביות. בתמורה הובטח לו שכר חודשי לצורכי מחיה, שכן עקב הסכנה לחייו הוא לא יכול לעבוד, וכן מענק של 400 אלף שקל בתום המשפט של שירזי. מעבר לכך, ד' מתוכנן לעבור למדינה אחרת תחת זהות בדויה.
אבל זה לא כל-כך פשוט. ד' טוען שלהסכם יש "נספחים", הבטחות שקיבל בעל-פה מקציני משטרה - שהוקלטו, לדבריו - ולא הועלו על הכתב. המחלוקת הגדולה נוגעת לשעון יוקרתי של חברת "הובלוט" מזהב אדום, מצופה בעשרות יהלומים. מחירו עומד על כ-450 אלף שקלים. ממש כמו רכב יוקרה נדיר או אפילו דירה קטנה (טוב, לא במרכז הארץ) בקצה הזרוע.
כמה ימים לפני גל המעצרים בפרשה, שירזי לקח מד' את השעון לחנות על מנת למכור אותו כדי לכסות חובות. ד' ידע שהמשטרה צפויה להחרים את התכשיט היקר כחלק מהליך חילוט רכוש החשודים. לטענתו, מעט אחרי שהחל לשתף פעולה הוא דיבר עם סנ"צ חמדי, בשיחה שאף הוקלטה ותומללה, וקצין המשטרה הבטיח לו שיקבל את השעון בחזרה, אבל רק עוד כמה ימים, כדי לא לחשוף את שיתוף הפעולה. בינתיים, כך נראה, אנשיו של שירזי באו לאותה חנות ואספו את השעון. לא ברור היכן הוא היום.
חי באלפיון העליון
כעת, כמעט שנתיים אחרי, ד' דורש לקבל את השעון כתנאי להמשך העדויות הקריטיות. יתרה מזאת, בכתב תביעה שהוא מכין בימים אלה, נטען כי ביחידה הכלכלית התחייבו גם לממן לו את שכר הדירה במקומות מגוריו שקדמו למעברו לרשות להגנת עדים, ואת השכרות כלי הרכב. "הוא החליף שלושה בתים באותה התקופה, כי כל פעם הבית התגלה על ידי העבריינים", אמר גורם שמכיר את פרטי הסיפור. "תוסיף לזה גם את המכוניות שהוא נאלץ לשכור, ואת העובדה שישב במעצר - למרות שהבטיחו לו שהוא לא יהיה - ותבין שמדובר פה בעוד איזה 200 אלף שקל".
עד המדינה, שהיה רגיל לרמת חיים של האלפיון העליון, צבר חובות במיליוני שקלים והגיש לבית המשפט בקשה לפשיטת רגל. עד אשר יימצא פתרון לחובותיו, הרשות להגנת עדים נאלצת לשמור עליו בתנאים קשים. גם ברשות וגם במשטרה מבינים שכל רגע שד' נמצא בישראל, והסאגה נמשכת, עלול להוביל לפיצוץ או לאסון. חלק מעדויותיו המובטחות נוגעות למשפטים שאפילו עוד לא החלו, כך שההליך לא ייגמר בקרוב.
ד' מבטיח ללכת עד הסוף. לטענת גורמים שקשורים לפרשה, במשטרה וברשות המסים יודעים כי העד מחזיק לא מעט מידע בעייתי על התנהלות החקירה, ואם יוציא אותו לאור, הוא עלול לפגוע בתיק הדגל של ריקו שירזי (שבו כבר סיים להעיד) וגם בתיקים אחרים. בסביבתו טוענים שזאת גם הסיבה לכך שהפרקליטות חזרה בה מהכוונה לבטל את ההסכם עמו. "אם הוא יספר את כל מה שהוא יודע באמת, הרבה אנשים במשטרה יצטרכו להתחבא ולא לצאת מהמחבוא שלהם", אמרו הגורמים.
לד' אין טענה לרשות להגנת עדים, הוא אומר למקורביו, אבל עולים בו הרהורי חרטה על ההסכם שחתם עם המשטרה ורשות המסים. בימים אלה הוא מתחיל בשני מאבקים: בקשה לבית משפט להוציאו מתנאי מעצר הבית שבו הוא נתון חודשים ארוכים; ובקשה נפרדת, לקבל את חומרי החקירה ותמלילי השיחות בינו לבין החוקרים, שהבטיחו לו לטענתו את השעון ואת יתר ההטבות.
"הבנאדם נמצא במצוקה אמיתית", אמר עו"ד ניל סיימון מהסנגוריה הציבורית, שמנהל עבור העד את ההליך הפלילי. "הוצאנו מכתב למשטרה ובו רשימת הדרישות מהם. יש פה איזושהי בעייתיות, מצד אחד המדינה מעוניינת בשירותיו של אדם ומצד שני מתנערת ממנו. יש כרגע חוסר הסכמות בסיסיות בינו לבין המשטרה, ועל כן הוא נמצא במצב קשה מאוד. אין לו כסף לרמת חיים בסיסית והוא כמו שנאמר על סף פת לחם. מלבד כל אלה הרי שחייבת גם להיות סופיות להסכם בינו לבין המדינה, והוא צריך לצאת לחיים חדשים".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "מבלי להתייחס לגופן של הטענות, סוגיית עדי המדינה מטופלת באופן מוקפד ומובנה מול הרשות להגנה על עדים והפרקליטות. למותר לציין כי משטרת ישראל מכבדת כל הסכם החתום על ידה ואינו מופר על ידי מי מהצדדים השותפים לו". את תגובתו של עד המדינה לא ניתן היה להשיג.