שתף קטע נבחר

חדשנות בסרטן השד: אבחון מוקדם והטיפול

הנתונים על היקף התחלואה והתמותה מסרטן השד מצביעות על כך כי קיימת ירידה של 25% בתמותה בקרב נשים מכל המגזרים. פרופ' בלה קאופמן מפרטת על השיפור באבחון המוקדם, הפריצות הטיפולים של העשור האחרון וגורם הסיכון שנשכח מעין כל

כמדי שנה, בחודש אוקטובר מתפרסמים הנתונים על היקף התחלואה והתמותה מסרטן השד בארץ. קיימת שונות גדולה באופי התחלואה באזורים שונים בעולם. במדינות המפותחות, שיעורי התחלואה גבוהים אך שיעורי התמותה מסרטן השד נמוכים, בעוד שבמדינות המתפתחות אמנם שיעורי התחלואה נמוכים אולם באופן יחסי התמותה מהמחלה גבוהה יותר.

  

 

השנה התבשרנו על ירידה בתמותה בסרטן השד בארץ- ב25% הן בקרב נשים יהודיות והן בקרב ערביות. נטוש ויכוח "בריא" על הסיבות שהובילו לירידה המבורכת הזו. האם מדובר בשפור אמצעי הגילוי המוקדם, זיהוי אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה, או שמא זוהי איכות הטיפול הנובעת מחידושים פריצות הדרך בחקר הסרטן.

 

עוד על סרטן השד:

 

גורמי הסיכון לסרטן השד

זהו שילוב של שניהם אשר שינו בצורה דרסטית את פני המחלה. כדי להבין את מגמות השנוי צריך להתייחס לגורמי הסיכון לסרטן השד לאפשרויות המניעה ולדרכי הטיפול בסרטן השד.

 

ישנם גורמי סיכון שאינם בשליטתנו כמו המרכיב הגנטי. זהו גורם רלוונטי לארץ, מאחר ויש אוכלוסיות מסוימות, במיוחד בקרב אשכנזיות, בהן שיעור הנשאיות הגנטיות גבוה. כאשר מאובחנת אצל אישה מוטציה גנטית, היא בסיכון מוגבר מאוד לחלות בסרטן במהלך חייה. לפיכך אנחנו מנסים לאתר את הנשים הללו מוקדם ככל האפשר, כדי להציע מניעה ומעקב מתאימים.

 

על גורמים אחרים יש לנו יותר שליטה, בעיקר אלו הקשורים לאורח חיים והשפעה על הסביבה ההורמונלית, עליהם נמנים גורמים כמו תזונה נכונה, פעילות גופנית, גיל הריון ראשון, טיפול הורמונלי חליפי וגורמים הורמונליים המושפעים בעקיפין מאורח החיים כמו גיל המחזור הראשון והאחרון.

 

אחד מגורמי הסיכון המובהקים שבאורח פלא חמק מהתודעה שלנו הוא האלכוהול –שתיית אלכוהול, באמצעות שנוי בסביבה ההורמונלית מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד.

בשל שינוי הרגלי השתייה בקרב הדור הצעיר בעוד מספר שנים נראה את הביטוי לשינוי זה בדמות עלייה בתחלואה.

 

היום, יותר מבעבר קיימת מודעות גבוהה לאמוץ אורח חיים בריא. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא פעילות גופנית. אשר יכולה להגן עלינו כבר מגיל מאוד צעיר ובכוחה גם להפחית אצל חולות חזרת מחלה.

 

שמירה על אורח חיים בריא, הימנעות מהשמנה. כמו גם מודעות לסיכון הגנטי, כל אלו יעזרו בהפחתת סיכון ויאפשרו אבחון בשלבים המוקדמים. להגברת המודעות, הידע וההיענות לכל הפעולות הללו, עליהן אחראית האגודה למלחמה בסרטן, יש לייחס את העלייה בגלוי המוקדם יותר והירידה בתמותה.

 

הישרדות לאחר המחלה

מקובל להתייחס לסרטן השד במונחים של הישרדות ל- 5 שנים לפי שלבי המחלה. נכון להיום ההשרדות ל-5 שנים עומדת על: 99% במחלה מקומית מוקדמת, 84% במחלה מקומית מתקדמת ובמחלה עם התפשטות לבלוטות הלימפה. אחוז ההישרדות ל-5 שנים צונח דרמטית במחלה גרורתית ועומד על 23%.

 

בשלב הזה, של פיזור גרורתי מרוחק, דרושה חשיבה חדשנית כשהמטרה היא להאריך את ההישרדות והאתגר הגדול הוא להפוך את סרטן השד למחלה כרונית. במקרה זה סרטן השד מהווה סמל לחדשנות בכל הקשור למחקר ופיתוח של טיפולים חדשניים במחלת הסרטן.

 

עם ההבנה הגדלה במנגנונים המולקולריים המפעילים את סרטן השד, פותחה גם "שפה חדשה" לאפיון סרטן השד, שפה זו הוטמעה במהירות ולמעשה היא השפה המקובלת כיום.

 

החלוקה היום לסוגי סרטן השד, עם התייחסות להתנהגות הגידול, לאופיו ובעיקר לטיפולים המתאימים לסוגים השונים, מתייחסת ל"גידולים לומינלים" – אותם גידולים המבטאים קולטנים חיוביים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון.

 

"גידולי HER 2 חיובי"- גידולים המבטאים את חלבון ה HER 2 בעודף. וגידולים שאינם מבטאים אף אחד מהקולטנים או חלבונים – גידולים מסוג "TRIPLE NEGATIVE".

 

נקודת המפנה בטיפולים החדשניים בסרטן השד הגיעה עם התרופות "הממוקדות מטרה", המחקר הרפואי המתקדם, הביא לאיפיון מנגנונים מולקולריים רבים האחראים להתנהגות הריקמה הסרטנית. למנגנונים אלה פותחו תרופות חדישות וממוקדות המנטרלות את אותם מנגנונים.

 

טיפול מתקדם

פריצת הדרך הדרמטית ביותר התרחשה בנושא הגידולים המבטאים HER2 בעודף. גידולים אלו מהווים כ 20% מסך גידולי השד והם מתאפיינים בהתנהגות אלימה במיוחד, דהיינו, נוטים לפתח יותר גרורות ובמהירות רבה יותר.

 

גידולים אלו אף מגלים עמידות יחסית לטיפולים כמוטרפים והורמונליים מסוימים. התרופות החדישות, ממוקדות המטרה, בחלקן נוגדנים ואחרות – מולקולות קטנות, עשו מהפכה של ממש בטיפול בסוג זה של סרטן השד וגרמו לשינוי במהלך הטבעי של המחלה ובתוחלת חייהן של הנשים בשלב המחלה הגרורתי.

 

גם בסוגים אחרים של סרטן שד מתבררים המסלולים המולקולריים המפעילים את התהליך הסרטני ומשפיעים עליו. בסרטן שד לומינלי - הורמונלי, זוהה מסלול PI3KmTOR כמסלול חשוב להתפתחות עמידות לטיפול ההורמונלי. ותרופות ממוקדות לטיפול במסלול זה הוכיחו יעילות, בעוד שאחרות נמצאות בהליך מואץ של פיתוח.

 

מדינת ישראל השכילה לאמץ מוקדם את החידושים הללו וכל התרופות החדישות נמצאות בסל התרופות, או מועמדות להכללה בסל התרופות. אלו הן סנוניות ראשונות לתהליך המאפיין היום את הטיפול בגידולים השונים.

 

יש לשער שבעתיד הלא רחוק כל חולה סרטן יעבור אפיון גנומי מלא של הגידול ויותאם לו הטיפול האופטימלי, טיפול אשר יתורגם לשיפור משמעותי בהישרדות מסרטן השד.

 

 הכותבת מנהלת המכון לאונקולוגיה של השד, מרכז רפואי ע"ש שיבא, תל השומר

  



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן השד מודעות סרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים