תושבים נגד המשטרה: "מפחדים לצאת מהבית"
"אנחנו לא מרגישים בטוחים, איפה המשטרה?", אומרים תושבים באשקלון לאחר שבפעם השנייה בתוך 10 ימים התפוצץ רכב בניסיון חיסול בעיר. "זה רק עניין של זמן עד שיקרה אסון ואזרחים ייפגעו", הוסיף אחד התושבים
בפעם השנייה בתוך פחות משבועיים התפוצץ אמש (שבת) רכב בניסיון חיסול באשקלון - ותושבי העיר מפנים אצבע מאשימה למשטרה ולעומד בראשה, רב-ניצב יוחנן דנינו, על אוזלת ידם במאבק בפשיעה בעיר. בניסיון החיסול אמש נפצע אנושות דרור דמרי, בן 30. לפני שבוע וחצי נרצח אדם ואחר נפצע קשה מאוד בפיצוץ מטען שהוצמד לרכב.
משה ניסיפור מאשקלון סיפר ל-ynet כי בזמן שהרכב התפוצץ היו לידו אישה עם ילדים, שבנס לא נפגעו. "זה מפחיד מאוד, אנשים סגורים בבתים ומפחדים לצאת", הוא אמר. "לא ייתכן שפיצוץ כזה, שהוא למעשה כמו פיגוע, יתרחש ממש כאן ליד ילדים שמשחקים. אנחנו לא מרגישים בטוחים, אנחנו לא יודעים מאיפה יבוא הפיצוץ הבא, אנחנו חיים בתוך אי ודאות וזה רק עניין של זמן עד שיקרה אסון ואזרחים ייפגעו".
דוד שאול, תושב רחוב אורט באשקלון, מתח גם הוא ביקורת על המשטרה: "לאיזה מצב הגענו? רק סיימנו את ההבדלה ופתאום פיצוץ? איך אפשר לחיות בצורה כזאת? זה ממש לא נעים להתחיל שבוע עם אירוע כזה. אני שואל איפה המשטרה, איפה החוק, אנשים עושים מה שהם רוצים ברחובות, כדאי שהמשטרה תתחיל לטפל בעבריינים הכבדים והמתוחכמים ולא רק בפושעים הקטנים שקל מאוד לתפוס אותם. בסוף יקרה אסון, עד שלא ייפגעו אזרחים הם לא יבינו שאנחנו בסכנת חיים ממשית".
גם ל-ורד, סטודנטית שלומדת במכללה הסמוכה למקום ניסיון החיסול, טענות למשטרה: "אם לעבריינים כאלה יש אומץ לבצע דבר כזה, אז כנראה שהם לא מפחדים מהחוק. לגשת למכונית ולפוצץ אותה ככה סתם באמצע הרחוב זה משהו שאנחנו בדרך כלל רואים בסרטים, ואם הם עושים את זה אז כנראה שהם ממש לא מפחדים מאף אחד".
ורד הוסיפה: "הגיע הזמן שמישהו ילמד אותם לקח, ואת זה רק המשטרה יכולה לעשות. החיסול הבא - זה רק עניין של זמן. אני לא אומרת שהמשטרה לא מסוגלת לעשות את זה, אני אומרת שהמשטרה לא עושה מספיק, לא מתאמצת מספיק". חנן מאשקלון אמר: "יש פה ילדים קטנים. טוב שלא נפגע מישהו באזרחים. מספיק פחדנו בזמן הקסאמים".
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, אמר שמדובר באירוע חמור. "כל הסימנים והחומרים שידועים לנו מצביעים על כך שמדובר בסכסוך בין ארגוני פשיעה", הוא אמר בזירת ניסיון החיסול. "אין לנו שום כוונה לאפשר אירועים כאלה ולכן נכנסנו למיקוד מאמץ בנושא, תפקידנו הוא להרגיע את השטח ולהגיע למבצעים. המאמץ יימשך עד שהאחראים למעשה יובאו מאחורי סורג ובריח. זה מאבק מאוד לא פשוט וככל שהזמן עובר הוא מורכב יותר ומסובך יותר".
מפקד המחוז הדרומי במשטרה, ניצב יורם הלוי, הטיל את החקירה על ימ"ר לכיש שיקבלו סיוע מיחידות ארציות ומחוזיות. ניצב הלוי אמר: "אנחנו נרדוף אחר אותם עבריינים בכל מקום ובכל זמן. ידה הארוכה של המשטרה תגיע לכל מי ששותף לפשע החמור הזה שחומרתו מקבילה לפיגוע טרור".
להשקיע יותר בביטחון
ומה אומרים קצינים בכירים לשעבר במשטרה? ניצב בדימוס, יוסי סדבון, שפיקד בעבר על מחוז תל-אביב, אמר כי לא ניתן למנוע באופן מוחלט את החיסולים בעולם התחתון, אך לדעתו על המשטרה להשקיע יותר באמצעים בכדי להחזיר לתושבי אשקלון את תחושת הביטחון.
"חייבים להכניס לעיר יותר שוטרים, שיהיו בכל פינה. זה גם ייצור יותר התראה וגם התושבים ירגישו שהם יכולים לקבל מענה במהירות", הוא אמר.
סדבון משוכנע שהכתובת הייתה על הקיר. "לא מדובר רק בנקמה - זאת מלחמת
הישרדות", הוא אמר והסביר: "אותם אנשים רוצים להגן על עצמם מפני חיסולים ולכן פוגעים בכל מי שהם חושבים שיכול לפגוע בהם או לסכן חברים בארגון".
את אותם חיסולים, כך מסביר סדבון, מבצעים בדרך כלל קבלני ביצוע שלא בהכרח יודעים מי הזמין את העבודה. "אלו אנשי מקצוע שנשכרים על ידי אנשי ביניים", הוא אמר. "הם מחליטים איך לחסל והיכן, ובדרך כלל ממודרים מהאיש שנמצא בראש הפירמידה שהחליט על ביצוע המשימה. בדרך כלל במקרים האלו מדובר על רקע של שליטה, שטחי פעילות וסכסוכים אחרים".