לקראת גיוס: 6 בעיות העור הנפוצות והטיפול
יבלות, שפשפות, אקנה ופטריות בעור - אלה הם רק חלק ממנת חלקם של המתגייסים לצבא. איך אפשר למנוע ומה הטיפול כדי להעלים את הבעיה, אם כבר נוצרה?
הבעיות הבריאותיות הנפוצות ביותר במהלך השירות הצבאי קשורות לעור. בדרך כלל הן נובעות מחוסר היגיינה, חום ואף מתחים נפשיים. איזה בעיות עלולות לצוץ ומהן השיטות הטיפול היעילות.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
שיער, פטריות וכתמים: כך תעלימו את פגעי הקיץ
טחורים: איך הם נגרמים ואיך ניתן לחסלם
פטריות בציפורניים: איך למנוע ומה הטיפול שיעלים
1. יבלות ויראליות
יבלות ויראליות הינן זיהום ויראלי, הנגרם על ידי נגיף ממשפחת נגיפי הפפילומה האנושיים Human Papilloma Virus. מדובר במחלה נפוצה ומדבקת ביותר, המהווה מטרד אסתטי, אינה מסוכנת ועשויה לעבור בעצמה גם ללא טיפול.
פרט להפרעה האסתטית, היבלות יכולות לגרום למספר תסמינים, למשל, כאשר היבלות מופיעות בכף הרגל הן עשויות לגרום לכאב בדריכה ובהליכה. גם יבלות המופיעות מתחת לציפורני הידיים עשויות לכאוב.
כיצד מטפלים?
תכשירים ללא מרשם. ישנם מגוון מוצרים בשוק ללא מרשם רופא לטיפול ביבלות ויראליות, אך מוצרים אלו הם בדרך כלל פחות יעילים ויותר יקרים לעומת התכשירים הנמכרים במרשם רופא.
טיפול בחנקן נוזלי הינו טיפול יעיל ומבוסס על ריסוס של חנקן נוזלי ישירות על פני היבלת. ההתזה כואבת מעט ובמקרים מסוימים עשויה לגרום להופעת שלפוחיות, אשר ניתן לטפל בהן באמצעות דקירתן במחט מלובנת וחיטוי ביוד נוזלי.
טיפול מקומי הינו הטיפול הנפוץ ביותר בארץ. מדובר במריחת Verrumal על פני היבלות 3 פעמים ביום במשך 3 חודשים. לפני כל מריחה חשוב להקפיד לקלף את השכבה הקודמת של הנוזל. מומלץ למרוח וזלין מסביב ליבלת על מנת להגן על העור מפני הפעילות של הנוזל. אין להשתמש בטיפול זה בנשים הרות.
טיפול בלייזר CO2 - אפשרות טיפול יעילה במקרים בהם הטיפול המקומי והטיפול בצריבות חוזרות בחנקן נוזלי נכשל. הטיפול ניתן על ידי רופא עור והוא מבוצע על ידי הרדמה מקומית של היבלות/קונדילומות וצריבתן בלייזר לאחר הרדמה מקומית.
2. אקנה
אקנה הוא המונח הרפואי לפצעי בגרות, אשר מופיעים כאשר זקיקי השערות נחסמים על ידי חומר קרני, תאי עור ושומן של העור. אקנה מאופיין בהופעה של נגעים המכונים קומדונים ובהמשך מופיע זיהום חיידקי משני, שגורם לפצעי אקנה אדומים, דלקתיים ומוגלתיים. במקרים קשים של אקנה עשויה להופיע הצטלקות בעור הפנים הנשארת כל החיים.
כיצד מטפלים?
שטיפה בסבון. על מנת להפחית הופעה של אקנה יש להקפיד לשטוף את הפנים פעמיים ביום במים פושרים ובעזרת אל סבון עדין או סבון לתינוקות. בנוסף, זכרו לא לגעת ולחטט בפצעים, להשתמש בקרם לחות לא שומני וללא חומרי בושם ו/או צבע.
תכשירים ללא מרשם רופא. בשוק מגוון תכשירים לטיפול באקנה ללא מרשם רופא, דוגמת Clearex או Benzac, אך הם יעילים לאקנה בדרגת חומרה קלה.
קובי כהן, רוקח סופר-פארם מומלץ לא לעסוק ב"פיצוץ" הפצעונים, אלא להקפיד על היגיינה ולהשתמש בתכשירים ה"המייבשים", כמו למשל: סבון דרמקס, תכשירים מסדרת "אקמדיס"- של חברת "קמדיס", תחליב ניקוי דרמדורון (וולדה), אלפא קלין סקין של ד"ר עור ושל ד"ר פישר.
מוצרים נוספים שיכולים לעזור הם: אקניל WASH, תרחיף לייבוש פצעי אקנה – מסדרת גרין של המותג חלאבין, לייף פרופשיונל, סבון צטאפיל , Anti Blemish Solutions Cleansing Foam, לקטופיל YOUNG, סבוקאלם יאנג ואוון CLEANANCE.
אנטיביוטיקה מקומית- מדובר בתכשירים, נוזל או תרחיץ, יעילים וזולים, הניתנים במרשם רופא ופועלים כנגד החיידקים הגורמים להופעת אקנה. התגובה לטיפול באנטיביוטיקה מקומית מופיעה לאחר שבועיים לפחות ולעתים רק לאחר חודש ימים של טיפול. משך הטיפול עומד על מספר חודשים.
רטינואידים- הרטינואידים עובדים על ידי פעילות כנגד סתימת זקיקי בלוטות השיער ופעילים בדרך כלל כנגד אקנה המאופיינת בריבוי של קומדונים לבנים או שחורים. שימוש ברטינואידים עשוי להביא לגירוי מקומי, ולכן יש להשתמש בתכשירים אלו באופן הדרגתי.
התגובה לטיפול ברטינואידים מופיעה לאחר כחודש ימים ויש להשתמש ברטינואידים במשך מספר חודשים. אין להשתמש בטיפול זה בנשים הרות.
טיפול תרופתי משלים. כדורים- ניתן לטפל באקנה באמצעות שני סוגי כדורים: אנטיביוטיקה בדרך כלל מסוג מינוצין וכדורים ממשפחת ה- Isotretinoin. הטיפול האנטיביוטי באקנה, פוגע למעשה בחיידקים הגורמים לאקנה ונמשך מספר חודשים.
האנטיביוטיקה הנפוצה ביותר בשימוש באקנה היא מינוצין. במקרים נדירים מופיעות תופעות לוואי כמו פריחה, כאבי בטן, שלשול או הפרעה זמנית בתפקודי כבד.
הטיפול ב- Isotretinoin הינו יעיל ביותר באקנה וגורם לריפוי הפצעים במרבית המקרים. Isotretinoin גורם לצמצום הפרשת החלב, ירידה ביצירת הקומדונים ופוגע בחיידקים הגורמים לאקנה. הטיפול ב- Isotretinoin ניתן לאקנה העמידה לטיפול תרופתי, אקנה הגורמת להצטלקות ואקנה הגורמת להשפעות פסיכולוגיות קשות. חשוב לציין, כי הטיפול בכדורים מסוג זה דורש מעקב צמוד אצל רופא, שכן הוא כולל מגבלות טיפול ותופעות לוואי.
טיפול באור (מנורות אור כחול/אור אדום) - טיפול באור מוכר מזה שנים רבות כטיפול יעיל ובטוח בחולי אקנה. הראיה ליעילות הטיפול באור היא השיפור בחומרת האקנה לאחר חשיפה לאור השמש.
הטיפול ניתן על ידי מנורות אור כחול ואדום הפועלות על ידי פגיעה בחיידק Propionibacterium acnes הגורם לאקנה, על ידי ספיגת של האור בחומרים המכונים פורפירינים המיוצרים על ידי החיידק. הטיפול באור ניתן בתדירות של פעמיים בשבוע למשך 4 שבועות. במקרים מסוימים, הטיפול באור ניתן בשילוב של טיפול מקומי במרשם רופא על מנת לזרז את הריפוי.
3. פוליקוליטיס
זיהום חיידקי של זקיקי השערות, אשר מופיע באזורים שונים של הגוף וגורם לבליטות או פצעונים אדומים כואבים ומגרדים. אצל נשים פולי קוליטיס מופיעה לעתים בשוקיים ובירכיים לאחר הסרת שיער בכל שיטה (גילוח, אפילציה, מכשיר קרן אור או לייזר) ואצל גברים לאחר גילוח באזור הזקן והוא מכונה פסאודו-פוליקוליטיס.
כיצד מטפלים?
טיפול עצמי- יש להרטיב מגבת או בד נקי במים חמים (אך לא רותחים) ולהניח על הפצעונים. כאשר המגבת מתקררת יש לחמם אותה עם מים חמים ולהניח בחזרה על האזור עם הפצעונים. יש לחזור על טיפול זה במשך 10-15 דקות, 3 פעמים ביום. אסור לגלח את האזורים בעור עם הפולי קוליטיס.
טיפול מקומי- באמצעות אנטיביוטיקה מקומית בנוזל או תרחיץ לטיפול ראשוני כנגד החיידקים הגורמים להופעת פוליקוליטיס. התגובה לטיפול באנטיביוטיקה מקומית מופיעה לאחר שבוע או שבועיים של טיפול.
אנטיביוטיקה סיסטמי. ניתנת על ידי רופא רק במקרים חריגים וקשים באופן יחסי של פוליקולטיס.
4. פסאודו-פוליקוליטיס
נגרמת על ידי חדירה של השערה לתוך העור, בעיקר לאחר גילוח, כאשר נותרות שערות קצרות ומחודדות.
כיצד מטפלים?
טיפול בבפסאודו-פוליקוליטיס הינו הפסקת הגילוח בכל שיטה שהיא. מומלץ לקצץ את השערות לאורך של לא פחות מחצי ס"מ. אבל שימו לב שבשבועות הראשונים שלאחר הפסקת הגילוח עדיין יכולים להופיע פצעונים.
5. נשירת שיער
נשירת שיער היא תופעה שמטרידה הן גברים והן נשים, והיא משפיעה על איכות החיים של הסובלים ממנה. מעבר לבעיה האסתטית הברורה, נשירת שיער עשויה להיגרם מסיבות רפואיות רבות: הקרחה גנטית אצל גברים ונשים, מצבים נפשיים הקשורים במתח וחרדה ועוד.
כיצד מטפלים?
טיפול תרופתי. הטיפול התרופתי היחיד שהוכח לטיפול בהקרחה גנטית הוא טיפול מקומי (תמיסת Minoxydil) או בכדורים (Finastride).
סטרואידים. הטיפול בנשירה חלקית הנגרמת עקב תהליך דלקתי שחולף מעצמו הוא מריחה של סטרואידים מקומיים או הזרקה של סטרואידים מקומיים לאזורי ההקרחה
סבלנות. נשירה כרונית המתבטאת בנשירה פתאומית של השיער ונגרמת על ידי מצב של מתח נפשי, אינה מצריכה טיפול. המחלה תחלוף מעצמה, בדרך כלל בתקופה סיין מספר חודשים ועד חצי שנה, ויש רק צורך בהסבר המצב למטופל.
6. ציפורן חודרנית
ציפורן חודרנית היא תוצאה של חדירת הפינה או הצד של הציפורן לתוך העור הסמוך אליה. התסמינים העיקריים של ציפורן חודרנית הינם כאב, אודם ונפיחות באזורים בהם הציפורן גדלה לתוך העור.
כיצד מטפלים?
טיפול עצמי- מומלץ לבצע 3 פעמים ביום לתקופה של שבוע עד שבועיים אמבטיות לרגל עם סבון ומים פושרים.
תרופות. הטיפול הרפואי נחלק ל- 2: טיפול מקומי או טיפול סיסטמי. הטיפול המקומי כולל אנטיביוטיקה הפועלת כנגד החיידקים הגורמים לזיהום משני של העור ושיפור יורגש בתוך כשבוע. כאשר נדרש טיפול סיסטמי עקב חומרת המחלה, במרבית המקרים ניתן לקבל מהרופא קפסולות Ceforal במינון של 500 מ"ג פעמיים או שלוש ביום (בילדים המינון הוא 25 מ"ג לק"ג ליום, פעמיים או שלוש ביום).
ניתוח. אם הטיפול האנטיביוטי לא מסייע, לעתים יש צורך בניתוח של הציפורן. הניתוח מתבצע על ידי הזרקה של חומר הרדמה לאצבע, כדי למנוע כאב בזמן הניתוח. במהלך הניתוח הרופא חותך את הציפורן החודרנית במספריים.
הכותב הוא מומחה ברפואת עור ומין, מנהל יחידת עור ב"מור" – מור לעור