האוצר שוב מבקש מיליונים להתיישבויות
רק לפני כחודש אושרו לאוצר 220 מיליון שקל לתקציב החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית, והשבוע יבקש המשרד מוועדת הכספים שתאשר לו עוד 240 מיליון. חברת הוועדה, ח"כ גלאון: "עסקה מפוקפקת בין משרד רה"מ לנציגי המתנחלים". האוצר: "הבקשה מאוזנת בין יהודה ושומרון, הנגב והגליל"
חודש אחרי שכבר אושרו לו 220 מיליון שקל, האוצר מבקש את אישור ועדת הכספים להוסיף עוד 242.6 מיליון שקל לתקציב החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית. הבקשה תעלה לדיון בהמשך השבוע.
- חברת הדיור החדשה אושרה בישיבת הממשלה
- חשש באוצר: שינוי תנאי פנסיה יעודד גירושים
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו ברבעון השלישי ב-5.6%
חברת הוועדה, ח"כ זהבה גלאון (מרצ), טוענת שמדובר ב"עסקה מפוקפקת בין משרד ראש הממשלה לנציגי המתנחלים בכנסת ובממשלה, באמצעות ועדת הכספים". היא מציינת שתקציב החטיבה יגדל בכך בשלושת החודשים האחרונים ב-800% מעבר להקצבה שאושרה לה ביולי השנה בתקציב המדינה (58 מיליון שקל).
לדברי גלאון, "החטיבה להתיישבות היא הגוף שמנהל בפועל את רוב האדמות בגדה המערבית עבור ממשלת ישראל. מדובר בגוף שאמון על הקצאת האדמות להתנחלויות ולמאחזים, ובפועל מבצע את 'העבודה השחורה' של הממשלה בכל הנוגע לבנייה והרחבת ההתנחלויות, וההשתלטות על קרקעות בגדה המערבית".
גלאון מציינת כי "החטיבה להתיישבות איננה נתונה לביקורת ציבורית. לא חלה עליה חובת השקיפות, ולפי החלטת בג"צ גם לא חל עליה חוק חופש המידע. לפני מספר חודשים פניתי לשרת המשפטים להחיל את חוק חופש המידע על החטיבה להתיישבות, אך למרות שהשרה קיבלה את דרישתי טרם נעשו הצעדים הנדרשים. ברור, שהעברת כספים בהיקפים גדולים דרך ועדת הכספים, ולא בדרך המלך - כחלק מתקציב המדינה המאושר על-ידי מליאת הכנסת - משמעותה בפועל העברתם בדלת האחורית, לגוף שאינו מבוקר, ואינו עומד בדרישות המנהל הציבורי".
לעומת טענות אלה, האוצר איננו מציין במפורש בבקשתו החדשה כי מאות מיליוני השקלים אכן מממנים השקעות ביהודה ושומרון, כדברי יו"ר מרצ, למעט 8.3 מיליון שקל המיועדים להר חברון ו-1.25 מיליון שקל לשיקום מפוני גוש קטיף.
חברי הוועדה קיבלו את בקשת האוצר לעיון מוקדם, על פי נוהל חדש, טרם הדיון בו. בבקשת האוצר נכתב כי רוב הסכום שהמשרד מבקש - כ-219 מיליון שקל - מיועדים לסילוק התחייבויות מן העבר עבור "שיקום תשתיות במגזר הכפרי" ו-40 מיליון שקל מיועדים להשקעות ב"אזורי הצפון, הדרום והמרכז". 11 מיליון שקל מיועדים ל"גרעיני התיישבות בהתאם לסיום בין המשרדים" ושלושה מיליון שקל ל"כפרי סטודנטים בהתאם להחלטות הממשלה".
האוצר הבהיר לגבי המקומות שבהם מושקעים הכספים המבוקשים כי "הבקשה התקציבית בכללותה מאוזנת בין אזורי הפעילות של החטיבה להתיישבות ביהודה ושומרון, בנגב ובגליל".
נוכח טענות גלאון מול הנתונים שסופקו בבקשת האוצר נראה שצפוי דיון מתוח בישיבת הוועדה הקרובה שתעסוק בשינויים בתקציב, בו יידרשו הצדדים להוכיח כל אחד את טענתו.