אין אוסלו, התורה - פברוק. החינוך של חמאס
לראשונה מאז שהשתלטה על הרצועה, הציגה התנועה ספרי לימוד חדשים. הסכם אוסלו לא מופיע, פלסטין משתרעת מהירדן עד לים ובפרק על "עמוד ענן" נכתב: "ניסיון לפגיעה בכנסת גרר את הציונים להתחנן להפסקת אש"
כשתלמידי כיתה ט' פלסטינים מרצועת עזה דנו בפרעות תרפ"ט בהקשר לגישה לכותל המערבי, הם עשו זאת בעזרת ספר לימוד חדש, שאושר על ידי חמאס. כשנשאלו על הסיבה למהומות, אחד מילדי הכיתה ענה מיד: "חומת אל-בוראק שייכת לאיסלאם", כשהוא משתמש בשם המוסלמי של האתר הקדוש ליהדות. המורה הגאה שאל אז את התלמידים אם הם יחרימו מוצרים ישראליים, כשם שהערבים החרימו את אנשי העסקים היהודים ב-1929. "כן" מהדהד נשמע בכיתה. כך נפתחת כתבה ב"ניו יורק טיימס", שעוסקת באחד הנושאים הנפיצים באזור - החינוך.
עוד כתבות בערוץ החדשות:
מפקד חדש לשייטת 13: זוכה פרס הרמטכ"ל
"שר האוצר" שהטיס לאוגנדה. זהו אבי רוחן
לראשונה מאז שהשיג את השליטה ברצועת עזה, חמאס כבר לא משתמש בתוכנית הלימודים של הרשות הפלסטינית, אלא בספרים חדשים - כחלק מיוזמה להחדיר לדור החדש אידאולוגיה מיליטנטית. הספרים, שבהם משתמשים 55 אלף תלמידים בכיתות ח' עד י' כחלק משיעורי "החינוך הלאומי", לא מכירים בישראל וגם לא מזכירים את הסכמי אוסלו.
ספר הלימוד בן 50 העמודים כולל התייחסויות לתורה ולתלמוד, שמכונים "מפוברקים". הציונות מתוארת כתנועה גזענית שמטרותיה הן לגרש את הערבים מכל האזור שבין הנילוס באפריקה לפרת ולחידקל בעיראק. פלסטין, לעומת זאת, מוצגת כמדינת המוסלמים שמשתרעת מהירדן עד הים. רשימת הערים הפלסטיניות כוללת בין היתר את חיפה, באר שבע ועכו. "היהודים והתנועה הציונית אינם קשורים לישראל, משום שבני ישראל הושמדו", מסבירים בספר מדוע ישראל היא לא מדינת היהודים.
גם ההיסטוריה המודרנית מתוארת באופן שקרי. על פי ספרי הלימוד, הטילים מעזה במבצע עמוד ענן "שלחו שלושה מיליון איש למקלטים במשך שמונה ימים", "תל אביב נפגעה ישירות", וכן "ניסיון פגיעה בפרלמנט הישראלי גרר את הציונים להתחנן להפסקת אש". על כריכת הספרים תמונות של מסגד אל-אקצה בירושלים ושל מערת המכפלה בחברון.
בכירים בחמאס אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי הספרים החדשים נכנסו לתוכנית הלימודים ביחד עם הכפלת שעות הלימוד המוקדשות ל"חינוך לאומי" בגלל שלטענתם ישראל לחצה על הרשות הפלסטינית "לעקר את תוכנית הלימודים מתוכן". לטענת המחוקקת הודא נעים, "אנחנו חייבים להבטיח שהדורות הבאים ידבקו בזכויותינו הלאומיות".
גם ברשות לא יאהבו את הספרים החדשים. אחת הסיבות לכך היא שאחמד יאסין, מייסד חמאס, זוכה ליחס זהה לזה של יאסר ערפאת, המנהיג הפלסטיני הבלתי-מעורער בגדה. ענאונד עלי, תלמידת כיתה י' בעזה, מודאגת בדיוק מכך: "ספרי הלימוד היו הדבר האחרון שאיחד בינינו לבין הגדה. עכשיו אנחנו לומדים משהו אחר. בספר אין כלום על אוסלו. זו הזכות שלנו לדעת על אוסלו משום שזו עובדה". מוחמד אג'ור, בן 15, דווקא מרוצה מהשינוי: "זו הפלסטין שאני רוצה ללמוד עליה - אני לא מכיר בפלסטין שהיא רק עזה והגדה".
Read this article in English