שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock, AP, AFP, EPA

הצצה למו"מ: העמדות על הגבולות ועל ירושלים

15 פגישות, שלוש שעות כל אחת, במקומות משתנים למרות החשאיות. פרטים ראשונים נחשפים משיחות השלום: הוויכוחים בין לבני לעו"ד מולכו מול הפלסטינים, המצגות המפורטות שמכינים שני הצדדים וסוגיית ירושלים

מדברים על שלום: מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, יגיע הערב (יום ג') לישראל ומפלס הלחץ באזור מגיע לשיא. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן נאם בפני בכירים בפתח, וטען כי למרות סבבי השיחות הרבים אין כל התקדמות במשא ומתן. הוא אף איים כי ההקשר שעושה ישראל בין שחרור האסירים לבין האצת הבנייה עוד יביא לפיצוץ השיחות.

 

המו"מ המדיני - כתבות אחרונות ב-ynet:

אבו מאזן מזהיר: בנייה ביו"ש תביא לפיצוץ

עמידרור: אם יקרוס המו"מ, ישראל תוחרם

המו"מ בקשיים: "ראש הצוות עריקאת התפטר"

 

דבריו של אבו מאזן מגיעים בתום שלושה חודשים של סבבי משא ומתן בין הצדדים, ועד כה נערכו 15 פגישות - מחציתן בירושלים ומחציתן ביריחו. כדי לשמור על חשאיות, השיחות מתנהלות בכל פעם במקום אחר, וכל פגישה אורכת בממוצע בין שלוש לארבע שעות. מאז ספטמבר, השיחות הפכו לאינטנסיביות יותר, ולקראת סופן מצטרף גם מרטין אינדיק, השליח האמריקני, שמתודרך על ידי שני הצדדים בהתקדמות.

אז היו חיוכים. קרי עם לבני ועריקאת בפתיחת המו"מ (צילום: AP) (צילום: AP)
אז היו חיוכים. קרי עם לבני ועריקאת בפתיחת המו"מ(צילום: AP)

אחר כך קצת פחות. לפעמים בירושלים, לפעמים ביריחו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אחר כך קצת פחות. לפעמים בירושלים, לפעמים ביריחו(צילום: EPA)

 

במהלך הפגישות כל צד מכין מצגת, ובפגישה שלאחריה הצד השני מגיע עם שאלות והבהרות לגביה. ההסכמה העקרונית היא שבכל פעם תועלה סוגיה אחת מתוך שש סוגיות הליבה בין הצדדים, אך עד כה לא נדונו כל הסוגיות ועל פי הדרישה הישראלית מרבית השיחות עסקו בסוגיה הביטחונית. חלקן נגעו כבר בעניין הגבולות, ומיעוטן בסוגיות המים.

 

נקודת ההתחלה הפלסטינית בנושא הגבולות הייתה, כצפוי, גבולות 1967 עם חילופי שטחים. לעומת זאת, נקודת הפתיחה הישראלית היא שגבולות המדינה הפלסטינית יתכנסו לתוך תוואי גדר ההפרדה, עם נוכחות ישראלית בבקעת הירדן. כמו כן, הועלה הרצון לחבר את בית־אל, פסגות ונוקדים אל גושי ההתנחלויות שיישארו בידי ישראל. בסוגיית ירושלים, אגב, ידונו בנפרד.

 

שרת המשפטים ציפי לבני ועו"ד יצחק מולכו, נציגי ישראל בחדר המשא ומתן, נמצאים תמיד יחד, אך לבני היא הדומיננטית יותר בשיחות. לא פעם הופתעו הנוכחים לגלות כי השניים סותרים זה את זה, לא מציגים עמדה אחידה ולעתים אף גולשים לוויכוחים קטנים מול הפלסטינים. כך לדוגמה, באחת הפגישות דנו הצדדים בסוגיית ירושלים ובשטח שאליו תהיה גישה חופשית לישראלים ולפלסטינים. מולכו דרש להקטין את השטח עד למינימום האפשרי, ואילו לבני הציגה עמדה ליברלית יותר.

 

על האכזבה הפלסטינית מהשיחות ניתן ללמוד ממשפטו של מזכ"ל הוועד הפועל באש"ף, יאסר עבד רבו, שאמר כי העמדה הישראלית הנוכחית היא "הגרועה ביותר ב־20 השנים האחרונות". למרות זאת, הצדדים ממשיכים במשא ומתן בגלל הבטחתם לקרי.

 

לפני מספר שבועות כינס קרי פגישה לא פורמלית בביתו שבוושינגטון, ואליה הגיעו גורמים ישראלים, פלסטינים ואמריקנים. עדים שנכחו בה טוענים כי הוא אמר במהלכה שאם הצדדים לא יגיעו להסכם בתוך תשעת החודשים המוקצבים, הוא לא יוכל לעצור עוד את הפלסטינים מכוונתם להצטרף לבית הדין הפלילי הבינלאומי.

 

מלשכתה של שרת המשפטים נמסר בתגובה: "לא נוכל להתייחס לתוכן הדברים נוכח ההתחייבות שישראל לקחה על עצמה שלא לתת לדבר בפומבי על השיחות במטרה להביא להצלחתן. בכל מקרה, נבהיר ששרת המשפטים ציפי לבני ושליחו המיוחד של ראש הממשלה, עו"ד יצחק מולכו, עובדים בתיאום ובשיתוף פעולה מלא".

 

גורמים רשמיים בלשכת ראש הממשלה שמעורים בפרטי המשא ומתן מסרו שישראל הבהירה לפלסטינים בשיחות שירושלים תישאר מאוחדת בריבונות ישראלית בגבולות המוניציפליים הנוכחיים. לדבריהם, הדיווח המתואר בתדרוך בנושא הגבולות לא נכון.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
לבני, מולכו ועריקאת
צילום: לע"מ
מומלצים