שתף קטע נבחר

 

היום: המדינה נגד ליברמן – הכרעת הדין

כמעט שנה לאחר שהואשם במרמה והפרת אמונים בפרשת מינוי השגריר בבלארוס ולאחר יותר מעשור של חקירות, ישמע הבוקר שר החוץ לשעבר את שופטי בית משפט השלום בירושלים קובעים: זכאי או אשם. במערכת הפוליטית בישראל עוקבים בדריכות. אולפן ynet יעביר משדר מיוחד החל מהשעה 8:45

המערכת הפוליטית עוצרת את נשמתה: בית משפט השלום בירושלים ימסור הבוקר (יום ד') את הכרעת הדין במשפטו של שר החוץ לשעבר, ח"כ אביגדור ליברמן, המואשם במרמה והפרת אמונים בפרשת מינויו של השגריר לשעבר זאב בן אריה. השופטים חגית מאק-קלמנוביץ', יצחק שמעוני ואיתן קורנהאוזר יפרסמו את ההחלטה שעשויה להוביל לאחת הדרמות הגדולות שידעה הפוליטיקה הישראלית בשנים האחרונות. ynet יעביר החל מהשעה 8:45 משדר מיוחד שילווה את הכרעת הדין ואת השלכותיה.

 

לקריאת בכתב האישום נגד ליברמן לחצו כאן 

המדינה נגד ליברמן: סיכום רגע לפני ההכרעה    (עריכה: תמר אברהם)

המדינה נגד ליברמן: סיכום רגע לפני ההכרעה    (עריכה: תמר אברהם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ליברמן מואשם כי מינה את בן אריה ליועץ במטה שר החוץ ובהמשך לא מנע ואף קידם באופן אקטיבי את מינויו לתפקיד השגריר בלטביה ב-2009, תוך שהוא מודע לכך שבן אריה, שכיהן ב-2008 כשגריר בבלארוס, העביר לו בניגוד לחוק מידע רשמי על אודות חיקור דין שבוצע בנוגע לליברמן במדינה האירופית.

 

המשפט האמוציונלי כלל, בין היתר, עדויות של בן אריה, המפקח לשעבר של משרד החוץ ויקטור הראל, חברי ועדת המינויים דאז והשגרירים היום שמעון רודד ויוסי גל, וכן סגן שר החוץ לשעבר דני אילון. התביעה ביססה על אילון את החמרת כתב האישום רגע לפני שהוגש. אילון טען כי ליברמן הורה לו ולחברים אחרים במשרד החוץ לפעול למינוי זאב בן אריה.

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
 

הכרעת השופטים תיפול ותקום על השאלה אם בעת המעשה ליברמן היה מודע לכך שבן אריה מעביר לו מידע רשמי באופן לא חוקי. הפרקליטות טענה מצדה במהלך המשפט כי כך היה ושליברמן היה מודע לדברים בזמן שביקש לכאורה לקדם את בן אריה לתפקיד השגריר, וכי לא ייתכן ששכח מקרה כה בולט תוך כמה חודשים. במצב הזה, נטען בפרקליטות, גם ללא עדות אילון יש צורך בהרשעה.

 

ליברמן ופרקליטיו טענו מנגד כי יו"ר ישראל ביתנו חשב שבן אריה מעביר סתם אינפורמציה על שמועה שקיבל והוא לא ידע שמדובר במידע רשמי ולא ייחס לכך חשיבות. כמו כן טען ליברמן כי הוא כלל לא זכר את המקרה בעת התרחשותו ושהוא נזכר בו רק כשהמשטרה פנתה לחקור אותו בעניין וכך לא היה כל פסול במינוי.

 

ליברמן גם טען שהוא מעולם לא ביקש מדני אילון למנות את בן אריה וכי בן אריה היה בכל אופן המינוי הראוי ביותר. בן אריה עצמו שינה במהלך עדותו גרסאות מחקירתו במשטרה וצייר את המקרה כשולי ביותר - דבר שמתאים כמובן לגרסת ליברמן.

 

המשפט גרר מתיחות גדולה בין ליברמן לאילון. פרקליטי שר החוץ לשעבר טענו כי סגנו לשעבר משקר מתוך נקמנות על הדחתו מישראל ביתנו ערב הבחירות. השיא נרשם כשאילון אמר בעדותו שהוא אינו מסוכסך עם ליברמן ושהוא "מוכן ללחוץ לו את היד". ליברמן השיב בעוקצנות: "לא לוחץ את היד לרמאים ושקרנים".

מתיחות גדולה בין השר לשעבר לסגנו לשעבר. ליברמן ואילון (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מתיחות גדולה בין השר לשעבר לסגנו לשעבר. ליברמן ואילון(צילום: אוהד צויגנברג)

 

זיכוי של ליברמן יקנה לו חזרה מיידית לכהונה בכל תפקיד ציבורי וכך גם אם הוא יורשע מבלי שיוטל עליו קלון. מנגד, הרשעה עם קלון ללא מאסר או קלון עם מאסר של עד שלושה חודשים, מחייבת אותו להתפטר מיידית מהכנסת עד לבחירות הבאות. אם לקלון יצטרפו שלושה חודשי מאסר ויותר, הוא גם לא יוכל להתמודד לכנסת או להישאר בחיים הפוליטיים במשך שבע שנים.

 

ערב ההכרעה מביעים שני הצדדים ביטחון בכך שהוכיחו את גרסתם. כל אחד מהצדדים צפוי להגיש ערעור במקרה של הפסד. במקרה של הרשעה ללא קלון, תשקול הפרקליטות אם לערער על עניין היעדר הקלון. עניין הקלון יוכרע בשלב גזר הדין שיינתן במועד אחר, והצדדים יתייחסו אליו בשלב הטיעונים לעונש. ליברמן מיוצג במשפט על ידי עורכי הדין יעקב וינרוט, גיורא אדרת, ירון קוסטליץ, נתי שמחוני ועודד גזית. את פרקליטות המדינה מייצגים עו"ד מיכל סבל-דראל, סגנית מנהלת המחלקה הכלכלית, ועו"ד ערן זלר, בכיר במחלקה.

 

במערכת הפוליטית ממתינים בדריכות להכרעת בית המשפט. בצמרת הפוליטית יודעים היטב כי תהיה אשר תהיה ההחלטה – דברים צפויים להשתנות החל מהיום. זיכוי באופן מוחלט יחזיר את ליברמן תוך קצר למשרד החוץ בירושלים, אולם הרשעתו יכולה לפתוח פתח לטלטלות פוליטיות. הקלה שבהן היא התפטרותו האישית, והכבדה ביותר - פרישתה של ישראל ביתנו מהקואליציה.

 

זיכוי יעניק לליברמן רוח גבית פוליטית וציבורית שתשיב אותו לקדמת הבמה במלוא הכוח. ליברמן שמר באחרונה על פרופיל נמוך יחסית, ונמנע מלעורר מהומות פוליטיות. אם יזוכה, נקי מחשדות ומאישומים, יוכל יושב ראש ישראל ביתנו להתפנות למהלכים הפוליטיים הגדולים באמת, ובהם כיבוש מחדש של הציבור הימני והובלת מדיניות אגרסיבית מול הרשות הפלסטינית, מול טורקיה ומול שאר המדינות שאותן ליברמן מגדיר עוינות לישראל.

 

לפי שעה, וללא קשר להכרעה, עדיין לא ברור מה יקרה ב-24 בנובמבר, עת יתכנס מרכז ישראל ביתנו לדיון שתוצאותיו עדיין לא ידועות. במערכת הפוליטית מעריכים כי ליברמן עשוי לפרק את השותפות עם הליכוד,

 אולם כלל לא ברור אם להכרעה בבית המשפט יהיו תוצאות ממשיות.

 

ביום שני שידר ליברמן עסקים כרגיל, ובפתח ישיבת הסיעה המאוחדת הליכוד-ישראל ביתנו הוא "נזף" בראש הממשלה בנימין נתניהו על הרפיון בקואליציה ועל חוסר הסדר שבו מתנהלים ענייניה. דברים אלו עשויים לרמוז כי בכוונתו להמשיך ולהיות שותף בקואליציה, תהיה ההכרעה אשר תהיה, אולם כאמור - במקרה של ליברמן, קשה מאוד לנחש או לנתח את מהלכיו העתידיים.

 

חזרתו של ליברמן למשרד החוץ תביא גם לשינויים בממשלה: אחד משרי ישראל ביתנו יצטרך כנראה לפרוש, וימונה ליושב ראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. ההערכות הן כי אחד משני השרים - יאיר שמיר או עוזי לנדאו - ייקח על עצמו את התפקיד שאותו ממלא כיום ליברמן. אם ליברמן יורשע, עדיין לא ברור מה יהיה עתידו של תיק החוץ. הספקולציות בכנסת רבות, ושמות של שרים רבים מוזכרים כמי שעשויים לזכות בקידום. עם זאת, בישראל ביתנו דווקא מאמינים כי התיק יישאר בידי המפלגה, גם אם ליברמן לא יחזור לתפקיד. 

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 05/11/2013 23:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב אטיאס ואסי כהן
יום הדין. ליברמן
צילום: יוגב אטיאס ואסי כהן
מומלצים