שתף קטע נבחר

 

מי אמר שצריך להתקלח כל יום?

נכון שחייבים לשבת איתם על שיעורים? ונכון שילדים צריכים ללכת לחוגים? ונכון שתינוקות חייבים ללכת לישון בכל יום בשעה קבועה? מה, לא? בקרב ההורים יש אינספור מיתוסים שמנהלים להם את החיים - והופכים אותם לקשים יותר. רוני לנגרמן-זיו שוברת אותם

"ילדים חייבים לאכול כל יום בשר!", אמרה אחת מאיתנו בערב האמהות הקבוע שלנו, כאילו זה הדבר הכי ברור בעולם. כמה מאיתנו הביטו אחת בשנייה, ותהו בשקט-בשקט, כאילו עשו משהו ממש לא בסדר עד עכשיו: "ילדים חייבים לאכול כל יום בשר?". "כן, ברור! אחרת איך הם יגדלו?", היא בכלל לא הבינה על מה התהייה, מה לא ברור פה, זו האקסיומה הכי בסיסית בעולם: ילדים. חייבים. לאכול. כל. יום. בשר.

 

כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים - רק תעשו לייק

   

זה קורה לנו לא מעט פעמים: אנחנו בטוחים שאנחנו יודעים את האמת המוחלטת, את הדבר הנכון, כי אין אפשרות אחרת, כי ככה זה העולם - ואז אנחנו פוגשים מישהו שאצלו זה ממש לא ככה. והוא בכל זאת מצליח לגדל ילדים. או שזה בן הזוג שלנו, שאין לו מושג למה זה "ככה" - כי אצלו זה ממש "לא ככה".

 

הכתבות האחרונות של רוני בערוץ הורים :

הסוד שיהפוך אתכם להורים מאושרים באמת

זה אפשרי: כך תבנו יחסים טובים בין הילדים

"את תעשי מה שאני אומרת לך!"

הילדים לא מחונכים? הם פשוט מחקים אתכם

גם להורים מגיע לומר: "זה שלי!"

 

איך זה קורה? כל אחד מאיתנו מגיע לבגרות עם אמיתיות (פרדיגמות) שדרכן הוא מבין את העולם. את רובן פיתחנו לעצמנו מתוך חוויות בילדות המוקדמת, והאמיתיות האלה עוזרות לנו להבין את העולם - איך נכון ואיך לא נכון לנהוג בו. אבל לפעמים, בשלב מסוים, הן מתחילות להפריע לנו בחיים. בעיקר כשהן פוגשות את המציאות. איך תזהו אותן? הן כוללות בדרך כלל את המילים "אף פעם", "אסור", "תמיד", "חייבים", "מוכרחים", "צריך" וכו'.

 

הנה כמה אמיתיות כאלה - אתם מוזמנים להקיף בעיגול, לסמן באיקס, לשים סימן שאלה או לדלג בהנאה. כל הדרכים מתאימות, כי כל אמת היא כזו רק אצל מי שמחזיק בה:

 

1. חייבים לשבת עם הילד להכין שיעורי בית

ברור, לא? אז זהו, שלא חייבים. אפשר, רצוי וכדאי לשבת עם הילד. אם יש בנמצא גם שיעורי בית זה יופי, אבל אפשר לשבת איתו גם על פאזל, על תשבץ או על כוס קפה. שיעורי בית הם באחריות הילד, לא באחריות ההורה. אפשר לעזור לו לפתח את האחריות הזו, אבל לא רצוי לקחת אותה ממנו.

 

2. ילדים חייבים ללכת לחוגים

והמהדרין יאמרו: ילדים חייבים ללכת לפחות לחוג ספורט אחד. חוגים מפתחים את החשיבה, את הכישורים החברתיים, את היצירתיות ועוד, אבל נראה שבשנים האחרונות נוצרה איזושהי אינפלציה של חוגים עד תחרות סמויה, בין ההורה שלוקח את הילד שלו לחוגי שחמט, סוסים ובישול, לזה שלוקח את בתו לחוג טיפוס על קיר, טיפול בכלבים וקפוארה למתקדמים. הילדים נמצאים רוב שעות היום במקומות שמפתחים להם את החשיבה, את היצירתיות ואת הכישורים החברתיים (גן/בית ספר ומסגרות משלימות). ואם הילד ממש לא רוצה ללכת לשום חוג, לא יקרה כלום אם כמה חודשים, ואפילו שנה, הוא לא יילך לחוגים.

 

3. ילדים חייבים להיפגש עם חברים אחר הצהריים

אתם מגיעים הביתה סחוטים מהעבודה, אבל נגררים בעל כורחם לגן הציבורי, לארח חמישה זאטוטים מגן או להתנחל אחר צהריים שלם אצל אמא שאין לכם שום דבר במשותף איתה - כי הילדים הרי חייבים להיפגש עם ילדים אחרים כל יום אחר הצהריים. אז נכון שפיתוח כישורים חברתיים זה חשוב, אפילו חשוב מאוד. אבל אל תשכחו שהם נמצאים בחברת ילדים אחרים יום שלם, ולרוב היום הזה ארוך מאוד. ולפעמים גם הם רוצים בחמש אחרי הצהריים רק לרבוץ על הספה ולבהות במסך לשעה, לעשות ריסטרט למוח. תודו שלרוב גם אתם רוצים רק את זה.

 

4. לילדים צריך לתת הכל שווה בשווה

בהשאלה מהמוטו הקיבוצי, גם בבית כל אחד נותן על פי יכולתו ומקבל על פי צרכיו. ילד בן שש לא צריך מה שילדה בת ארבע צריכה, ואפילו זוג תאומים בני אותו מין ואותו גיל לא צריכים הכל שווה. חשוב לראות כל ילד על הצרכים הייחודיים שלו.

 

5. אם לא תלמד לא תצליח 

משפט קלאסי של ההורים של פעם (והמהדרין: מי תתחתן איתך אם לא תלמד?!), שקשה למצוא הורה עדכני שלא שמע את עצמו אומר את זה לילד שלו, למרות שנשבע שאף פעם לא. נכון שידע זה כוח ושחשוב ללמוד, אבל היום כבר ידוע שיש הרבה ילדים שמערכת החינוך הקונבנציונלית אינה מתאימה להם, ואי ההתאמה הזו אינה מורידה מערכם כהוא זה. וגם, כולנו שמענו על מספיק אנשים שהצליחו בלי ללמוד. אין דרך כזו ערובה להצלחה ואין הדרך השנייה ערובה לכישלון, אך ההתניה הכל כך הדוקה הזו - בעייתית.

 

6. לתינוק חדש חייבים לקנות הכל חדש

ברור שהתינוק שהרגע הגיח לעולם יידע להבחין בין חדר שנקנה לפני שבועיים בחנות יוקרה לבין מיטה שעברה אליו מאחותו, שידה שהגיעה מבת דודתו ובגדים שהתקבלו מהבת של השכנים... גם אם זה ממש כיף לקנות הכל חדש, זו הוצאה מטורפת ולא תמיד מצדיקה את עצמה: שהרי הבגדים נעשים קטנים ברגע, שידת ההחתלה כבר פחות רלוונטית מרגע שהתינוק מתהפך, והמיטה מתקפלת ועולה לבוידעם אחרי שנתיים. אז לפני שקונים לתינוק הכל חדש כי "חייבים", כדאי להוסיף את השיקול הכלכלי לשיקול הרגשי.

 

7. חייבים להשכיב את התינוק לישון כל יום באותה שעה

מכירים את זה שאתם קובעים להיפגש עם חברים והם אומרים "מצטערים, זו בדיוק שעת השינה של התינוק, אז לא נוכל להיפגש"? זה נחמד להרגיל תינוק ללכת לישון בשעה קבועה, אבל זה לא אקוטי ובל יעבור לקביעת סדר יומו מעכשיו ועד עולם. זה גם בסדר לגלות מעט גמישות ולהרגיל את התינוק לישון בתנאים שונים של מקום, רעש, טמפרטורה וכו'. הוא יצטרך ללמוד מתישהו את העובדה שלא כל העולם מתיישר לפי השעון שלו.

 

והנה עוד כמה אמיתות כאלה, בסגנון עדות פולניה וחברותיה:

צריך לכבס את בגדי התינוקות בנפרד.

לא מוציאים תינוק מהבית לפני גיל חודש.

חייבים לקלח את התינוק/הילד כל יום.

חייבים לשתות משהו לפני שיוצאים מהבית.

חייבים ללבוש סוודר כשקר.

אסור ללכת יחפים בבית.

בנות צריכות ללבוש שמלות ולשחק בבובות, לא לשחק כדורגל.

אסור לשתות חלב כשמשתעלים.

 

ואתם מוזמנים להוסיף את השפע ששמעתם בשנים האחרונות, מאנשים שהתפלאו שאתם נוהגים כך ולא אחרת, או להיפך.


הכותבת היא עתונאית ועורכת בתחום ההורות, לומדת הנחיית קבוצות הורים במכון אדלר. לעמוד הפייסבוק של רוני




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  shutterstock
שיעורי בית. תנו לה להתמודד - ולכו לשתות קפה
צילום: shutterstock
מומלצים