וינשטיין מתגונן: "אני את חובתי קיימתי". פרקליט המדינה משה לדור: "לא נכשלנו"
בתגובה ראשונה לזיכויו של אביגדור ליברמן אמר היועץ המשפטי לממשלה: "חובתי להגיש כתב אישום כשיש סיכוי סביר להרשעה, וחובתו של בית המשפט לעשות את אשר הוא עושה". במשרד המשפטים הודפים את הביקורת: "נמשיך להיאבק למען טוהר המידות". פרקליט המדינה לדור: התיק ייבחן מחדש
בכירי המערכת המשפטית הודפים הערב (יום ד') את הביקורת בעקבות זיכויו של אביגדור ליברמן. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אמר: "אני לא אתייחס לפסק הדין לפני שאקרא אותו, חובתי להגיש כתב אישום כשיש סיכוי סביר להרשעה, וחובתו של בית המשפט לעשות את אשר הוא עושה. אני את חובתי קיימתי".
וינשטיין ופרקליט המדינה משה לדור שהו יחד בכנס בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב בערב לרגל הוצאת הספר "בשם החוק - היועץ המשפטי לממשלה והפרשות שטלטלו את המדינה" של עו"ד דינה זילבר - ולא החליפו מילה. וינשטיין והמשנה לפרקליט המדינה שי ניצן הסתודדו ארוכות לאורך הערב.
לדור התייחס אף הוא לזיכוי ואמר שלא מדובר בכישלון של הפרקליטות: "תוך כדי המשפט דברים יכולים להשתנות". הוא ציין שהתיק ייבחן מחדש ושטרם הוחלט אם יוגש ערעור.
גם במשרד המשפטים הדפו את הביקורת. "התביעה סברה שעובדות אלה, המבוססות על הראיות שנאספו בחקירה, מגלות עבירה פלילית", נכתב בהודעה רשמית. על פי הדין, ציינו, "תפקיד התביעה הוא להביא בפני בית המשפט תיקים אשר מתקיים בהם סיכוי סביר להרשעה, ויש עניין לציבור לבררם בידי שופטי ישראל". על פי הערכות, הסיכויים להגשת ערעור על הזיכוי נמוכים.
לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן
עוד בערוץ החדשות של ynet:
שינויי אקלים: שיא בריכוז גזי החממה
סיפור הפרברים: רובין הוד של ניו יורק
לאחר שהכרעת הדין דחתה את רוב טענות התביעה בתיק, אמרו במשרד המשפטים כי "ההחלטה להגיש את כתב האישום נגד אביגדור ליברמן בפרשת השגריר, התקבלה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, לאחר שאימץ את עמדת צוות נרחב של פרקליטים ובראשם פרקליט המדינה, שהיו תמימי דעים כי קיימת תשתית ראייתית מספקת להוכחת העובדות המפורטות בכתב האישום". עוד אמרו כי התביעה מילאה את חובתה המקצועית כלפי הציבור. הפרקליטות תמשיך לבצע מלאכתה נאמנה, ולהיאבק למען טוהר המידות בשירות הציבורי".
במשרד המשפטים לא אמרו עדיין מה החלטתם בעניין הערעור והסתפקו באמירה כללית: "הכרעת דינו של בית משפט השלום בירושלים תיבחן בצורה עניינית, כמקובל, הן בהיבטיה העובדתיים והן בהיבטיה הנורמטיביים, ובהמשך יתקבלו ההחלטות המתאימות".
אחרי יותר מעשור של חקירה, זיכו פה אחד שופטי בית משפט השלום בירושלים את שר החוץ לשעבר. ליברמן הואשם במרמה והפרת
אמונים בפרשת מינויו של השגריר לשעבר זאב בן אריה. השופטים חגית מאק קלמנוביץ', יצחק שמעוני ואיתן קורנהאוזר כתבו בהכרעת הדין כי "לנאשם מיוחסת עבירה של מרמה והפרת אמונים. הוא לא יזם את האירוע, הוא קיבל את המידע באופן מפתיע. לא הוכח שהנאשם ידע שהחומר הגיע אליו מתוקף תפקידו של בן אריה. הנאשם לא היה מודע למלוא חומרת הנסיבות. המינוי תאם את צורכי המשרד".
נתניהו: האכיפה והיועץ המשפטי עושים עבודה מצוינת
לאחר הכרעת הדין אמר ליברמן כי "17 שנה הסתיימו, הפרק הזה מאחוריי". הוא זכה לברכה מראש הממשלה בנימין נתניהו על חזרתו לממשלה, וצפוי להיות מושבע לתפקיד בשבוע הבא. מאוחר יותר פרסם נתניהו הודעה ובה אמר כי "הדבר הזה מסיים עינוי דין של שנים ארוכות, לא רק לליברמן אלא גם למשפחתו. אנחנו חברים הרבה שנים, עובדים יחד בממשלות ישראל הרבה שנים ואני שמח שאביגדור חוזר לעבוד איתי בשולחן הממשלה".
נתניהו הוסיף כי "מערכת אכיפת החוק והיועץ המשפטי לממשלה עושים עבודה מצוינת, עושים את עבודתם נאמנה, אך בסופו של דבר מי שמחליט זה בתי המשפט. אבוי לנו אם הייתה לנו חברה שכל אישום מסתיים בהרשעה. לכן כולנו צריכים להמשיך לכבד את מערכת המשפט ומערכת אכיפת החוק למען חוסנה של הדמוקרטיה הישראלית".
בניגוד למשפט אולמרט, האמירות הברורות על המשך דרכה של התביעה בתיק רחוקות מלהישמע. על פי הערכות - ששוזרות את עמדתם האחידה של שלושת השופטים, את תוכן דבריהם ואת העובדה שערכאות ערעור אינן נוהגות להתערב בקביעת ממצאים עובדתיים - קטנים הסיכויים להגשת ערעור.
למרות הזיכוי, בפרקליטות מאמינים כי הקביעות שאיתן יצאו לדרך מגובות ומבוססות בראיות. לדבריהם, המפנה הגיע לאחר שבית המשפט לא פסל - באופן חריג ולא מובן, כהגדרתם - את גרסת ליברמן, ולפיה הוא חשב שמקור המידע של השגריר בן אריה הוא רכילותי, או אולי הדלפה
מגורמים מקומיים בבלארוס. "לא ניתן לקבל את הגרסה משום שהיא לא נשמעה מעולם בחקירות שקדמו למשפט", הדגישו הגורמים. "ליברמן הודה שברור היה לו שאם הוא היה מספר על המקרה לוועדת המינויים, בן אריה לא היה נבחר לתפקיד. זו הפרת אמונים", הוסיפו.
בפרקליטות דוחים גם את הטענות כאילו שימש התיק הזה כ"עלה תאנה" ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לאחר שהחליט לסגור את תיק "חברות הקש" של ליברמן. "ההחלטה התקבלה לגופה ולפי הראיות, ואין לטענות האלה כל בסיס", אמרו בפרקליטות. "התיק הזה לא נולד אחרי הסגירה. הוא נידון משלב מסוים בתוך התיק הגדול. לראיה, הוא היה חלק מטיוטת כתב האישום המרכזי במסגרת השימוע שנערך לליברמן במסגרת תיק חברות הקש".