שתף קטע נבחר

 

צנטריפוגות ופלוטוניום: כל הטענות והפרטים

סבב השיחות על הגרעין התחדש בז'נבה, בכירים אמריקנים ואיראנים אומרים כי הסכם ראשוני נמצא במרחק השגה. אבל ישראל לא משתכנעת. סוכנות AP עימתה את ההצהרות של נתניהו על תוכנית הגרעין מול הנתונים שבידיה

המשא ומתן בין איראן לבין המעצמות התחדש היום (יום ה') בז'נבה, וישראל נותרה כנראה הפסימית האחרונה: בכירים אמריקנים ואיראנים אמרו לפני פתיחת סבב השיחות בשווייץ כי הסכם בונה אמון לריסון תוכנית הגרעין האיראנית נמצא במרחק השגה. אחד הבכירים אמר כי שבועות של דיונים מפורטים בין איראן, ארצות הברית ויתר המעצמות הביאו ל"צעד ראשון" בדרך להסכם, שעשוי להתעצב עוד השבוע. בהסכם כזה, איראן תעצור את תוכנית הגרעין - כנראה לשישה חודשים - תמורת השעיית הסנקציות של המערב.

 

עוד חדשות בעולם :

מי ישכור אותה: בלוקבסטר נסגרת בארה"ב

סערה ביפן: פשוט-עם הגיש לקיסר מכתב

מגייסים מורדים לסוריה: "בואו למות עם חיוך"

בדרך להליכת חלל: הלפיד האולימפי שוגר

 

לדברי גורם בכיר, עסקה כזו תעניק "עוד זמן על השעון" לשני הצדדים, במטרה להוביל לפתרון הקונפליקט. "בפעם הראשונה, אנחנו שמים לב שהם לא דנים רק במטרה למשוך זמן", אמר, "אנחנו מתחילים להבין זה את זה". גם שר החוץ האיראני מוחמד זריף העריך כי ניתן יהיה להגיע להסכם עם המעצמות השבוע, "אם כולם יעשו את המיטב". זריף, שידון היום ומחר עם המעצמות, הוסיף לאחר פגישתו בז'נבה עם שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון. "השיחות יהיו קשות מאוד, אבל אנחנו מצפים למשא ומתן רציני. ניתן להגיע להסכם".

 

המשא ומתן התחדש היום בז'נבה. אשטון וזריף האיראני (צילום: AP) (צילום: AP)
המשא ומתן התחדש היום בז'נבה. אשטון וזריף האיראני(צילום: AP)
אתמול קראה ישראל שלא לקבל אף החלטה להקלת הסנקציות על איראן, בתגובה לדיווח מוקדם יותר לפיו ארצות הברית מעוניינת שטהרן תנקוט צעדים ראשוניים לעצירת תוכנית הגרעין בתמורה להקלה בעיצומים המוטלים עליה.

גורם ישראלי אמר כי "בירושלים הבינו שהמעצמות יציעו לטהרן לעצור את העשרת האורניום לרמה של 20% ולהאט את העבודה במתקן המים הכבדים באראק". סוכנות הידיעות AP פרסמה את רשימת הטענות הישראלית בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית, ופרטים לגבי אותן טענות. הנה הם.

 

טענה: בישיבת הממשלה ב-27 באוקטובר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ההתקדמות בתוכנית הגרעין האיראנית בשנה האחרונה תאפשר לה לזנק מרף של העשרת אורניום ברמה של 20% לרמה של 90% "תוך שבועות". אורניום מועשר ברמה של 90% נועד כמעט אך ורק לצרכים צבאיים.

 

פרטים: נתניהו רומז לכמות האורניום המועשר ברמה של 20%, שמתקרבת ל-200 ק"ג. מומחים סבורים כי כמות של 250 ק"ג שיועשר ברמה של יותר מ-90% דרושים כדי לייצר פצצת אטום אחת. מתנהל ויכוח על לוח הזמנים האפשרי, אבל מומחים רבים אומרים כי הדבר ייקח כמה חודשים או יותר, אם אכן איראן תעבור לרמת העשרת אורניום גבוהה יותר. נתניהו מתייחס גם למספר הצנטריפוגות שהותקנו בשנה האחרונה או ששופרו, מה שמאפשר ייצור מהיר יותר של אורניום מועשר. עם זאת, רוב הצנטריפוגות החדשות עדיין לא פועלות.   

 

"איראן מוליכה את העולם שולל". נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
"איראן מוליכה את העולם שולל". נתניהו(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

טענה: באותה ישיבת ממשלה, נתניהו אמר כי לכור המים הכבדים באראק "אין שום קשר לאנרגיה לצורכי שלום, אלא רק לנשק גרעיני".

 

פרטים: כור המים הכבדים, שנמצא כרגע בבנייה במרכז איראן, משתמש בתחליף מולקולרי של מים כנוזל קירור, וניתן להשתמש בו גם באורניום טבעי (לא מועשר) כדלק. כורים כאלה מייצרים כמות גבוהה של פלוטוניום כתוצר לוואי. בפלוטוניום ניתן להשתמש שימוש חוזר בייצור נשק גרעיני, אך לשם כך נדרש תהליך העשרה מיוחד, שאין באפשרות איראן לבצע כרגע.

 

איראן לא מפרסמת פרטים על תוכנית הפלוטוניום שלה, אבל אמרה שהמטרה העיקרית של הכור היא לייצר איזוטופים לטיפול בסרטן ולשימושים רפואיים נוספים. איראן אמרה כי היא תאפשר מעקב מצולם של הכור, 24 שעות ביממה, על ידי פקחי האו"ם - כפי שקיים באתרי העשרה אחרים.

 

טענה: הקבינט אמר ב-15 באוקטובר כי "באופן שיטתי איראן מוליכה שולל" את מועצת הביטחון והחלטותיה לגבי העשרת האורניום.

 

פרטים: ביולי 2006 מועצת הביטחון העבירה את הראשונה בסדרה של החלטות הדורשות מאיראן לעצור את תוכנית ההעשרה. איראן הגיבה בהמשך קידום תוכנית הגרעין, והמשך בניית אתר העשרה מבוצר - שאז עוד היה חשאי - שנבנה בצלע הר, ליד טהרן. החלטות מועצת הביטחון התקבלו אחרי שאלו הגיעו למסקנה כי לסבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) אין מספיק מידע מטהרן לקבוע אם תוכנית הגרעין היא רק לצורכי שלום.

 

ההצבעה סללה את הדרך לסנקציות קשות יותר על איראן. אף שהחלטות מועצת הביטחון נותרו על כנן, נראה שארצות הברית ובעלות בריתה החלו לסגת מהדרישה שאיראן תפסיק לחלוטין את ההעשרה. מכאן עברו השיחות בנושא לאפשרות של התרת העשרה ברמה נמוכה לצורכי שלום, תחת פיקוח של מועצת הביטחון. איראן מתעקשת כי יש לה זכות להעשיר אורניום כי היא חתומה על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני, ה-NPT. ישראל אינה חתומה על אמנה זו.

 

לאיראנים 18 אלף צנטריפוגות להעשרת אורניום, אבל לא כולן פועלות. מתקן פורדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לאיראנים 18 אלף צנטריפוגות להעשרת אורניום, אבל לא כולן פועלות. מתקן פורדו(צילום: AFP)

טענה: נתניהו אמר כי איראן הגדילה את מספר הצנטריפוגות המשמשות להעשרה מ-164 ב-2006 ליותר מ-18 אלף.

 

פרטים: זה נכון, אבל לא כולן פעילות. מתוך 18 האלף הללו, איראן משתמשת רק בעשרת אלפים צנטריפוגות, שממירות אורניום לדלק גרעיני.

  

טענה: ישראל אמרה כי ההתקדמות הטכנולוגית של איראן הנחוצה ליצירת דלק גרעיני משמעותה שטהרן "מסוגלת גם לייצר נשק גרעיני".

 

פרטים: טכנית זה נכון, אולם זה נכון גם לחמש מדינות אחרות שמעשירות אורניום ואין להן ארסנל גרעיני - ארגנטינה, ברזיל, גרמניה, יפן והולנד.

  

טענה: בישיבת הקבינט ב-6 באוקטובר אמר נתניהו: "16 מדינות מייצרות דלק גרעיני למטרות שלום, אפילו בלי צנטריפוגה אחת".

 

פרטים: המספר נכון. הרשימה כוללת בין היתר את קנדה, בלגיה ודרום אפריקה.  

 

טענה: בראיון ב-3 באוקטובר אמר נתניהו: "לאיראן יש טילים שיכולים להגיע לישראל, היא מייצרת טילים בין-יבשתיים ארוכי טווח שיכולים להגיע גם לארצות הברית".

 

פרטים: איראן טענה שהטווח של טיל השיהאב 3 הוא 2,000 ק"מ, משמע שהוא יכול להגיע גם לישראל. תוכנית החלל האיראנית, שכחלק ממנה שוגרו לוויינים ובעלי חיים אל מחוץ לאטמוספירה, מעלה דאגות במערב שאותה טכנולוגיה יכולה לשמש לפיתוח ארסנל בין-יבשתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים