בלי שומן טראנס: התחליפים לא בריאים יותר
הערב פורסם לראשונה כי משרד הבריאות שוקל בדומה למהלך בארה"ב, לאסור בארץ על הוספת שומני טראנס למוצרי המזון. אבל דיאטנית מסבירה כי התחליפים לשומן הטראנס – חמאה או שומנים רוויים אינם בהכרח בריאים יותר, ויגרמו לייקור המזון
אז איך יהיו החיים בעולם בלי שומן טראנס? הערב נודע ל-ynet כי גם משרד הבריאות הישראלי שוקל לאסור על הוספת שומני טרנס למזון. שומנים אלה ידועים כתורמים למחלות לב וכלי דם. אבל דיאטנית מסבירה כי התחליפים אינם בהכרח בריאים יותר.
שומני טראנס הם שומנים שעברו שינוי כימי באמצעות הוספת מימן לשמן צמחי רותח. בכך, הופך הנוזל השומני למוקשה בטמפרטורת החדר. בשל מירקמו המוצק, שומן הטרנס משמש במזונות רבים כדי להאריך את חיי המדף, ובתוך כך כדי לשמר את הטעם השומני יציב.
שומני הטראנס משמשים במוצרי אפייה, מרגרינה, שמנת, פופקורן למיקרוגל ועוד מוצרים תעשייתיים.
משפיע על עליית הכולסטרול
מחקרים רבים הראו כי שומני טרנס קשורים לעליית הכולסטרול הרע – LDL, והורדת הכולסטרול הטוב HDL שאחראי מצידו לפינוי הכולסטרול הרע מהגוף. כתוצאה מכך, עולה הסיכון למחלות לב וכלי דם ובהם שבץ מוחי והתקף לב, בשל האצת תהליך טרשת העורקים, מחלה הגורמת לחסימה הולכת ומתגברת של העורקים בגוף.בניו יורק כבר נאסר השימוש בשומני טרנס במסעדות, ועוד לפני כן כבר הודיעו מספר רשתות מזון ובהם רשת העוף המטוגן KFC, רשת מקדונלדס ודיסני, כי יפסיקו לעשות שימוש בשומני הטרנס.
מינהל המזון והתרופות האמריקני פנה לציבור בבקשה להגיב בתוך חודשיים על הכוונה לאסור את השימוש בשומני הטרנס במזון. המהלך הזה כונה על ידי המינהל כ"מציל חיים" ועשוי, כך מקווים שם, להפחית דרמטית את שיעור התחלואה והתמותה.
על פי ההערכות מהלך דומה צפוי גם בארץ. גורם בכיר במשרד הבריאות אמר ל-ynet כי נערכו מספר דיונים, וכי יש נסיון להוביל מהלך דומה, אולם חברות המזון מתנגדות לו. עם זאת על פי ההערכות, גם בישראל יצומצם או ייאסר לחלוטין שומן הטרנס במוצרי המזון.
התחליפים לא בריאים יותר
"קשה ליצור את אותה פריכות של מזון לה תורמים שומני הטרנס" מסבירה הדיאטנית מאירה גולדמן, "השומנים נמצאים בעיקר במוצרי אפייה. אפשר להמיר את ההכנה בחמאה, אבל היא אינה בריאה יותר. פירושו של דבר שיהיה צורך לוותר על מוצרים רבים כמו בורקסים, קרואסונים ואחרים. זה עניין של סדרי עדיפויות".
לדברי גולדמן, תחליפי השומן הטרנס יגרמו גם לעליית מחירי המזון, ותחליפים אפשריים לא יהיו זולים יותר, וגם ככל הנראה לא בריאים הרבה יותר. "ניתן להשתמש בשמן דקלים או כאמור בחמאה" אומרת גולדמן, "אבל שניהם מכילים שומן רווי, שגם הוא אינו בריא".
סוגיה נוספת שיהיה צורך למצוא לה פתרון, היא סוגיית הכשרות: "מוצרים רבים הם פרווה, ומכילים שומני טרנס. אם ישתמשו בתחליפי חמאה, הרי שהמוצרים יהפכו לחלביים".
"יצטרכו לוותר על מוצרים"
מה בכל זאת ניתן יהיה לעשות? לדברי גולדמן כבר כיום משווקים מוצרים רבים על בסיס בצק פילו, אף שאינו דומה במידת פריכותו לבצק העלים. בתוך כך, ניתן במוצרי מאפה רבים להשתמש באגוזים, המעניקים למוצרים פריכות ושומניות, אך גם כאן – מירקמם לא יהיה דומה לאלה הקיימים היום.
"מי שלא יכול בלי מוצרי המאפה, יצטרך לוותר על מוצרים. אין ספק שעולם בלי שומני טרנס יהיה בריא יותר, אם אכן לא יתווספו לו שומנים רוויים כמו חמאה. אבל מוצרי המזון לא יהיו אותם מוצרים".
סייעה בהכנת הכתבה: חן זאוסמר