"בהתחלה לא פחדתי". בן 4 בליל הבדולח
אל קון, כיום פנסיונר אמריקני, משחזר את שאירע לפני 75 שנה בגרמניה. "ריכזו את כל היהודים בעירייה. כשחזרנו ראיתי שבתי הכנסת הושחתו, ושכריות התפילה הושלכו לאש. נוצות התעופפו לכל עבר". והיום: האנטישמיות גואה
זה קרה ב-9 בנובמבר 1938. פתאום דפיקה בדלת. אל קון זוכר את זה כאילו זה היום. "אז החושך היה יורד מוקדם", נזכר הפנסיונר בן ה-79, תושב פאלו אלטו שבקליפורניה כיום. "יהודים לא היו אמורים להיות בלילה ברחובות".
עוד חדשות באתר ynet:
75 שנה לליל הבדולח, מרקל: "רגע שחור"
ספא בגרמניה הציע "ליל בדולח רומנטי"
אל, בן 4 באותו זמן, הלך לישון מוקדם. בערך בשעה 10 בערב, פקיד גרמני הגיע לבית משפחתו. הוא לקח את הילד הקטן, את הוריו ואת אחותו הגדולה, תיאה, לבניין העירייה בעיירה הקטנה שבה גדלו, ברכפלד. יהודים רבים כבר היו שם. איש לא אמר להם מדוע נלקחו ומה יהיה גורלם. "לא פחדתי", משחזר קון. "עבורי זו הייתה הרפתקה".
קבוצת היהודים הוחזקה במקלט במהלך הלילה - גברים בצד אחד של החדר, נשים וילדים בצדו השני. "אני עדיין זוכר את הצבע הירוק המכוער של הקירות". לפני הזריחה, הנשים והילדים הוסעו בחזרה לעיירה. אז הם יחוו את מאורעות ליל הבדולח, שהתרחש בדיוק לפני 75 שנה. הם לא ידעו זאת, אבל זו רק הייתה ההקדמה לשואה ולהשמדת ששת המיליונים. סיפורו של קון, שאחרי הגעתו לארצות הברית הפך למהנדס אווירונאוטיקה, מובא בעיתון היהודי "ג'יי וויקלי".
לדבריו, לפני 9 בנובמבר, 2,978 היהודים בברכפלד - עיירה ציורית במחוז ת'ורינגיאן שבין פרנקפורט ללייפציג - "חשבו שהדברים ישתנו לטובה. אבל הכול השתנה עם אירועי ליל הבדולח. הגברים, ובהם גם אביו, נלקחו מהמקלט למחנה בוכנוולד. שישה חודשים לאחר מכן יצליח האב להשתחרר מהמחנה, כנראה בגלל שהביא עימו תעודת הוקרה מהממשלה הגרמנית על שירותו הצבאי במלחמת העולם הראשונה. הנשים והילדים חזרו כאמור לעיירה.
עם שובם, גילו יהודי ברכפלד שבתי הכנסת שלהם נבזזו והושחתו. ספרי התורה והספסלים נזרקו לרחוב והועלו באש. "בזעמם, הבוזזים חתכו את ה'כריות' האישיות של כל משפחה, השליכו אותם לאש וכל הנוצות פשוט התעופפו באוויר. במשך יום או יומיים, הנוצות התעופפו לכל עבר". בבית הכנסת מעולם לא נעשה שימוש לאחר מכן.
סיפורו של קון, להבדיל מסיפורם של 6 מיליונים אחרים, מסתיים בסוף טוב. בדרך לא דרך הצליחה אימו, שקברה מצבור מטבעות בחצר ומכרה אותם בשוק השחור, לחלץ את המשפחה בזמן מהתופת הגרמנית. "אנחנו היינו היהודים האחרונים בעיירה", אומר קון. האחרים כבר נלקחו למחנות ההשמדה, ולא חזרו.
75 שנה עברו מאז, אבל האנטישמיות עדיין לא נעלמה. מסקר של ארגון זכויות אדם של האיחוד האירופי, שפורסם ב-BBC, עולה כי 76% מ-5,847 היהודים הנשאלים סבורים כי בחמש השנים האחרונות חלה עלייה באנטישמיות. לא פחות מ-29% מהם שוקלים להגר בעקבות האנטישמיות. בראש הרשימה נמצאים יהודי הונגריה (48%), ואחריהם צרפת (46%) ובלגיה, 40%.
מהסקר, שנערך ב-2012 בשמונה מדינות שבהן מתגוררים 90% מיהודי אירופה (בלגיה, צרפת, גרמניה, הונגריה, איטליה, לטביה, שבדיה ובריטניה), עולה כי 66% עדיין סבורים כי האנטישמיות היא "בעיה" באירופה. בסדר הושם דגש גם על תפקיד הרשתות החברתיות כמחוללות אנטישמיות. בריטית בשנות ה-50 לחייה, שצוטטה בדו"ח, אמרה: "חוויתי יותר תגובות אנטישמיות מאז שהתחברתי לפייסבוק בהשוואה לכל חיי עד אז".