שתף קטע נבחר

 

אובמה לנתניהו: מחויב למנוע גרעין מאיראן

קרי, אשטון וזריף נועדו 5 שעות, הבוקר יתחדש המו"מ. דיווח: "מחלוקות בלתי צפויות בשיחות". הביקורת העזה של נתניהו על העסקה המתגבשת הובילה את אובמה להתקשר אליו ולנסות להרגיעו

האם מה שהחל כ"מתקפת חיוכים" של נשיא איראן יסתיים בסוף השבוע בהסכם גרעין עם המעצמות? מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, ושרת החוץ של האיחוד, קתרין אשטון, נועדו אמש בז'נבה במשך כחמש שעות עם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף. הבוקר (שבת) ישובו לשולחן הדיונים יחד עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שצפוי להצטרף במטרה להגיע להבנות שיובילו להסכם. לקראת הפשרה הצפויה, הזהיר אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו את קרי כי העסקה תהיה טעות היסטורית. במטרה להרגיעו, התקשר אליו נשיא ארצות הברית ברק אובמה והדגיש בפניו: "אני מחויב למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני".

 

על סף הסכם - כתבות נוספות

 

הפגישה בין שרי החוץ של ארה"ב, האיחוד האירופי ואיראן הסתיימה מעט לפני חצות (שעון ז'נבה). בסיומה לא נתנו המנהיגים הצהרות. גורם במשלחת האמריקנית מסר לעיתונאים: "המשכנו להתקדם בניסיון לגשר על הפערים. יש עוד עבודה לעשות. הפגישות יתחדשו בבוקר".

 

קרי בז'נבה לפני כניסתו לפגישה    (צילום: רויטרס)

קרי בז'נבה לפני כניסתו לפגישה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דיפלומטים בכירים אמרו ללוס אנג'לס טיימס כי השיחות נתקלו במשוכות בלתי צפויות, ועשויות להימשך גם בשבוע הבא. הם אמנם סרבו לציין מדוע עד כה לא נחתם הסכם, אבל אחת המחלוקות האפשריות נוגעת לבניית כור הפלוטוניום, המסלול המקביל להעשרת אורניום שדרכו יכולה איראן להשיג פצצה. הקהילה הבינלאומית דורשת מאיראן להסכים לא להפעיל את הכור, כל עוד הסכם הביניים בתוקף.
 

לקראת חצות הודיע הבית הלבן כי הנשיא האמריקני ברק אובמה התקשר לנתניהו ועדכן אותו בהתפתחויות האחרונות בדיוני הגרעין בז'נבה. לפי הודעת הבית הלבן, אובמה "הדגיש את מחויבותו העזה למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". בבית הלבן הוסיפו ש"הדבר החשוב ביותר שכולם צריכים להבין הוא שאין עסקה. הסיבה שמזכיר המדינה קרי הגיע לז'נבה היא לראות אם הוא יכול לצמצם את הניגודים שבין המעצמות והאיראנים. לכן, כל ביקורת על עסקה היא מוקדמת מדי".

 

עם נחיתתו בשוויץ בטיסה מישראל, ביקש מזכיר המדינה האמריקני להדגיש כי "עדיין אין הסכם בין המעצמות לבין איראן". קרי נשא דברים בפני עיתונאים ואמר: "אני רוצה להדגיש שיש על השולחן עוד נושאים חשובים מאוד שטרם נפתרו. חשוב שנטפל בהם באופן המתאים, ביסודיות. אל תטעו, יש עדיין פערים חשובים בין הצדדים".

 

במקביל, סוכנות הידיעות רויטרס ציטטה את שר החוץ האיראני שאמר בראיון לערוץ טלוויזיה איראני כי "עכשיו נכנסנו לשלב מאוד קשה ורגיש של עריכת הנוסח שיפורסם, אם השיחות יובילו להסכם בקרוב".  

 

שר החוץ האיראני    (צילום: רויטרס)

שר החוץ האיראני    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קרי הגיע לז'נבה לאחר פגישה קצרה וקשה בנתב"ג עם ראש הממשלה נתניהו. היחסים המתוחים נראו היטב והשניים לא הצטלמו יחדיו. ראש הממשלה נראה כעוס. "הזכרתי לקרי את דבריו שלו - 'עדיף לא להגיע לעסקה כלל מאשר להגיע לעסקה רעה'", אמר נתניהו. "העסקה שנידונה כעת בז'נבה היא עסקה רעה, עסקה רעה מאוד. איראן לא נדרשת לפרק אפילו צנטריפוגה אחת, אך הקהילה הבינלאומית מקלה את הסנקציות עליה לראשונה זה שנים רבות. איראן מקבלת את כל מה שרצתה בשלב זה, ולא נותנת דבר בתמורה, וזה כאשר היא נתונה תחת לחץ כבד".

 

נתניהו קרא למזכיר המדינה "לא למהר לחתום, להמתין ולשקול מחדש. להשיג עסקה טובה. זו עסקת המאה עבור איראן, אך רעה ומסוכנת מאוד לשלום ולקהילה בינלאומית". לדבריו, "רבים באזור שותפים למה שאני אומר, בין אם הם מביעים זאת פומבית ובין אם לאו. ישראל אינה מחויבת להסכם זה ותעשה כל מה שהיא צריכה על מנת להגן על עצמה ועל ביטחון אזרחיה".

 

ראש הממשלה אף קשר בין ההסכם עם איראן למו"מ המדיני: "זה נכון גם ביחס למו"מ עם הפלסטינים. אני לעולם לא אתפשר על ביטחונה של ישראל והאינטרסים החיוניים שלנו, לא בפני כל לחץ בינלאומי. אני חושב שיש להפעיל את הלחץ במקום הנכון וזה על הפלסטינים שמסרבים לזוז, אך בכל מקרה שום כמות של לחץ לא תגרום לי או לממשלת ישראל להתפשר על האינטרסים הביטחוניים והלאומיים הבסיסיים של ישראל".

 

שר החוץ האיראני בסיום הפגישה הלילית  (צילום: AP) (צילום: AP)
שר החוץ האיראני בסיום הפגישה הלילית (צילום: AP)


קרי אחרי הישיבה. ישוב בבוקר לשולחן הדיונים (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי אחרי הישיבה. ישוב בבוקר לשולחן הדיונים(צילום: AP)
 

נכנסו מחוייכים: אשטון וקרי לפני כניסתם לפגישה עם זריף (צילום: AP) (צילום: AP)
נכנסו מחוייכים: אשטון וקרי לפני כניסתם לפגישה עם זריף(צילום: AP)

 

נתניהו מזהיר את האמריקנים מפני "טעות היסטורית"

נתניהו מזהיר את האמריקנים מפני "טעות היסטורית"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

הפגישה שפתחה את השיחות: ארוחת בוקר בין אשטון למשלחת האיראנית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגישה שפתחה את השיחות: ארוחת בוקר בין אשטון למשלחת האיראנית(צילום: EPA)

 

 

אובמה, התקשר לנתניהו ועדכן אותו (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה, התקשר לנתניהו ועדכן אותו(צילום: AP)

סגן דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט הנלווה למטוסו של הנשיא אובמה לניו אורלינס, סירב לומר מהן ההקלות שארה"ב מוכנה להן בשלב הראשון, אבל הבהיר ש"אנחנו שוקלים הקלה שתהיה יחסית לכל ויתור של האיראנים. ההקלה תהיה הפיכה". הוא הצהיר שמשטר הסנקציות על כלכלת איראן שהביא אותה לשולחן המו"מ יישמר. "זה לא יהיה הגיוני בשלב זה להתחיל לפרק את המבנה של הסנקציות".

 

ובינתיים, לקראת הצטרפות לברוב מחר לשיחות, סגן שר החוץ של רוסיה, סרגי ריאבקוב, הביע תקווה ששיחות הגרעין בין איראן והמעצמות בז'נבה יובילו ל"תוצאה ארוכת טווח".

 

ריאבקוב אמר לסוכנות הידיעות הרוסית "RIA נובוסטי" כי "ישנם נושאים רבים שמשפיעים על האינטרסים העמוקים ביותר של כמה מדינות. אנחנו מקווים שמחר נוכל להגיע לתוצאה ארוכת הטווח שכל העולם מצפה לה".

לברוב וקרי, ארכיון. יסגרו עסקה בסופ"ש? (צילום: AP) (צילום: AP)
לברוב וקרי, ארכיון. יסגרו עסקה בסופ"ש?(צילום: AP)
 

ומה האיראנים דורשים? אחד מחברי המשלחת האיראנית לשיחות אמר כי איראן מסרה למעצמות שהיא מבקשת מהן לשקול להקל את הסנקציות על מגזרי הנפט והבנקאות שלה כבר בשלב הראשון של כל הסכם. "אמרנו למערב שבשלב הראשון יש לשקול את נושא הסנקציות על הבנקאות והנפט", אמר מג'יד טכט-רוואנצ'י לסוכנות הידיעות האיראנית "מהר".

 

לפי דיווח של עיתון ה"טלגרף" הבריטי, ארצות הברית הציעה בסבב השיחות השני בין המעצמות לאיראן הסכם קצר-טווח שיאפשר לטהרן להמשיך להעשיר אורניום ברמות נמוכות. לפי העיתון, מטרת ההסכם היא לגרום להקפאת תוכנית הגרעין לשישה חודשים כדי ליצור מרווח נשימה להסכם כולל יותר. אומנם גורמים רשמיים סירבו לספק פרטים על תוכן השיחות אך לפי אותו גורם, התוכנית האמריקנית מכילה ארבע נקודות עיקריות.

 

הנקודה הראשונה היא שאיראן תפסיק את ההעשרה לרמה של 20 אחוזים, הקרובה לייצור נשק גרעיני. לפי הנקודה השנייה, טהרן תמשיך להעשיר לרמה של 3.5 אחוזים, אך תסכים להגביל את מספר הצנטריפוגות. הנקודה השלישית היא שאיראן תסכים לא להפעיל את מתקן הפלוטוניום באראק. הנקודה הרביעית מציינת כי טהרן לא תשתמש יותר בצנטריפוגות IR-2 שמסוגלות להעשיר אורניום במהירות פי חמישה מהמודל הישן.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 08/11/2013 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים