שתף קטע נבחר

לנהל את המחלה נכון - לחיות עם HIV

איידס הייתה בתחילת הדרך מחלה חשוכת מרפא. עם זאת, כיום, הודות לטיפול האנטי נגיפי המצוי ברשותנו הרי שתוחלת החיים של אנשים החיים עם HIV הולכת ועולה: עבודות שנעשו הן באירופה והן בארה"ב מלמדות שהיא קרובה מאד לזו של האוכלוסייה הכללית

איידס הייתה בתחילת הדרך מחלה חשוכת מרפא. עם זאת, כיום, הודות לטיפול האנטי נגיפי המצוי ברשותנו הרי שתוחלת החיים של אנשים החיים עם HIV הולכת ועולה: עבודות שנעשו הן באירופה והן בארה"ב מלמדות שהיא קרובה מאד לזו של האוכלוסייה הכללית.

 

עוד כתבות בערוץ חודש המודעות לאיידס

 

בהתאם, שיעור הנשאים שגילם מעל ל- 50 עולה אף הוא, והנתונים הסטטיסטיים מלמדים שהוא צפוי להגיע לכמחצית מכלל הנשאים בארה"ב בתוך פחות משנתיים.

 

  • את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

     

    במקביל, אנו עדים לשינוי בדפוסי התחלואה של הנשאים: בעוד ששיעורם של זיהומים או של מחלות ממאירות המאפיינים את מחלת האיידס בשלביה המתקדמים נמצא בירידה מתמדת, שיעור הנשאים הסובל ממחלות שאינן קשורות באופן מסורתי ל-HIV, דוגמת מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סכרת, מחלות כליה, מחלות כבד ואוסטיאופורוזיס, נמצא בעלייה מדאיגה.

     

  • עוד כתבות

    10 מיתוסים על איידס שהגיע הזמן לנפץ

    ישראל: כשליש מחולי האיידס מתגלים מאוחר מדי

    הנחיה: קוקטייל - גם לבן זוג בריא של נשא HIV

     

    קשר ישיר בין איידס למחלות חיסוניות

    מחקרים רבים ניסו להתחקות אחר הסיבות לכך. אנו יודעים שעצם ההתרבות (רפליקציה) של הנגיף בדם כרוכה בשפעול (הפעלת יתר) של מערכת החיסון ושפעול זה מוביל למצב של דלקת פעילה.

     

    כלומר, קיים קשר ישיר בין כמות הנגיף הנמדדת בדם, לבין רמתם של סימנים ביולוגיים המעידים על תהליכים דלקתיים פעילים, כאשר רמות גבוהות של סימנים אלו נמצאו קשורות קשר הדוק לסיכון למחלות לב וכלי דם באוכלוסייה הכללית.

     

    מעבר לכל אלה, הרי שלאוכלוסיית הנשאים יותר גורמי סיכון מסורתיים לתחלואה מסוג זה: שיעור המעשנים בקרב הנשאים, למשל, גבוה יותר משיעורם באוכלוסייה הכללית, והזיהום ב-HIV עצמו כמו גם לעתים משטר טיפולי כזה או אחר נמצאו קשורים ברמות גבוהות יותר של שומנים בדם, בדלדול העצם או בפגיעה בתפקוד הכלייתי.

     

    טיפול מאריך חיים ומאפשר איכות חיים

    לאור כל זאת, הטיפול באנשים החיים עם HIV שינה פניו. אין המדובר עוד בריצה למרחקים קצרים, שמטרתה להביא לעצירת התרבות הנגיף ולהפסקת הירידה בתאי ה-CD4 במטרה לעצור את הפגיעה במערכת החיסון, אלא בריצה למרחקים ארוכים, שלא זו בלבד שתאריך את תוחלת החיים, אלא גם תשפר את איכותם, תוך הימנעות מנזקים ארוכי הטווח של המחלה – וכל זאת על מנת לאפשר את מימוש הפוטנציאל האישי, המקצועי והחברתי של כל מטופל ומטופל.

     

    כדי להשיג מטרה חשובה זו, אנו שבים לעקרונות היסוד המוכרים לכולנו של שמירה על אורח חיים בריא – שמירה על משקל תקין, תזונה נכונה ומגוונת, פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון, צריכת אלכוהול מתונה ומין בטוח.

     

    על אלה יש להוסיף את בדיקות הסקר המומלצות לכלל האוכלוסייה בהתאם לגיל, חיסונים המומלצים לנשאי HIV דוגמת שפעת ודלקת ריאות, מעקב אחר לחץ הדם, התפקוד הכלייתי, הסוכר ופרופיל השומנים, ומעל לגיל 50 גם אחר צפיפות העצם. כל זאת במטרה לבצע התערבות טיפולית מתאימה מוקדם ככל שניתן.

     

    חשיבות הבחירה של טיפול תרופתי המתאים למטופל הספציפי לא תסולא בפז: מתוך אפשרויות הטיפול הרבות הקיימות כיום, אנו מתאימים טיפול תרופתי כזה המתאים לסגנון החיים של המטופל, למחלות הרקע שלו, לפרופיל המטאבולי, ולתרופות אחרות אותן הוא נוטל.

     

    את זאת אנו עושים מתוך ראייה כוללנית, שבבסיסה ההבנה כי מדובר בשנים רבות של טיפול. השגת דיכוי של העומס הויראלי לרמות שהן תחת סף הבדיקה במקביל לעלייה בערכי ה-CD4 הינו יעד חשוב. יחד עם זאת, בחירת טיפול בעל יעילות ובטיחות מוכחות לטווח הארוך הנותן מענה לצרכים של כל מטופל ומטופל הינה יעד חשוב לא פחות.

     





  • פורסם לראשונה 10/11/2013 11:33
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    הטיפול שמאפשר איכות חיים גבוהה יותר
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים