הצעה לשר השיכון: להקים ערי מכולות
בפאנל שערך השר אורי אריאל עם 10 אזרחים מהשורה, במיוחד ללוח "winwin-ידיעות אחרונות" ו-ynet, הוא שמע את הפתרונות שלהם ליוקר הדיור: מגורים במכולות, הסבת כספים שמיועדים למשפחות חד-הוריות לקרן לרכישת דירה ועוד. האם ההצעות ייצאו לפועל? השר מבטיח לשקול בחיוב
איך אפשר לסייע להורדת יוקר הדיור? על השאלות הללו ואחרות ניסה בסוף השבוע להשיב שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, בפאנל מיוחד שנערך בלשכת שר השיכון בתל-אביב עם 10 אזרחים מהשורה, ששאלו אותו שאלות בוערות בתחום הדיור. זאת במסגרת מבצע של לוח "WinWin-ידיעות אחרונות", מגזין "ידיעות הנדל"ן" ו-ynet, שקרא לאזרחים להציע הצעות יצירתיות לפתרון מצוקת הדיור. מתוך כ-1,500 איש נבחרו, כאמור, 10 אזרחים - שייתכן שחלק מהצעותיהם ייצאו לפועל.
עוד הצעות למגורים אלטרנטיביים בערוץ הנדל"ן :
- לגור באוטובוס או באוהל: דירות אלטרנטיביות
- סטודנטים מציעים: לגור במגדל אחסון לדגנים
- לא בלתי אפשרי: 6 מכולות הפכו לבית אחד
- כך נפתור את מצוקת הדיור של הסטודנטים
מרבית משתתפי הפאנל היו צעירים בשנות ה-30 לחייהם, שמתגוררים בשכירות או אצל ההורים. אלעד עזר (34), רווק שעובד במשרד עוה"ד וגר עם ההורים ביהוד, סיפר: "אני לא יכול להרשות לעצמי להתחתן, אז חשבתי - למה לא לגור במכולה?"
על רקע הנתונים האחרונים שפרסם ארגון ה-OECD, לפיהם ישראל היא שיאנית התייקרות הדירות מבין מדינות הארגון, עם עלייה של 40% מאז 2009, נודע שמשרד השיכון אכן בוחן אפשרות להקמת ערי מכולות בישראל. מדובר במתחמים לצעירים שבהם מכולות יוסבו למגורים, כמו באירופה.
המכולה, המשמשת למטענים, הופכת לתא מרופד עם שירותים ומטבחון, וכשמצמידים שתי מכולות יחד - הן הופכות לדירה בשטח של 60 מ"ר. מחיר של "דירה כזו" עומד על כ-200 אלף שקל. למעשה, הקמת עיר מכולות יכולה לפתור באופן מיידי את מצוקת הדיור, ואף לשמש בעתות חירום לקליטת מפונים בעת רעידת האדמה.
המכולות מצליחות ברחבי העולם
עיר המכולות הגדולה ביותר בעולם היא קומפלקס המגורים העצום של קיטוונן (Keetwonen) באמסטרדם שנבנה ב-2006 ומשמש בית ל-1,000 סטודנטים. גם בלונדון, שוק הדיור מהיקרים בעולם, הפכו מכולות ספנות לדירות סטודיו בנות 35 מ"ר עבור צעירים.
"מדי שנה ננטשות כ-800 אלף מכולות ריקות ברחבי העולם", הסביר האדריכל יואב מסר, "מכולות שניתן לעשות בהן שימוש חוזר כיחידה קונסטרוקטיבית ופונקציונלית". ההתלהבות הגדולה מהטכנולוגיה הזו נעוצה בכך שמדובר, בין היתר, בבנייה ירוקה.
גם בארה"ב מציעות כיום חברות רבות מכולות למגורים. כך לדוגמא, האדריכל האמריקי אדם קלקין מתכנן ומעצב בתים מקונטיינרים שמגיעים עד לגודל של 600 מ"ר. מדובר בבנייה שאורכת כשלושה חודשים ועלותה נאמדת ב-184 אלף דולר. 75% מהבתים הללו עשויים מחומרים ממוחזרים.
"אין כאן כוונה לחזור לאתרי קארוונים שהפכו למעברות ולסלמס", הבהיר בפאנל מנכ"ל משרד השיכון, שלמה בן אליהו, "אבל לאור ההצלחה העולמית האדירה של מכולות כלופטים לצעירים - העניין בהחלט נבחן בחיוב".
תוכנית נוספת שהוצעה בפאנל, וששר השיכון הבטיח להעלות היום (א') בפני שר האוצר בישיבת הממשלה שנערכה הבוקר, הייתה של מירב חמוד (38), אם חד-הורית לשני ילדים (ועוד אחד בדרך), עובדת בחברת עמידר שמרוויחה כ-4,500 שקל ללא מזונות. חמוד הציעה למדינה לחסוך שמונה מיליארד שקל מכספי הסיוע שמעניקה למשפחות חד-הוריות, ולהפנותם לקרן סיוע לרכישת דירה.
בסיום הפאנל הוחלט כי בעוד כשנה יתקיים פאנל נוסף, במסגרתו יוכל לראות שר השיכון מי מהמשתתפים הצליח להגשים את חלום הדירה, ומה עשה המשרד שבראשותו עם ההצעות שהתקבלו.