פיליפינים בארץ חוששים: "המשפחה לא עונה"
ימים של דאגה עוברים על הקהילה בישראל על רקע הטייפון הקטלני "הייאן" שפגע במדינתם. סאני טריניאניס לא מצליחה ליצור קשר עם משפחתה בעיר טקלובן: "החברים פה תומכים בי". ארבעה מטיילים ישראלים טרם יצרו קשר. משלחת של פיקוד העורף ומשרד החוץ יוצאת לפיליפינים
מאז יום שישי חרדים חברי הקהילה הפיליפינית בישראל לקרובי המשפחה בארצם, נוכח פגיעת הטייפון הקטלני "הייאן" במדינת האיים ואלפי קורבנות שהוא גבה. אזרחים פיליפינים המתגוררים בתל אביב ושוחחו היום (א') עם ynet סיפרו על הימים שעוברים עליהם בדאגה. אחת מהן היא סאני טריניאניס, שמשפחתה מתגוררת ליד טקלובן, העיר שנפגעה באופן חמור בסערה: "לאורך סוף השבוע ניסיתי להתקשר להוריי ולאחותי אבל בינתיים לא עונים לי".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- קרי: "לא בטוח שנתניהו מכיר את הפרטים"
- מחאת הפרקליטים: "דמנו הפך הפקר"
- חולקים כבוד לבגין: פסל בדמותו בבלארוס
טריניאניס מתגוררת בסמוך לרחוב נווה שאנן, והבוקר בדרך למקום עבודתה היא הגיעה כמו רבים אחרים לרכוש כרטיסי חיוג לפיליפינים. עד כה רבים לא הצליחו להתקשר לקרוביהם, בשל קריסת מערכות החשמל והתקשורת. "אני אישה מאמינה ואני מקווה שאף אחד לא נהרג", היא מוסיפה. "החברות והחברים שלי מהקהילה הפיליפינית תומכים בי ומחזקים אותי, ואני מקווה שכבר הערב אצליח ליצור קשר עם המשפחה".
רונאלד אגוודור ניסה מאז יום שישי בבוקר ליצור קשר עם אשתו וילדיו המתגוררים באי ביסאיה שמצפון למוקד הסופה. את הסמס המרגיע הוא קיבל רק הבוקר: "היא סיפרה לי שכל האי הרוס. עדיין אין חשמל ורוב הזמן אין קליטה של רשתות סלולריות. כרגע כולם מנסים לחזור לשגרה ומפנים את ההריסות. אני מאושר שהמשפחה שלי בסדר".
גם אורלנדו מנלו מגיע מטקלובן, וגם הוא לא הצליח לשוחח עם משפחתו. "אני מאוד דואג, בעיקר לילד הקטן שלי", הוא אומר. "אני מקווה שאני לא מצליח לתפוס אותם בגלל שאין קליטה ואין חשמל. כל כמה שעות אני מנסה לקבל סימן חיים".
אותרה ישראלית בפיליפינים, 4 לא יצרו קשר
הטייפון "הייאן" נחשב אחד החזקים בהיסטוריה המתועדת. בשיאה הגיעה מהירות הרוח ליותר מ-300 קמ"ש - חזקה יותר מההוריקנים סנדי וקתרינה גם יחד. ענני הסערה התפרסו למרחק של כ-1,800 קילומטר, והיא השפיעה על כ-4.2 מיליון בני אדם ב-270 ערים ויישובים במרכז המדינה. הגלים שהכו בחופי האיים הגיעו במקרים מסוימים לגובה חמישה מטרים. 800 אלף תושבים נותרו מחוסרי קורת גג ואזורי מגוריהם יזדקקו לחודשים של שיקום.
במשרד החוץ בישראל ממשיכים לנסות לאתר ארבעה ישראלים שלא יצרו קשר מאז פגיעת הסופה. מדובר בתרמילאים
שטיילו על אחד האיים הקרובים למוקד הסופה והם מוגדרים כרגע "מנותקי קשר". שגרירות ישראל בפיליפינים, בשיתוף השלטונות המקומיים, החלה לפעול בכדי לקבל מידע שיביא למציאתם.
במשרד החוץ מנסים ליצור קשר עם מנותקי הקשר גם באמצעות ישראלים אחרים ששוהים באזור. "חשוב שאנשים ייצרו איתנו קשר אם הם מכירים ישראלים ויעדכנו אותנו שהם בסדר", אמרו במשרד החוץ. "בנוסף אנחנו מנסים ליצור קשר עם מלונות ומקומות שידוע שיש בהם מטיילים ישראלים בדרך כלל".
במקביל נוצר קשר עם הגר קליין, בת 23 מהרצליה, שנסעה לצלול בפיליפינים ולא שוחחה עם משפחתה מאז יום חמישי. היום היא שלחה לאמה הודעה ובה כתבה: "הכול בסדר, אל תדאגו לי".
הערב יצא לפיליפינים כוח משותף למשרד החוץ ולפיקוד העורף, שבו חברים מנהל מחלקת דרום-מזרח אסיה וקצין מנהלה אזורי אסיה מטעם משרד החוץ, וארבעה אנשי פיקוד העורף בראשות מפקד יחידת פיקוד והצלה. מטרתם לבחון את הצרכים לקראת מתן סיוע ישראלי לפיליפינים, ובעיקר לתאם מבחינה לוגיסטית הגעת סיוע נוסף בהמשך השבוע.
פרשנות מטאורולוגית: מה זה טייפון?
טייפון הוא השם שניתן במזרח אסיה לסופה שעל פי רוב מכונה במערב "הוריקן", והיא משלבת בתוכה רוח, גשם והצפות ים. המטאורולוג ד"ר ברוך זיו מסביר: "גובה פני הים תלוי בלחץ האוויר. ברגע שבמקום מסוים יש לחץ נמוך, ובאזור שכן הלחץ גבוה, אז פני הים מתרוממים. נוצרת מעין גבעה קטנה של כמה סנטימטרים שמתגבהת ונודדת לכיוון היבשה יחד עם הסופה, עד שהיא מציפה את החוף".
לדברי ד"ר זיו, על חומרת האסון משפיעה האינטנסיביות של הסופה: במהלך טייפון עומדת מהירות הרוח על 100 קמ"ש למשך שעות רצופות. לשם השוואה, כשבישראל ישנה רוח במהירות כזאת היא נמשכת כמה שניות או לכל היותר כמה דקות. "כמויות הגשם שיורדות בטייפון מסוגלות להגיע למאות מילימטרים ביום אחד והם גורמים לשיטפון מקומי קשה", הוא מוסיף.
עד כמה שכיחה התופעה?
"הטייפונים האלו שכיחים בעיקר בתחילת הקיץ ובסופו, וכנראה ש'הייאן' היה האחרון לעונה".
בהכנת הידיעה השתתפה מיכל מרגלית