שתף קטע נבחר
 

אפליקציות דיאטה וכושר: למה הן לא יעילות באמת?

עשרות אלפי אפליקציות בנושאי בריאות מבטיחות לעזור לנו למדוד קלוריות, לבנות תוכנית אימונים, לתת לנו מידע רפואי ועוד - אז למה הן לא באמת עוזרות לשפר את מצבנו הבריאותי? "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מגלה את הסיבות לכך שהאפליקציות לא באמת יעילות

בחמש שנים האחרונות חדרו הטלפונים הניידים החכמים בצורה מסיבית לחיינו, ואיתם נולד עולם חדש של שימוש באפליקציות. גם בתחום הבריאות והכושר קיים כיום מגוון רחב של אפליקציות. בחנות של חברת אפל לבדה מוצעות יותר מ־‭43,000‬ אפליקציות שמבטיחות לנו "חיים בריאים יותר‭."‬ מדובר באפליקציות שמודדות את מספר הקלוריות ששרפנו במהלך היום, כמה קלוריות צרכנו במזון, יש מגוון רחב של תוכניות אימון או תרגילים, אפליקציות שמרכיבות תפריטי תזונה, שמזכירות לנו ליטול תרופות ועוד.

 

 

אפליקציות שכדאי להכיר:

 

בהתחשב בשכיחותן הרבה, בשימוש הנרחב שעושים בהן ובידע הזמין שהם מספקות, האפליקציות היו אמורות לגרום למהפכה של ממש: לעזור לנו להפחית במשקל, לשפר את הכושר הגופני ולחולל שינוי משמעותי במצב הבריאותי. אך האם זה באמת כך? תשובה לשאלה זו ניתן למצוא בדו"ח שפרסם האיגוד למידע רפואי בארה"ב (IMS) באוקטובר.

 

המכון, אשר מטרתו היא להביא מידע רפואי מדויק באשר למידת יעילותם של טיפולים שונים או שימוש בתרופות לציבור הרחב, פרסם את תוצאותיו של מחקר ייחודי מסוגו ובהיקפו. צוות החוקרים של המכון בחן ודירג את כל האפליקציות בנושאי בריאות הנמצאות בשוק, וגם תיחקר אנשי רפואה בנוגע לעמדתם על שימוש באפליקציות בתחום הבריאות.

 

החוקרים נדהמו מהפער הקיים בין מספר האפליקציות והשימוש בהן ובין חוסר ההשפעה הממשית שלהן על בריאות המשתמשים. לדוגמה, אחת האפליקציות הנפוצות ביותר בגוגל נותנת מידע לגבי מספר הקלוריות שמכילה כל מנה במסעדה. אך בפועל, זה שאנו יודעים את הנתון הזה עדיין לא באמת גורם לנו לשנות את דפוסי האכילה שלנו לאורך זמן ולרדת במשקל.

 

הרופאים לא מעודדים שימוש

קיימות סיבות רבות לכך שהאפליקציות לא ממש משפיעות על בריאותנו. ראשית, מתברר שלמרות מספרן העצום, רק חצי מהאפליקציות קשורות באמת לתחום הבריאות. מניתוח של כל אפליקציה עולה שכמחצית מהן רק מספקות מידע בנושאים רפואיים שונים. מיעוט קטן ביותר מודד את נתוני המשתמש - לחץ דם, קצב לב וכד'.‬ חלק קטן עוד יותר מהן נותן למשתמש משוב כלשהו לגבי הנתונים שנמדדו.

 

בנוסף, מספרן הרב של האפליקציות מקשה על המשתמשים לבחור ביניהן. בהיעדר כל דירוג אובייקטיבי או טכני, מחצית מכלל האפליקציות הורדו לא יותר מ-500 פעם. למעשה, ‭15%‬ מתוך 660 מיליון ההורדות הן של חמש אפליקציות בלבד. נתון זה מראה שלמרות המגוון העצום, המשתמשים מורידים את האפליקציות על פי המלצת חבריהם, ללא קשר לאיכותן או למידת ההשפעה האמיתית שלהן על הבריאות.

 

סיבה נוספת ליעילותן הנמוכה של האפליקציות היא שהן מפספסות את קהל היעד העיקרי שלהן: רוב האנשים הסובלים מבעיות רפואיות כרוניות וזקוקים לתזונה נכונה ולפעילות גופנית הם בני 65 ומעלה. בקרב אוכלוסייה זו שיעור השימוש בטלפונים חכמים הוא נמוך ועומד על כ־‭18%‬ בלבד. רק ‭8%‬ מהם השתמשו באפליקציות בתחום הבריאות בהשוואה ל־‭65%‬ מכלל הצעירים בשנות ה־20 לחייהם שהשתמשו באפליקציות מתחום הבריאות.

 

כאמור, חלק נוסף של המחקר כלל ראיון עם אנשי רפואה מובילים באשר לעמדתם לגבי שימוש באפליקציות השונות. התברר כי אף שחלק גדול מהם מודע לפוטנציאל האדיר שיש לאפליקציות הרפואיות - אנשי הרפואה כיום לא ממליצים או מעודדים את המטופלים שלהם להשתמש באפליקציות בגלל כמה סיבות: ראשית, היעדר מחקרים רפואיים שהוכיחו כי שימוש באפליקציות אכן משפיע לטובה על בריאות המטופל. שנית, חשש מחוסר אמינות של האפליקציות, אם במדידה לא מדויקת או במתן מידע לא מדויק. שלישית, עקב חשש מפגיעה בחיסיון הרפואי של המטופל.

 

סיבות אלה גורמות לכך שאנשי הרפואה לא עושים שימוש משמעותי באפליקציות כדי לשפר את בריאות המטופלים וכך שוב הופכים את השפעתן של האפליקציות בתחום הרפואה ללא משמעותית.

 

הצמיד שלא מודד

כדוגמה לאפליקציה חדשנית אבל לא באמת ישימה, הביאו החוקרים את ה-NikeFuel של חברת נייקי. מדובר בצמיד בעיצוב מרשים שמגיע עם אפליקציה, ולטענת החברה מודד את רמת הפעילות של המשתמש ונותן לו משוב על מידת פעילותו במטרה לדרבן אותו לשמור על אורח חיים בריא.

 

בפועל, מציינים החוקרים, מדידת כמות הפעילות באמצעות הצמיד הזה בלבד היא בעייתית ולא מדויקת. הנתונים של הפעילות מוצגים בצורה גרפית, כך שבלתי־אפשרי להפוך אותם לכמות הקלוריות - שהיא נתון המוכר למשתמשים וניתן להשתמש בו לתכנון תוכנית דיאטה מתאימה.

 

אין ספק שתחום האפליקציות בנושאי הבריאות הוא בעל פוטנציאל אדיר, אבל רוב האפליקציות הקיימות כיום מספקות נתונים חלקיים, ללא משוב מדויק, ואין להן באמת השפעה משמעותית על חיינו.

 

הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט, מכון פיזיולייף בהרצליה לפיזיותרפיה, שיקום וכושר אישי.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרופאים חוששים מחוסר אמינות של האפליקציות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים