מה הסיבה ליותר מ-33% מהפניות לפסיכולוג?
בחברה הטכנולוגית של ימינו חוויית הבדידות הופכת רבת עוצמה במיוחד, ומובילה רבים מאיתנו לחיפוש אחר הקלה נפשית. סקר שנערך בקרב אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש מגלה מה שיעור המטופלים שסובלים מהבעיה. האם יש הבדל בין גברים ונשים?
כמה מאיתנו סובלים מבדידות? סקר שנערך בקרב מטפלים בתחום הנפש מגלה שבעיית הבדידות היא תלונה מרכזית אצל גברים ונשים גם יחד. הסקר נערך על ידי המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה ומכון פסגות, בכנס השנתי במסגרת היום הארצי למניעת דיכאון וחרדה שעסק השנה בסוגיית הבדידות.
עוד על בדידות:
- בדידות: המגפה שגורמת לדיכאון. איך לצאת מזה?
- מתי בדידות דורשת טיפול נפשי? סימני אזהרה
- טובים השניים? כשזוגיות גורמת לנו להרגיש לבד
291 מטפלים השיבו על שאלת הסקר "מבין מטופליך, מהו להערכתך שיעור המתלוננים על בדידות כתלונה עיקרית בולטת?". מהתשובות עולה כי לתפיסתם של 59% מהמטפלים מדובר ביותר משליש מהמטופלים המדווחים על בדידות כתלונה מרכזית. 41% המטפלים הנותרים דיווחו על שיעור נמוך יותר של מטופלים המתלוננים על בדידות.
המטפלים לא דיווחו בסקר על הבדלים בין נשים וגברים בכל הנוגע לשיעור הבדידות, והם מקשרים אותה בעיקר לדיכאון ולחרדה.
עוד עולה מהסקר כי שני שלישים מהעוסקים בפסיכותרפיה מעריכים שיש תועלת מסוימת גם לטיפול תרופתי לשם הקלה על חוויית הבדידות. נתון זה משקף את החשיבות הניתנת כיום לטיפולים נפשיים הנעזרים במידה כזאת או אחרת בהתערבויות תרופתיות כאשר מדובר במצבי חרדה ודיכאון המלווים בתחושת בדידות.
"תמונת הנתונים הכוללת תומכת בהערכה שבדידות הנה אחד הגורמים המרכזיים לפנייה לטיפול, והיא נמצאת ביחסי גומלין הדוקים עם בעיות נפשיות כדיכאון וחרדה, המהוות אפידמיות בחברה המערבית", מסביר פרופ' עמירם רביב מהמרכז ללימודים אקדמיים. "התמונה העולה מהסקר מאוששת את ההערכה כי בחברה הפוסטמודרנית, המתועשת והטכנולוגית, חוויית הבדידות היא חוויה רבת עוצמה, הדורשת התייחסות במישור המחקרי והקליני, מתוך ראייה פילוסופית, פסיכולוגית וסוציולוגית.
"הנתונים מדגישים את הצורך לעסוק בפיתוח כלים לטיפול בחוויית הבדידות, להעמיק את החקירה התיאורטית והיישומית בנושא ולעסוק בהגברת המודעות הציבורית והמקצועית למרכזיותה של חוויית הבדידות בעולם בריאות הנפש כיום".
ד"ר שרון זיו ביימן מהמרכז ללימודים אקדמיים מוסיפה כי הממצאים "מציגים כיוון מחקר בעל משמעות וערך תיאורטי כמו גם קליני, קרי המגדריות של הבדידות. בשונה מהצפוי, ההערכות של המטפלים הן כי גברים ונשים פונים לטיפול בשיעורים דומים סביב חוויה של בדידות.
"ממצא זה מציע כי בעוד שהספרות המקצועית מלמדת כי נשים סובלות יותר מדיכאון ומדווחות ביתר פתיחות על קיומו, הרי שבכל הנוגע לחוויית הבדידות אין הבדל בין המינים.
"מעניין יהיה לבדוק מדוע חוויית הבדידות אינה יוצרת אפקט מגדרי דומה לזה הקיים בכל הנוגע לדיכאון, ולעמוד על המשמעות התיאורטיות והיישומיות של ממצא זה".