ביזת האמנות: 4,000 פרנק לפקודת גבלס
מסמך שנחשף בגרמניה חושף ש-200 ציורים מהאוסף שנמצא במינכן ומוערך בכמיליארד דולר, נמכרו על ידי שר התעמולה הנאצי תמורת סכום פעוט. זה לא התיעוד היחיד לעסקים בין גבלס לסוחר שאוסף התמונות נמצא בבית בנו
ממשיכה להתבהר הפרשה העוסקת באוסף 1,406 יצירות האמנות שנמצא בשבוע שעבר
בדירה במינכן. ממסמך שנחשף אתמול (א') בעיתון "בילד" הגרמני עולה ש-200 מהציורים הכלולים באוסף, שכיום שווה קרוב למיליארד דולר, נמכרו ב-1940 לסוחר האמנות הילדבראנד גורליט על ידי שר התעמולה הנאצי יוזף גבלס,
תמורת 4,000 פרנקים שווייצרים בלבד.
גבלס לגורליט.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- חיסול מסתורי באיראן: סגן שר נורה למוות
- מעצר דומרני: מה קרה בפגישה בבית הרנטגן?
- חשד: ניהל רומן עם נגדת ו"סידר" לה הטבות
על פי הדיווח בעיתון, שצוטט ב"טלגרף" הבריטי, משרד האוצר הגרמני מחזיק במסמכים נוספים המתעדים פעולות קנייה והעברה של יצירות אמנות בין
הפרשה
יצירות היהודים שנבזזו: "שוד אמנות מאורגן"
רויטרס ואלכסנדרה קילן
נציג הוועדה לתביעת רכוש יהודי מגרמניה דורש לדעת: "מדוע עברו שנתיים וחצי מאז נחשפו היצירות שהורחמו? יש להחזיר אותן לבעליהן היהודים"
ככל הידוע, גבלס שכר את גורליט למכור בחו"ל "אמנות מנוונת" (שאינה נאצית), כדי לגייס כספים לרייך. במקביל, רכש גורליט יצירות אמנות באופן עצמאי מסוחרים יהודים נואשים. אחרי המלחמה הוא שכנע את האמריקנים שסבתו הייתה יהודייה ושהוא בעצמו נרדף על ידי הנאצים כדי שיוכל להיכנס לגבולותיה. הוא המשיך לעבוד כסוחר ומת בתאונת דרכים ב-1956.
חשיפת האוסף עוררה דרישה מגורמים ברחבי העולם לפרסום מלא ומפורט של הציורים שנמצאו ולמתן הסבר לעובדה שגילויים הוסתר במשך יותר משנתיים. כבר למחרת החשיפה דרש נציג ועדה הדנה בטענות לתביעת רכוש יהודי מגרמניה להחזיר את התמונות לבעליהן היהודים.
האוסף נמצא לפני כשנתיים וחצי בדירה במינכן השייכת לבנו המתבודד של גורליט, קורנליוס בן ה-80. הוא נחשד על ידי הרשויות בהעלמת מס, ובחיפוש בביתו נמצאו אלפי היצירות שככל הנראה נבזזו באירופה על ידי הנאצים בשנות ה-30 וה-40. בין השאר כלל האוסף ציורים של פבלו פיקאסו, פייר-אוגוסט רנואר, מרק שאגאל, אנרי מאטיס ועוד. כפי הנראה נהג קורנליוס גורליט למכור יצירות מפעם לפעם כדי לממן את מחייתו.
קורנליוס גורליט נעלם לאחר חשיפת התמונות בביתו ומאז, טוענות הרשויות בגרמניה, אין להן מידע על מקום הימצאו. למרות זאת, שני עיתונאים צרפתים טענו שאיתרו אותו ביום שישי בקניון לא הרחק מהדירה שבה נמצא האוסף ואף שוחחו איתו. הם תיארו אותו כ"כועס, מטיל אימה ולבוש באלגנטיות", ופרסמו תמונה שלו בקניון.
במקביל, הרשויות בגרמניה החרימו בשבת 22 ציורים מביתו של גיסו של גורליט, ניקולס פראסל, ליד שטוטגרט. על פי הפרסום, פראסל עצמו התקשר ודיווח על התמונות שברשותו.
Read this article in English
פורסם לראשונה 10/11/2013 23:20
יוזף גבלס. מכירת יצירות אמנות כדי לממן את הרייך
צילום: Heinrich Hoffmann
מומלצים