רופאה למדינה: הקימו בדחיפות בנק חלב אם לפגים
מחקרים כבר הוכיחו שחלב אם מסייע מאוד לבריאותם ולהתפתחותם של הפגים, אך העובדה היא שדווקא במקרים אלו האמהות מתקשות יותר לספק אותו. בעולם כבר הבינו שהפתרון לבעיה הוא בנק חלב אם בפיקוח המדינה - אך בישראל עדיין לא נעשה דבר. לרגל יום הפג הבינלאומי יוצאת רופאה בקריאה דחופה למדינה לשנות את המצב
מחקרים כבר הוכיחו שלהנקה יתרונות מבוססים לאם, למשפחה ולחברה. לתינוקות יונקים שכיחות נמוכה יותר של שלשולים, דלקות ריאה, דלקות אוזניים, דלקת קרום המוח, זיהומים בדרכי השתן ואלח דם. להנקה חשיבות גם בהגנה מפני מוות עריסה. ובנוסף יש המייחסים לה גם השפעה על ההתפתחות הקוגניטיבית. יש מחקרים המראים שלחלב אם יש גם אפקט מגן מפני התפתחות סכרת נעורים, מחלות דלקתיות של המעי ומחלות אלרגיות.
עוד על בנק חלב אם בישראל:
היית נותנת לתינוק שלך חלב אם מאישה זרה?
מש' הבריאות מזהיר מפני בנק חלב אם קהילתי
מיטל וינברגר שואבת חלב - בשביל אמא שלה
ההנקה טובה גם לאם: היא מגבירה את הפרשת האוקסיטוצין - המסייע בכיווץ הרחם לאחר הלידה, ומקטין איבוד הדם. אמהות מניקות חוזרות מהר יותר למשקל שלפני הלידה ולטווח הארוך, היא מפחיתה שברים של הירך בגיל המעבר ויש עדויות שאף מורידה את שכיחות סרטן השחלה וסרטן השד.
ההנקה משפיעה אפילו על כלכלת מדינות: היא קשורה להורדת שכיחות המחלות בתינוקות, דבר המשפיע על הפחתת העדרויות מהעבודה וכן חיסכון בעלות רכישת הפורמולות. האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, בשיתוף עם האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה והאיגוד הישראלי לנאונטולוגיה, בדומה לאיגודים אחרים בעולם, כמו האיגוד האמריקאני לרפואת ילדים, רואים בהנקה את השיטה האידאלית להזנה ומייחסים לה חשיבות עליונה בהשגת בריאות, גדילה והתפתחות מירביים.
העמותה למען פגים בישראל
חלב אם: מגן מפני מחלות ומסייע להתפתחות הפגים
אך מי שעבורם החשיבות של חלב אם גדולה אף יותר אלו הפגים. הסיבה: לפגים מערכת חיסון לא בשלה ומעי לא בשל. הם חשופים לגורמי סיכון כמו לידה בניתוח קיסרי, הפרדה מהאם, טיפול על ידי אנשים רבים ושימוש בתכשירי אנטיביוטיקה רחבי טווח, הגורמים להתפתחות חיידקים פתוגניים במעי, חיידקים שעשויים להיות מעוררי מחלה. חלב אם, אם יינתן בשלב מוקדם ביותר, עשוי להיות מגן.למתן חלב אם לפגים מספר יתרונות פוטנציאליים חשובים:
הגנה מפני זיהומים: חלב אם עשיר בגורמים המסייעים ומשפיעים על התפתחות מערכת החיסון, כולל תאיים ונוגדנים, חיידקים פרוביוטיים, וגם מרכיבים לא ספציפיים כמו אנזימים, סוכרים וחלבונים, המשתתפים בהגנה מפני חדירת מזהמים.
ספיגה טובה יותר של מרכיבי המזון: ריכוז החלבון בחלב אם נמוך יחסית והוא מורכב בעיקר מחלבונים מסיסים, הנספגים בקלות, וכן חלבונים המשתתפים בהגנה.
השומן בחלב אם נספג טוב יותר מאשר בפורמולות. הוא מכיל יותר שומנים מסוג LC-PUFA, להם מיוחסת השפעה של שיפור חדות הראייה, תפקוד הרשתית ושיפור בהתפתחות המוח. בחלב אם יש יותר סוכרים, המשפיעים על יציאות רכות, משפרים את ספיגת הסידן ומעודדים נוכחות חיידקי מעיים לא אלימים.
פקטורי גדילה: בחלב אם פקטורי גדילה המשפיעים על גדילה והתפתחות המעי ועל תפקודו.
הוכחות מבוססות מחקר מראות שחלב אם מוריד חלק מהתחלואה הקשורה לפגות. אצל פגים שניזונו מחלב אם נמצא שיעור זיהומים נרכשים נמוך יותר ושיעור נמוך יותר של מחלת מעיים נמקית - שניהם סיבוכים שכיחים ומסכני חיים בפגים, העלולים להשפיע על ההתפתחות בטווח הרחוק. אצל פגים שניזונו מחלב אם נמצאה גם ירידה במחלת עיניים של פגות, ושיפור במדדים הנוירו-התפתחותיים. עובדה מעניינת היא שגם כאשר הושגה גדילה פחות טובה עם חלב אם, התוצאות התפתחותיות היו טובות יותר. חשוב להדגיש כי ההשפעה של חלב אם נמצאה גם במתן חלקי שלו, ממצא המצביע על אפקט חיובי ומגן אמיתי.
הפתרון בעולם: בנקים לחלב אם עבור פגים
השימוש בחלב אם הוא כיום אחד האסטרטגיות המשמעותיות להורדת תחלואה בקרב אוכלוסיית הפגים, אך מה לגבי אמהות שאינן יכולות לשאוב חלב או שאין להן מספיק חלב? אצל אמהות לפגים קיים סיכון הגדול פי שלושה לכך, גם לאחר נקיטת כל האמצעים להגברת ייצור החלב, כמו עידוד מגע עור לעור ושימוש במשאבות יעילות. זו הסיבה
שארגון הבריאות העולמי, בהסתמך על המיידע הקיים, ממליץ לתת לתינוקות במשקל לידה נמוך חלב אם מתורמת. חלב אם מתורמת, בהשוואה למתן פורמולה, עשוי להועיל, לדברי הארגון, במקרים כמו אי סבילות למזון, הורדת שכיחות מחלת מעי נמקית ושיפור בהתפתחות.
כמובן שהשימוש בחלב אם מתורמת דורש אבטחת איכות ובעיקר הגנה מפני מזהמים אפשריים. ברוב הארצות התורמות עוברות סינון על ידי שאלון ובדיקות לאיתור מזהמים כמו HIV, הפטיטיס וסיפיליס, והחלב עובר פסטור בטכניקות שונות. זו הסיבה שחשוב שגם בישראל יקום בנק חלב מבוקר.
בנק חלב האם הראשון בארצות הברית נוסד כבר ב- 1910. מאז בכל רחבי העולם הוקמו בנקי חלב, במטרה להוריד את התחלואה בפגים. בארצות הברית פועלים כיום 13 בנקי חלב אם ובאנגליה ישנם 17. הבנקים הללו לא משרתים רק הורים לפגים, ובאמצעותם מדווחת עלייה הן בשימוש בחלב אם בפגיות והן בשכיחות הזנה בלעדית על ידי חלב אם בתינוקות שנולדו בזמן.
רפואת הפגים בישראל היא מהמתקדמות בעולם, אולם הנחיתות, בעיקר בתשתיות ובכוח האדם, תורמת לתוצאות פחות טובות בהשוואה לארצות מפותחות אחרות, כולל שכיחות זיהומים נרכשים גבוהה יותר ושכיחות גבוה יותר של דלקת מעי נמקית. כדי לאפשר הגנה אופטימלית לקבוצה רגישה זו הקמת בנק חלב בישראל היא צורך חיוני רפואי, אנושי וגם כלכלי.
הכותבת היא מנהלת מחלקת ילודים ופגים, המרכז הרפואי מאיר