שתף קטע נבחר

האמת הלא נעימה על שוק הדיור בסין

בועת הנדל"ן היא כבר ממש לא רק בעיה מקומית: אחרי ארה"ב, בריטניה ושבדיה, גם סין עולה לכותרות עם זינוק במחירי הקרקעות והדירות. הבעיה, כמו אצלנו, היא שהסינים כבר לא יכולים לחכות לירידת מחירים - ונוהרים לרכוש בתים: "אין טעם להתעכב, ככל שמחכים יותר - המחירים עולים עוד"

יזמי הנדל"ן בסין מצליחים להתחמק כבר ארבע שנים מהניסיונות הרשמיים במדינה לצנן את שוק הדיור, וחושפים אמת לא נעימה במיוחד: הממשלה הסינית היא זו שמהווה, למעשה, את אחד המכשולים הגדולים ביותר לריסון בועת הנדל"ן, שנראה כי הולכת ומתפשטת ברחבי הרפובליקה.

 

בועת נדל"ן בעולם - כותרות אחרונות:

 

הכנסותיה של סין ניזונות בעיקר מהעלאת מחירי הקרקעות במדינה, וכך נוצר קונפליקט: מצד אחד, נעשו פעולות רבות לשם פיקוח על מחירי הדירות המאמירים; אולם מצד שני, הממשלה מוכרת קרקעות ליזמים במחירים גבוהים.

 

כיום, מחירי הבתים והדירות בבייג'ינג ובערים נוספות בסין גבוהים יותר ממחירי הנכסים אצל השכנה יפן ואפילו בבריטניה, שעלתה באחרונה לכותרות בגלל יוקר הדיור בתחומה. זוהי תוצאה מאכזבת למדי לקמפיין של הממשלה המרכזית, שקרא להוזיל את הדירות עבור אזרחי המדינה. למעשה, בחודש ספטמבר האחרון עלו מחירי הדיור בקצב המהיר ביותר מזה שלוש שנים.

 

באופן לא מפתיע, מחירי הדיור בבירה בייג'ינג הם מהגבוהים במדינה. דירות בשטח של 70 מ"ר עולות פי 20 מההכנסה השנתית הזמינה של משק בית, על פי דו"ח של קרן המטבע העולמית משנת 2011 - נתון הגבוה פי ארבע מהנתון בבריטניה, כפול מהנתון ביפן ופי 14 מהנתון בשנגחאי.

 

"נקודת ההתחלה של הממשלות המקומיות, היא לשמור על מחירי הקרקע כשהם גבוהים למדי", מסביר זו צ'יאויון, סגן מהנדס ראשי במכון הסיני לסקר קרקעות ותכנון, המהווה חטיבת מחקר עבור המשרד לענייני קרקע במדינה. לדבריו, "הממשלות לא מוכנות עדיין לראות את מחירי הדיור נופלים".

 

"מחירי הקרקעות עולים - וכך גם מחירי הדיור. גאות גוברת מציפה את כל הסירות", מנסה להסביר את המצב מנהל בכיר בחברת יזמות נדל"ן מבייג'ינג. בינתיים הרשויות המקומיות בבייג'ינג החלו לנקוט מספר צעדים לייצוב מחירי הקרקעות, להגדלת היצע הדירות ולהגבלת ההצעות הזוכות במכרזי הקרקעות. היוזמה המקומית הזו נעשית גם ברמה הלאומית - הממשלה הסינית מנהלת כבר ארבע שנים קמפיין להגבלת רכישות של קרקעות והגבלת ההלוואות שנותנים הבנקים, בניסיון לצנן את השוק.

 

ביג'ינג. יזם הנדל"ן העדיף להשתמש במשל: "גאות מציפה את כל הסירות" (צילום: Gettyimages Image bank) (צילום: Gettyimages Image bank)
ביג'ינג. יזם הנדל"ן העדיף להשתמש במשל: "גאות מציפה את כל הסירות"(צילום: Gettyimages Image bank)

 

כמו אשקלון, רק בסינית

בפרבר דאצ'ינג, שעה נסיעה מדרום לבייג'ינג, עמדו המחירים על 4,675 יואן (כ-2,710 שקל) למ"ר בשנת 2007, וצמחו ל-11 אלף יואן (כ-6,376 שקל) למ"ר ב-2010. מאז 2010, המחיר הוכפל. דירות שמוצעות למכירה כיום, נרכשות תמורת 23 אלף יואן (כ-13,333 שקל) למ"ר, והמחירים עלולים להכפיל את עצמם שוב, בקצב הנוכחי.

 

בכל סין, ההכנסות של המשלות ממכירת הקרקעות זינקו ב-50% לעומת השנה שעברה, ל-2.7 טריליון יואן, כך לפי נתוני משרד האוצר הסיני. "העלייה במחירי הדיור אינה בלתי ניתנת לשליטה, אבל המחירים לא נמצאים כעת תחת שליטה", אומר צ'או ג'יהאי, כלכלן באקדמיה הסינית למדעי החברה.

 

רוכשי הבתים בסין מסכימים איתו, כך נראה. לאחר שחיכו לשווא לצניחת המחירים, רבים מהם לא רוצים לחכות עוד, והם נוהרים לרכוש בתים - מה שמסביר באופן חלקי את הזינוק במחירים בחודש ספטמבר. בדרום דא'צינג, גמלאית מספרת כי חיכתה מאז ינואר לזמן טוב לקנות דירה לבנה הנשוי. עכשיו היא חושבת שכבר אין טעם להתעכב. "אי אפשר לחכות. ככל שמחכים יותר, המחירים עולים עוד", היא אומרת בין ביקור אחד למשנהו במשרדי המכירות של פרויקטים שונים למגורים.

 

אבל לא רק הכנסות המדינה ממכירת הקרקעות מובילות לעליית מחירים. גורמים נוספים ייקרו את הדיור במדינה, בהם הביקוש הטבעי שגובר על ההיצע, וכן ספקולציות הנובעות ממזומנים זמינים, בהינתן החלופות המועטות יחסית להשקעה. מאמציה של סין ליצור רפורמה, כמו הפחתת התלות הממשלתית במכירת קרקעות לצורך הכנסה, ואספקת אפשרויות השקעה נוספות לספקולנטים, צפויה לעזור בהוזלת הדיור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages Image bank
בייג'ינג. מחירי הדירות הוכפלו
צילום: Gettyimages Image bank
מומלצים