שלום, חבר: איך להימנע מלהתקשר לאקס?
מרגישה שאת לא יכולה יותר ועוד רגע את מתפוצצת? בלי פאניקה. יש לנו שבע דרכים שיעזרו לך לעצור את עצמך רגע לפני שתשפילי את עצמך מחדש. ואם את בכל זאת מתעקשת להרים אליו טלפון, גם זאת אופציה, אך יש לעשות אותה בצורה חכמה
"בבוקר קמתי ולא האמנתי שבכיתי ככה בפניו, שנתתי לו לראות אותי במצב הזה, אבל האמת היא שלא יכולתי לשלוט בזה באותו הרגע. הבכי פשוט השתלט עלי."
"אני רק רוצה לדבר אתו קצת, הרי גם ככה אין לי מה להפסיד."
"אספר לו כמה אני באמת אוהבת אותו ואולי נחזור."
"הכעס עולה על גדותיו, מחשבות על איך הוא העז לעשות את זה, ואז מופיעה הנורה המהבהבת - למה שרק אני אשב פה ואסבול? עדיף שאתקשר אליו ואגיד לו בדיוק מה אני חושבת עליו."
הרגעים האלו של השבירה, בהם כבר לא אכפת לנו מכלום ואנחנו פשוט מתקשרות ושופכות הכול ללא שליטה, הם עבור רובנו מהרגעים המביכים והכואבים ביותר. לעיתים גם אחרי שהבטחנו ונשבענו שלא נצור קשר, ברגע האמת הכול משתנה ואנו משכנעות את עצמנו שאפשר, כדאי ואולי אף רצוי שנתקשר. אז איך לעצור את עצמנו רגע לפני שהיד נשלחת לטלפון?
1. הימנעו מאידיאליזציה של האקס – האקס שלכן אינו, בשום מצב, הדבר הכי טוב שיכול היה לקרות לכן. נכון, הוא חמוד, אבל אל תהפכו את עצמכן לעדת ילדות מעריצות. השאירו אותו בגובה העיניים.
2. הימנעו מהכפשה – האקס הוא גם לא הדבר הכי גרוע שיכול היה לקרות לכן. נכון, אולי הוא היה מאד לא בסדר אבל לא כדאי להפוך אותו למפלצת. זכרו, ככל שתתרחקו מהאמת הפשוטה, כך יש יותר סיכוי שתגיעו למצבים קיצוניים.
3. עזרה בדרך – עשו הסכם חירום עם חברה טובה, שבתקופה הקרובה תוכלו להתקשר אליה בכל שעה ובכל מצב והיא תהיה אחראית על הסיט אתכם ממסלול ההתנגשות. אגב, לא כל חברה תוכל לעמוד בזה בגבורה. רק חברה שלא תניח לכן ותדאג להוציא אתכן מהמצב. חוכמה, הומור ועקשנות הם חלק מדרישות התפקיד.
4. צעדים קטנים – כל פעם הקציבו לעצמכן תקופת זמן בה תתחייבו בפני עצמכן שלא להתקשר. אפשר להתחיל מיומיים, שבוע או חודש, וכל פעם להאריך את התקופה עד שלא תצטרכו יותר.
5. שנו את השם שלו בטלפון לתזכורת – נניח, אתן יכולות לקרוא לו "אילנה, תתקשרי קודם לאילנה!!!" או "את זוכרת איך הוא ריחם עליך בפעם הקודמת?!" או "זה רק מרחיק אותו כל הנואשות הזו! תתייעצי עם אילנה".
6. העניקו פורקן לכאב שלכן - תבכו לחבר טוב, תרוצו בים, תלכו לטיפול, תציירו, תצעקו, תוציאו את הכאב החוצה ותעשו זאת באופן רציף וקבוע עד שתצאו מהמשבר. כך לא תגיעו למצב שהדרך היחידה לבטא את הכאב הוא להתקשר לאקס ולהוציא הכול עליו.
7. למדו כל יום לפחות משהו אחד חדש - אם אתן שמות לב שאתן כל הזמן חושבות את אותם הדברים ומגיעות לאותן המסקנות, כנראה שאתן לא בכיוון.
חשוב להוסיף שאם לא תלחמו ופשוט תתנו לכאב הפרידה להשתלט עליכן, אזי ברגע האמת יכול להיות ששום דבר כבר לא יעזור. דמיינו את עצמכן כמו בלון שמתמלא ברגשות כואבים ורעילים, גדל וגדל ואם ממשיכים לנפח אותו הוא יהיה חייב להתפוצץ – הרי אין ברירה אחרת. אם כן, הדרך היחידה לשנות את העתיד הצפוי מראש של הבלון היא להפסיק למלא אותו באוויר רעיל. כי כמו ברוב הדברים בחיים, מה שקובע את ההצלחה שלנו הוא עבודת ההכנה שעשינו עד לרגע המכריע.
ואם בכל זאת ברצונכן להתקשר...
ויש עוד דרך אחת שעובדת מצוין אבל היא לא מתאימה לכל אחת. אני מדברת על לדבר עם האקס בצורה יזומה ומתוכננת, ולעשות זאת כשאתן במיטבכן ולא כשאתן ניגשות לכך ממקום חלש, שברירי או פגיע. הרי הרצון לשתף ברגשות ומחשבות גם אחרי הפרידה, בכאב, בגעגוע ובחוסר הבנה הוא לגיטימי, ודווקא ההחלטה להתנגד לכך וליצור מצב מלאכותי של ריחוק עלולה לעכב את התהליך הטבעי של הפרידה. מותר ולעיתים אף רצוי לשתף ברגשות ובמחשבות גם אחרי הפרידה, אך צריך לדעת לעשות זאת נכון.
אז קודם כל, בדקו עם עצמכן מה הסיבה שאתן רוצות ליצור קשר מלכתחילה. מגיע לכל אחד לסגור מעגל, לדעת מה הסיבה או הסיבות לפרידה, להבין את נקודת המבט של הצד השני, והכי חשוב - מגיע לכן להשתכנע שזה נגמר, שזהו זה. אחרת הרבה שאלות פתוחות ימשיכו להציק לכן וכך גם הרצון ליצור קשר ולדבר על כך עם האקס.
איך להתכונן לשיחה?
ראשית יש להבין מה אני רוצה להשיג בשיחה – זה מאד חשוב כדי שתוכלו לצאת מהשיחה עם תשובות, גם אם הן כואבות. אפשר להכין רשימה של שאלות או רשימה של הדברים שחשוב לכן לומר כדי לסגור מעגל. שנית, יש לחשוב על ניסוחים מתאימים. לפעמים שיחה כזאת מתנהלת כמו בשדה מוקשים, בייחוד אם הזוגיות הייתה טעונה וכללה הרבה מאד ריבים.
לכן כדאי לחשוב מראש על ניסוחים שלא יעוררו בצד השני תגובת נגד של כעס או עלבון. כמו כן, יש להתכונן מראש למצב לפיו ייתכן וחלק מהתשובות לא יראו לנו. חלקן עשויות אף לכאוב מאד, כי לא משנה מה הוא יאמר זה רק יגרום לכן להבין שהוא כבר לא שם. אגב, זאת בדיוק המטרה של השיחה הזאת: לגרום לכל אחת מכן להתמודד עם האמת ולהבין שאין מנוס אלא להמשיך הלאה.
שימו לב לתזמון - שיחות כאלו אין לעשות בלילה, בטח לא כשאתן שיכורות, ולא כשאתן לבד בבית. מומלץ להכין פתח מילוט – אם השיחה הולכת לכיוון שלא רציתן, עדיף לסיים את השיחה ומקסימום - להתקשר שוב מאוחר יותר. לכן כדאי להכין מראש משפט כמו "תראה, זו לא האשמה של אף אחד אבל בטח תסכים איתי שהשיחה הזו מדרדרת ולא הולכת לכיוון טוב. אז בוא נסיים ונקבע שנדבר בהמשך, אוקיי?".
בדרך כלל, אחרי שיחה או שתיים בהן שיתפתן ברגשות ושאלתן את השאלות שחשובות לכן לקבל עליהן תשובה, יגיע גם הרגע בו כבר לא יהיה לכן צורך בכך יותר, או שהצורך יפחת מאד. זה הזמן שבו תקופת צינון תועיל ואולי אפילו כבר תגיע באופן טבעי ומרצון.
בהצלחה!
בואו להכיר רווקים ורווקות בפייסבוק של ערוץ יחסים
אילת אופר, כותבת "מדריך 7 הצעדים להתגבר על פרידה מבן זוג", תוכנית ליווי להתגבר על גירושים