שתף קטע נבחר
 

היגיינה: "חוק ה-5 שניות" אמיתי? 11 עובדות

חייבים לחפוף את השיער כל יום? מה מזוהם יותר - הכיור במטבח או האסלה? ומה הסיכון בתחתונים במכונת הכביסה? למרות הניסיון שלנו לשמור על היגיינה מרבית ולהימנע מחיידקים, רובנו פשוט עושים את זה לא נכון. הנה כמה אמיתות שכדאי להכיר - למען הבריאות

ייתכן שתרוצו לשטוף את הידיים לאחר קריאת הכתבה הזאת, כיוון שאתם ככל הנראה מכוסים בלא מעט חיידקים צואתיים כרגע. למרות חפיפה יומיומית וניקיון יחסי בבית, הרגלי ההיגיינה שלנו רחוקים מהדרוש באמת למיגור החיידקים - ולא תמיד אפשר בכלל למנוע את הצטברותם.

 

ויש גם מי שאינו מנסה כלל להילחם במטרדים, ומוותר על אלפי התכשירים הריחניים שמוכרים לנו בחנויות. אחד מאלה הוא ריצ'רד ניקולי, אשר מגלה בשיחה עם ה"הפינגטון פוסט" כי ויתר על שימוש בסבון בארבע השנים האחרונות. הוא אמנם מתקלח כמה פעמים ביום - כך הוא מספר ואנחנו מאוד רוצים להאמין לו - אך משתמש במים בלבד לרחצת הגוף. בדיאודורנט, למרבה המזל, הוא עדיין משתמש, אך מתאר את החוויה כ"דבר המשחרר ביותר בחיים": 

 

 

אז מה באמת חשוב לדעת למען ההיגיינה האישית שלנו ובריאות המשפחה? מומחי ההפינגטון פוסט מגלים:

 

 

עוד על חיידקים:

 

1. סבון אנטיבקטריאלי לא יעיל כמו שחשבתם - ואולי מסוכן

כ-75% מהסבונים האנטיבקטריאליים מכילים כימיקל שנקרא טריקלוזן, אשר הוכח בבעלי חיים כמשנה את רמות ההורמונים בגוף. ה"ניו יורק טיימס" דיווח בעבר כי מינהל התרופות והמזון האמריקני, FDA, מנהל חקירה מתמשכת על בטיחות הכימיקל הזה אך התוצאות עדיין אינן חד-משמעיות. החומר נמצא גם בחומרי ניקוי ביתיים ואפילו בכמה משחות שיניים.

 

מלבד הסכנה האפשרית הטמונה בטריקלוזן, ה-FDA קבע כי סבון אנטיבקטריאלי אינו יעיל יותר מאשר סבון רגיל במניעת מחלות.

 

2. כביסה מעלימה לכלוך, אך מכסה את הבגדים בחיידק צואתי

מחקר שערך פרופ' צ'רלס גרבה מאוניברסיטת אריזונה הראה כי כיבוס תחתונים במכונת הכביסה ממלא אותה ב-100 מיליון חיידקי אי קולי, אשר עלולים לעבור לבגדים שיכובסו בה לאחר מכן. "יש כעשירית גרם צואה בממוצע בכל זוג תחתונים", הוא אומר.

 

כדי לצמצם את הסיכון, מומלץ לכבס את הכביסה ב-60 מעלות צלזיוס ולהעביר את הבגדים הנקיים למייבש מהר ככל האפשר, כיוון שהחיידקים מתרבים באזורים לחים. עם זאת, ייתכן שאין דרך למנוע לחלוטין את הבעיה.

 

3. אתם מבלים הרבה באזור הכי מלוכלך בבית

מה המקום הכי מזוהם בבית? בצינור של כיור המטבח בלבד יש כרבע מכמות החיידקים שיש בכל חדר השירותים והאמבטיה, כך שהכיור הוא ככל הנראה היגייני הרבה פחות מאשר אסלת השירותים. הצלחות והסירים, על שאריות האוכל שבהם, מהווים קרקע פורייה להתרבות של חיידקים כגון אי קולי וסלמונלה.

 

העבירו את הבגדים למייבש כמה שיותר מהר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העבירו את הבגדים למייבש כמה שיותר מהר(צילום: shutterstock)

 

4. לא הכל נשטף עם המים באסלה

כאשר מדיחים את המים באסלה שהמכסה שלה פתוח, חלקיקי צואה זעירים עפים לאוויר - כך שגם מברשת השיניים שלכם שנמצאת באותו החדר מתכסה בחיידקים צואתיים. החלקיקים יכולים להגיע עד למרחק של כשני מטר.

  

5. עזבו את המייבשים החשמליים, חזרו לנייר

ניגוב הידיים בנייר לאחר השימוש בשירותים היגייני יותר מאשר המייבשים החשמליים העושים זאת באמצעות אוויר חם - וגם יותר חסכוני באנרגיה.

 

באוניברסיטת ווסטמינסטר מצאו כי נייר-מגבת הוא הדרך העדיפה לייבוש הידיים בעיקר הודות למהירות שבה הוא מותיר את הידיים יבשות - 15 שניות לעומת 45 שניות במייבש חשמלי, שבדרך כלל אנשים משאירים בו את ידיהם במשך 17-13 שניות בלבד. כל עוד הידיים רטובות, אומרים החוקרים, הן משמשות "מגנט" לחיידקים.

 

6. ה"גשר" בשיניים - מקור לזיהומים

במחקר שנערך לאחרונה התברר כי אצל 67% ממרכיבי הגשר ליישור שיניים נמצאו שמרים במתכת שעל השיניים, ואצל כ-50% נמצאו חיידקים היכולים להוביל לזיהומים מסוכנים.

 

גשר שלא מנקים אותו היטב עשוי לקלוט בקלות את המזהמים הללו, והבעיה חמורה עוד יותר במתקנים חיצוניים כגון פלטה ליישור שיניים, הנשמרת במעין קופסה ובקושי נשטפת במים לפני שהיא מוכנסת שוב לפה על ידי המשתמש. בהקפדה על היגיינת המתקנים - הבעיה תימנע.

 

7. "חוק חמש השניות" פשוט לא קיים

בשורות רעות: צריך לבטל את "חוק חמש השניות", כי הוא פשוט לא נכון. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת קלמסון ופורסם בכתב העת Applied Microbiology, 99% מהחיידקים עוברים למזון מיד כשהוא נוגע ברצפה. רצפות מסוימות עשויות להיות מסוכנות יותר מאחרות - משטחים יבשים וקשים מתקשים לאחסן חיידקים לעומת שטיחים או אזורים רטובים, למשל.

 

גם הסוג המזון שפגע ברצפה משנה: מזונות עתירי מלח וסוכר אוספים חיידקים בצורה איטית הרבה ביותר.

 

בית חם לחיידקים. גשר ליישור שיניים (צילום: shutterstock  ) (צילום: shutterstock  )
בית חם לחיידקים. גשר ליישור שיניים(צילום: shutterstock )

 

8. צריך לנקות טוב יותר את הפופיק

חוקרים מצאו לא פחות מ-2,386 זנים שונים של חיידקים בבדיקה שנערכה ב-60 טבורים, חלקם כלל לא היו מוכרים עד כה למדע, כך על פי דיווח ב-Atlantic.

 

9. הילחמו אחרת באקנה

מומלץ להשתמש בתכשיר נגד אקנה שהומלץ על ידי רופא או בתכשיר עדין ונטול אלכוהול, משום שתופעות הלוואי של הרכיבים הפעילים בתכשירים אלה עשויות דווקא להרע את מצב הפנים.

 

רוב בעיות האקנה מתרחשות דווקא מתחת לעור, כך שכדי לטפל בהן ביעילות יש להיוועץ ברופא מומחה. הסבונים הפופולריים לניקוי הפנים מסירים יותר משכבת השומן בהם - וגורמים בכך ליותר פצעונים.

 

10. אתם מתקלחים וחופפים יותר מדי

בשנת 1908 פרסם ה"ניו יורק טיימס" טור שבו עודדו נשים לחפוף את שערן יותר, ומאז הרגלי החפיפה והמקלחת שלנו קצת יצאו מפרופורציה. מומחית עור מאוניברסיטת קולומביה טוען כי חפיפה יומיומית מסירה את השמנים הטבעיים מהשיער, מה שגורם לבלוטות לפצות על החסר באמצעות ייצור עוד יותר שומן.

 

המומחית ממליצה על חפיפה פעמיים-שלוש בשבוע בלבד. אם אתם חשים צורך בכל זאת לחפוף מדי יום, הקפידו לעשות זאת בשמפו עדין וללא חזרה על הפעולה פעמיים.

 

11. הקפידו לטפל טוב יותר בעדשות המגע שלכם

בארצות הברית מרכיבים עדשות מגע כמעט 40 מיליון אנשים, אך כמעט אף אחד מהם לא מטפל כראוי בעדשות. העדשות מתכסות בקלות רבה בשכבה דקה של חיידקים, ושטיפה במי ברז גורמת להן לספוג חומרים שאינם סטריליים.

 

שימוש חוזר באותן עדשות מוסיפות לרמת החיידקים המצטברת בהן - ובכך את הסיכון לדלקת עיניים.

 

הקפידו להחליף בתדירות גבוהה את הקופסית שבה נשמרות העדשות ולהסיר מהן את הנוזלים העודפים לאחר השטיפה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שטפתם ידיים? חפשו אחר כך נייר מגבת ולא מייבש חשמלי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים