לא לבשל: מחקר מגלה הדרך הבריאה להכין ירקות
חוקרים מצאו כי בישול במים או במיקרוגל לא יעניק לכם את היתרונות הבריאותיים שמספקים הירקות כנגד סרטן. מה קורה לירקות כשמבשלים אותם - ומהי השיטה הבריאה יותר?
עומדים לבשל את הירקות? כדאי לשנות מתכון: מחקר חדש מגלה כי הדרך הטובה ביותר לזכות ביתרונות נוגדי הסרטן שבירקות, היא לא לבשל אותם, וגם לא להכניסם למיקרוגל.
החוקרים שהציגו את ממצאיהם בכנס המכון האמריקני לסרטן, מצאו כי אידוי ירקות, עד להפיכתם לבהירים למשך שלוש עד ארבע דקות, שומר על המרכיבים נוגדי הסרטן. במחקר נמצא כי ברוקולי המכיל את המרכיב נוגד הסרטן סולפוראן, נוצר בנוכחות אנזים הקרוי מיקרוזינאז.
עוד על תזונה בריאה:
- קילו ביום: 5 סיבות שישכנעו אתכם לאכול ירקות
- מה עדיף: ליטול תוספי תזונה או לאכול ירקות?
- מהפך במטבח: אוכל בריא שחייב להיות בבית
התהליך שלא הורס את האנזים
אלא שהאנזים הזה נהרס בתהליך הבישול או במיקרוגל, ונותר בפעילותו הגבוהה רק באידוי. במחקר נתבקשו נבדקים לצרוך ירקות שעברו הרתחה, אידוי או בישול במיקרוגל.
מהמחקר נמצא כי רמת הסולפוראן, אותו רכיב המיוצר על ידי האנזים מיקרוזינאז, נמצא ברמות גבוהות בדמם ובשתן של הנבדקים, רק אם צרכו ירקות שהוכנו באידוי.
החוקרים מצאו כי בישול במים או במיקרוגל, גם לדקה אחת, הורס את האנזים מיקרוזינאז. בניגוד לכך, אידוי למשך חמש דקות היא הדרך הטובה ביותר לשמור על האנזים. עוד נמצא כי בישול ירקות במיקרוגל או בסיר, בנוכחות ירקות נוספים, מצליח לשמור על פעילותו של האנזים מיקרוזינאז.
זהו אינו המחקר הראשון שמוצא כי דרך הבישול וההכנה של הירקות משפיע על יתרונותיהם הבריאותיים. כך למשל, מחקרים קודמים הראו שקיצוץ שום והמתנה של 10 עד 15 דקות לפני חשיפתו לחום, שומר על יתרונותיו הבריאותיים של הפיטוכימיקל שבו – אליצין.
בתוך כך התברר, כי בישול עגבניות וירקות המכילים ליקופן, גם לו יתרונות נוגדי סרטן, מאפשר לגוף האדם לספוג טוב יותר את הכימיקל, ולשמר את יתרונותיו הבריאותיים.