המצעד: השמנים הכי טובים לעור שלכם
חוחובה, אובליפיכה, קוקוס או אבוקדו, איזה מהשמנים הכי מתאימים לעור שלנו, איך הם עשויים להועיל ומהם ההבדלים בין סוגי השמנים השונים? המדריך השלם לכל סוגי השמן
חנוכה זה לא רק שמן טיגון, אלא הזדמנות נהדרת להכיר את השמנים הנוספים שקיימים. בדרך כלל מדובר בשמנים ארומטיים שמעבר לדימוי "הנהנתני" שלהם, יש להם יכולות ריפוי.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי שמנים ארומטיים ושמנים לעיסוי, משמשים בדרך זו להרגעת הגוף ויש להם השפעה מיטיבה. גם העובדה שיש שמנים ריחניים מוסיפה להם יכולות מרגיעות. "חוש הריח הוא אחד החושים המשפיעים ביותר, ויש ניחוחות שידועים בהשפעתם המיטיבה והמרפאת".
"תפקידיו העיקריים של השמן הם שמירה על חום הגוף, עזרה ביצירת אנרגיה, שמירה על איברים פנימיים ועזרה בספיגת ויטמינים (A.D.E.K), בנוסף, השמן הוא חומר מוצא לייצור הורמונים חשובים", אומרת שיר לויתן נטורופתית והרבליסטית קלינית בחברת 'אלכימיסט צמחי מרפא'.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
פטריות בציפורניים: איך למנוע ומה הטיפול שיעלים?
נשיקות מגינות מהתקפי לב: 5 סיבות לזוגיות טובה
איך לדלג על הווירוסים העונתיים בלי תרופות
מה זה שמנים ארומתרפיים?
פירוש המילה ארומתרפיה הוא: ארומה = ריח תרפיה = ריפוי", אומרת לויתן, "הארומתרפיה נעזרת בחוש הריח כדי להפיק תוצאות טיפוליות, משום שהריח מועבר ישירות למוחנו ומייצר תגובה אסוציאטיבית ופיזית כמעט מיידית.
השימוש בשמנים ארומטיים לטיהור, טיפול ויצירת אווירה מוכר כבר מעל 5000 שנים. כיום, תורת הארומתרפיה, נחשבת לכלי חשוב בתחום הרפואה המשלימה ומשמשת למגוון רחב של טיפולים.
יפית אלימלך קוסמטיקאית פרא רפואית ובעלת המותג YE מציינת כי השימוש בשמנים בתעשיית הקוסמטיקה והטיפוח נחלק לשתי קבוצות שימוש עיקריות:
שמנים צמחיים: הידועים ביכולתם לשפר את רמת הלחות בעור, ולספק לו הזנה תוך אלסטיות וגמישות.
שמנים אתריים: מהווים רכיב פעיל המשולב בתעשיית הקוסמטיקה לצד השמנים הצמחיים הנחשבים לנשאים של השמנים.
מילון השֶמֶן השלם:
שמן אובליפיחה: האובליפיחה (SEA BUCKTHORN) או האשחר הרוסי נחשב ללא ספק לשמן של כל הזמנים. האובליפיחה הוא שיח או עץ קוצני המכיל גרגירים בצבע צהוב בוהק. את השמן מפיקים מהגרגירים והוא משמש כזרז להחלמה מכוויות שמש, קרינה, פצעים, חתכים, צלקות, טחורים, אקזמות ובעיות עור אחרות.
הריכוז הגבוה של ויטמיני E ו- קרוטנואידים (פגמנטים בעלי צבע צהוב או אדום בעלי פעילות אנטי אוקסידנטית חזקה), ביופלבונואידים, ויטמין C וכן חומצות שומן חיוניות הופכות אותו לשמן מספר אחד בעיכוב תהליכי הזדקנות ושימור העור.
שמן האובליפיחה אידיאלי גם לשיער ונועד לשמור על גמישותו וחיוניותו, תכליתו ולהגן עליו בתהליך הייבוש בפן וצביעתו, וכן לסייע בהגנה מנזקי מזג האוויר ומפיצול קצוות. השמן מעניק עיצוב והזנה אופטימלים לשיער תוך תחושת קלילות רעננה.
שמן ארגן: שמן הארגן מופק מפירותיו של עץ הארגן, הנפוץ במיוחד בדרום מערב מרוקו. השמן מופק בתהליך ארוך הכולל ליקוט אגוזי הארגן, ייבושם בשמש, קליתם, ולאחר מכן ריסוק האגוזים לעיסה, תוך כדי הוספת מים. באמצעות סחיטה בלחץ, מופק שמן מהעיסה, והשמן הזה הוא שמן הארגן המפורסם.
השמן עשיר במיוחד בויטמין E וחומצות שומניות חיוניות (אומגה 3, 6 ו-9 ) וניחן בסגולות רפואיות וקוסמטיות רבות. הוא משמש מרכיב חשוב בטיפולי ספא יוקרתיים בכל העולם.
בשל היותו עשיר בנוגדי חמצון, מהווה השמן מוצר טיפוח מושלם לציפורניים ולשיער - מדובר במוצר טבעי בעל ניחוח נהדר, אשר מחזיר את הברק לשיער, מגביר את התחדשות התאים, מעניק רכות ייחודית, נלחם בפגעי מזג האוויר (עם יכולת התנגדות גבוהה לקרניים אולטרה סגולות) ומונע קרזול בלתי רצוי בתנאי לחות.
שמן הארגן אינו מיועד רק לנשים, מפני שבנוסף לתכונות הנ"ל, הוא מהווה את אחד המוצרים היעילים ביותר להפחתת נשירה.
בשמן הנוכחי שולב גם תמצית פשתן אשר מסייעת לשמירה על גמישות וחיוניות השיער, להגנתו, בתהליך יבוש השיער וצביעתו, מנזקי מזג האיור ומפיצול קצוות.
שמן קופאיבה: שמן טבעי אותו מוציאים מגזע העץ הקופאיבה הגדל באמזונס שבברזיל. נחשב לאחד השמנים היעילים והמובילים בטיפול בפטריות בציפורניים. הוא מכיל ריכוז גבוהה של בטה קרופילן ,beta carophyllene שהינו המרכיב האחראי לתכונת נוגדת הפטרת בשמן ומסייע גם בחיטוי וריפוי פצעים וחתכים.
שמן קוקוס: מופק מהפרי האקזוטי, מגן על העור מפני חשיפה לחומרים לא רצויים. מומלץ לשימוש כהגנה על העור לפני רחצה בבריכה או בים. בעל תכונה אשר סופחת פסולת ורעלים.
משתמשים בו במוצרים לטיפוח שיער: בשיער יבש, קצוות מפוצלים וכהגנה על שיער. כמו כן משמש כבסיס טוב לעור יבש, סדוק, מבוגר, מקומט. משמש גם נגד גירויים בעור ובתערובות למניעת סימני מתיחה בהיריון.
הנשים ההודיות משתמשות בו גם למשיחת תינוקות כהגנה ושמירה. בשנים האחרונות הוא משמש גם לטיגון ואפייה מכיוון שריכוז חומצות השומן שלו בריאות ומועילות.
שמן רוז היפ: מופק מזרעים המצויים בפירות של מספר זנים של ורד בר. הרוז היפ מכיל שפע חומצות שומן חיוניות, ויטמין C ונגזרות של ויטמין A. בזכות העושר החומצי הזה הוא משולב בתכשירים המיועדים להחלקת קמטוטים, טיפול בצלקות, חתכים ועור מגורה. מספרים עליו שהוא מצוין לתינוקות וגם יעיל כשמן מסז' לטיפול בסימני מתיחה של הריון. מומלץ מגיל 30 ומעלה.
שמן זרעי ענבים: שמן זה הופק לראשונה כתחליף לשמן זית, והיום מכינים שמן מהענב כולו. השמן נספג בקלות אל תוך העור, מה שממקסם את יעילותו מול שאר השמנים. עשיר בנוגדי חמצון חזקים במיוחד ונמצא במוצרים הקשורים בטיפול והזנה בשיער יבש ופגוע, כמו גם בקרמים לחידוש תאים בעור פגום ומבוגר. אידיאלי לכל סוגי העור, בדגש על עור שמן.
שמן אבוקדו: בניגוד לרוב השמנים המופקים מזרעים, שמן האבוקדו מופק מציפת הפרי (החלק שאוכלים) בכבישה קרה. שמן האבוקדו מכיל ויטמינים E,B,A,D, עשיר בלציטין ובחומצות שומן חיוניות. הוא נספג בעור בקלות רבה יותר מרוב השמנים ותכונתו הבולטת היא שהוא עושה עור רך ונעים. וכמו שמן רוז היפ, גם הוא עוזר למנוע סימני מתיחה של הריון. אידיאלי לבעלי עור יבש ומבוגר.
שמן נבט חיטה: מופק מנבט החיטה שהוא החלק העשיר ביותר בתוך גרגר החיטה. השמן מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון בעיקר את ויטמין E האחראי על שיקום, שימור, ותחזוק העור.
בנוסף השמן עשיר בחומצות שומן חיוניות המטיבות עם העור, הוא עשיר מאוד בחומצות שומן לינולאית אשר מהווה אבן בניין חשובה למבנה ואלסטיות העור. שמן נבט חיטה לא משמש רק לטיפוח ויופי אלא גם מומלץ לנשים הרות בזמן הראשוני של ההיריון בו עור הבטן מתחיל להימתח, לגרד ולהתייבש, והשמן מרגיע ומונע את סימני המתיחה שעלולים להופיע בשלבים מאורחים יותר.
שמן נר הלילה: נר הלילה, שמקורו באנגליה, הוא צמח קטן בעל פרחים צהובים בוהקים המועיל במיוחד לטיפוח העור, לצד תרומה רבה בבעיות בריאותיות כמו טרשת נפוצה, מחלות לב ואף הקלה בכאבי מחזור.
השמן עשיר בחומצה לינולאית וחומצה די נדירה בשם גמא-לינולאית. הוא ידוע בתרומתו לשמירה על רמת הלחות בעור, והוא מועיל במצבים של אקנה, אקזמה ועור קשקשי ומתקלף, לא עלינו. אידיאלי לבעלי עור רגיש, ויבש ומבוגר.
יש המכנים שמן זה "שמן אנטי אייג'ינג" שכן הוא משפר את אלסטיות העור ומחדש את חיוניותו. נר הלילה לא רק מעכב ומאט הזדקנות אלא גם מטפל במחלות עור כמו- אקזמה, פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ומניב תוצאות של החלמה ושיקום העור. שמן נר הלילה מטפל בכל סוגי העור גם הרגיש ביותר.
שמן חוחובה: החוחובה הוא שיח בר הגדל באזורים מדבריים, ובשמן שלו משתמשים גם בצורתו הטהורה. השמן עשיר בחלבונים ונהוג להשתמש בו למטרות רפואיות שונות, אבל מעלתו העיקרית היא טיפוח העור.
הרכבו דומה להרכב הסבום האנושי, הוא מתמזג איתו ויוצר מעטה הגנה מפני נזקי הסביבה. מרקמו נוזלי, מה שגורם לו לחדור בקלות יותר אל שכבות העור והוא נחשב יעיל לטיפול בשיער, אבל לא רק – תמצאו אותו גם בתכשירי הזנה לעור בזכות יכולות הריכוך שלו.
אידיאלי לבעלי עור יבש ומבוגר. סורינה הרשקוביץ הכימאית הראשית בחברת 'חלאבין' מציינת לשבח את פעילותו של שמן החוחובה. "השמן מתאפיין בכך שהוא נטול טריגליצרידים, מה שהופך אותו דומה מאד בתכונותיו לשומן העור של בני האנוש ביחס לשמנים צמחיים אחרים. שימוש קבוע בקרמים מלחחים רוויי שמן חוחובה בהחלט עשוי להרגיע את העור למנוע גרד, יובש, סדקים וליצור מרקם גמיש ונעים".
שמן זרעי שומשום: מחזק ומעבה את דפנות התאים של העור ומגמיש אותם. מתאים לטיפול בעור רגיש ואדמומי. מתאים לבעלי עור דק ולאנשים שסובלים מעור יבש כתוצאה מהחורף הקר, מכיוון שנמצא כמחמם וכשומר על חום הגוף. עשיר בוויטמיני B,E ובמינרלים רבים. במטבח האסייתי השמן משמש להקפצה ולתיבול מאכלים.
שמן אתרי לבנדר: ריחו של הלבנדר מרגיע ומשרה אווירה טובה. הוא מחטא, מאחה ומחדש רקמות, עוצר דימום, משקם רקמות. מעצים פעילות של שאר השמנים אשר באים עימו במגע בתערובת.
תכונותיו האנטי דלקתיות הפכו אותו לשמן מוביל בטיפול בבעיות עור, זיהומים דלקתיים וכעזרה ראשונה בגירויים, פצעים וחתכים בעור. יתרון נוסף לשמן הלבנדר הוא שניתן למרוח אותו ישירות על העור שבניגוד לשמנים אתריים אחרים, אותם צריך למהול בשמן בסיס.
שמן אתרי אילנג אילנג: אחד מהשמנים האתריים הידועים והחשובים לעוררות מינית (אפרודזיאק). ריחו חושני ומעורר. ייחודו, שמצד אחד מאפשר עוררות מינית ומצד שני משרה שלווה ורוגע. משמש כשמן מצוין לעיסוי זוגי כחלק ממשחק מקדים. בעל פעילות אנטי אייג'ינג, ונמצא בקרמים ובתכשירים לעור פנים יבש, מקומט ועייף.
שמן אתרי אשכולית: השמן מופק מקליפת הפרי. מחקרים שנערכו מצאו שלשמן יכולת להמריץ את חילוף החומרים ולהגביר את תהליך שריפת רקמת השומן. לכן שמן האשכולית משמש לטיפול בעודף של רקמת שומן ונמצא בתכשירים להפחתת צלוליטיס. השימוש העיקרי בשמן הוא ע"י עיסוי עמוק והחדרתו פנימה ככל שאפשר להשגת תוצאה מיטבית.
שמן ציפורן: נוגד חיידקים, נוגד פטריות, נוגד חמצון, נוגד דלקת.
שמן לבנדר: מחטא, מאחה ומחדש רקמות, עוצר דימום, משקם רקמות.
שמן עשב לימון: נוגד חיידקים ופטריות.
שמן אורגנו: קוטל פטריות, חיידקים, נגיפים וטפילים.
שמן שקדים: נספג מהר בגוף ומשאיר תחושה רכה ונעימה על העור. מתאים גם לשיקום והזנת העור.
שמן הפוליגונום: לציפורניים מכיל 99% תמצית צמח הפוליגונום, ומטרתו למנוע ולטפל בבעיות פטרת, סדקים ובעיות אסטטיות מתחת לציפורן וסביבה. שמן הפוליגונום מטפל בעור היבש סביב הציפורן, מרכך ומזין את העור הפגוע סביב הציפורן, כך שנוצר מצע מושלם לצמיחת ציפורן בריאה.