טיפול ב-HIV: למה הוא חשוב לחולה ולחברה
ד"ר מרגלית לורבר, מנהלת היחידה למחלות אוטואימוניות במרכז הרפואי רמב"ם מפרטת על חשיבות ההיענות הטיפולית לפרט ולחברה כולה, ועל השינויים והפיתוחים המגדילים את ההיענות לטיפול ומסייעים במיגור נגיף האיידס
היענות לטיפול או היצמדות טיפולית (הקפדה על נטילת תרופות וטיפולים לפי הנחיות הצוות הרפואי) הוא נושא חשוב בטיפול בכל מחלה או בעיה בריאותית. עם זאת, ההיצמדות וההיענות לטיפול ב- HIV, הנגיף הגורם למחלת האיידס, הינה גורם ראשון במעלה בהצלחת הטיפול ובשמירה על חיי החולה.
עוד כתבות באתר חודש המודעות לאיידס
חשיבות ההיצמדות הטיפולית עבור נשאי HIV היא קריטית היות והפסקת הטיפול, אפילו ליום- יומיים, עלולה להיות הרת אסון עבור הנשא ועבור סביבתו. מחקר שנערך באוניברסיטת וושינגטון הוכיח זאת כשהראה שהיצמדות נמוכה לטיפול הביאה לשיעור של 43% במעבר של אנשים ממצב של נשאי HIV לחולים במחלת האיידס ואף לתמותה תוך פרק זמן של שנתיים.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
כאשר החולה נוטל את התרופות בהקפדה כך שבדמו ישנה רמה תקינה של תרופה, הנגיף מדוכא ורמתו נמוכה מאוד ולמעשה מגיע לערכים מתחת לסף הזיהוי בדם.
אולם כשרמת התרופה בדם יורדת, כפי שקורה כעושים הפסקה בטיפול, מזהה הנגיף את הירידה ברמת החומר הפעיל אשר בתרופה ומתחיל להתחלק ולהתרבות. החלוקה יוצרת נגיפים חדשים כשהתחכום של נגיף האיידס גורם לכך שהנגיפים החדשים שנוצרים בעקבות החלוקה נושאים מוטציות של הנגיף.
מוטציות אלה מפתחות עמידות לתרופה בה היה שימוש ולעיתים גם לתרופות אחרות ממשפחות אחרות. למעשה, נוצר טיפוס חדש ו"משופר" של נגיף אשר עמיד לטיפולים אותם הנגיף המקורי עבר בעבר ולעיתים גם לטיפולים אחרים.
עוד כתבות
10 מיתוסים על איידס שהגיע הזמן לנפץ
ישראל: כשליש מחולי האיידס מתגלים מאוחר מדיהנחיה: קוקטייל - גם לבן זוג בריא של נשא HIV
"חוסר טיפול עלול לפגוע בתוחלת החיים"
חשיבות ההצמדות הטיפולית למניעת מצב של מיצוי הטיפולים הקיימים ופגיעה בתוחלת החיים, העלאת הסבירות להדבקה ופגיעה במיגור הנגיף. בעידן שבו נשאי HIV צפויים להגיע לתוחלת חיים מלאה או כמעט מלאה, עשויים הנשאים להתמודד עם הנגיף במשך ארבעה, חמישה ואפילו שישה עשורים.
משמעות ההתפתחות של עמידות הנגיף לטיפול היא צמצום משמעותי בארסנל הטיפולי האפקטיבי עבור הנשא, דבר העלול לפגוע בתוחלת חייו. מעבר לכך, נשא אשר רמת הנגיף בדמו עולה עלול להדביק בסבירות גבוהה יותר את בן/בת הזוג בעת מגע מיני לא מוגן, כמובן שאין הדבר אומר שנשאים בטיפול יכולים לקיים יחסי מין ללא הגנה.
זאת ועוד, משמעותה של הדבקה על ידי נשא שהנגיף בגופו פיתח עמידות לתרופות היא שהנגיף המועבר גם הוא עמיד כבר לתרופות, מה ש"מעלה את המחיר" של ההדבקה עבור הנדבק, גורם להעברת מוטציות של הנגיף ופוגע באופן משמעותי במאבק למיגור הנגיף.
ההתקדמות הטיפולית משפרת ההיענות לטיפול
בעבר, נשאי HIV היו נאלצים ליטול מספר רב של תרופות לאורך שעות היום. מעבר לכך, תופעות הלוואי של הטיפולים היו קשות והשפיעו באופן משמעותי על איכות חייהם של הנשאים. בשל סיבות אלה ובעקבות העובדה שנשאים חשים עצמם כבריאים, כל עוד המחלה אינה מתפרצת, היה קושי רב הן ברמה הטכנית והן ברמה הרעיונית להתמיד בטיפול הקשה לנטילה.
בשנים האחרונות חווה עולם הרפואה מספר פריצות דרך שאפשרו שיפור של ההיענות הטיפולית ומעבר לטיפולים הניטלים פעם אחת ביום, בכדור בודד המאחד מספר מרכיבים פעילים, דוגמת אטריפלה, סטריבילד וכו'. מעבר לקלות הנטילה, הטיפולים הללו אינם גורמים לתופעות הלוואי הקשות שחוו חולים בעבר.
בין התרופות הנוספות שפותחו והביאו לשיפור משמעותי בהיבט של תופעות הלוואי ניתן למנות גם את אייסנטרס. מחקר שפורסם לאחרונה בכנס האיידס העולמי במלזיה מצא הענות גבוהה לטיפול באייסנטרס גם אל מול טיפולים חד יומיים". לשם המחשה, מחקר שנעשה בארה"ב ובחן את הטיפול בכדור בודד מול טיפול במספר כדורים העלה כי הטיפול בכדור בודד מוריד ב-24% את סיכויי האשפוז, בעקבות ההיענות הטובה יותר לטיפול.
בעקבות השיפור שהושג בתרופות השונות חל שינוי מרחיק לכת באיכות חייהם של נשאי ה - HIV. הטיפול, המאפשר היצמדות קלה יותר, הוא יעיל יותר ומביא לכך שנשאים יכולים לחיות חיים שגרתיים לחלוטין ולתרום לעצמם ולחברה.
עם זאת, חשוב לנשאים ולציבור כולו להיזהר משאננות ומקיום יחסי מין בלתי מוגנים. למרות הטיפול המתקדם והארכת תוחלת החיים חשוב לכולם לזכור שלהיות חיובי ל HIV אינו דבר רצוי מבחינה בריאותית.
הכותבת היא מנהלת היחידה למחלות אוטואימוניות במרכז הרפואי רמב"ם