פתאום לא צריך ערכות מגן: "מטרטרים אותנו"
שר הביטחון מדגיש כי הסיכוי לתקיפה כימית נמוך מאוד, אך מזהיר ללא הרף מפני זליגת נשק מסוג זה לארגוני טרור. בין הגרסאות ניצבים אזרחי ישראל
המלצת מערכת הביטחון להפסיק את חלוקת ערכות המגן העלתה הבוקר (יום ג') סימני שאלה רבים שבולטים עוד יותר על רקע ההצהרות הביטחוניות התקיפות וההערכות המקצועיות המאיימות. בתווך, כמו תמיד, נמצאים אזרחי ישראל. אלו רצו בבהילות לתחנות החלוקה בימי "טרום תקיפת ארצות הברית בסוריה", מאזינים על בסיס יומי לאזהרות מפני זליגת נשק כימי לארגוני טרור - וכמעט באותה נשימה מתבשרים על המלצה להפסקה הדרגתית של ייצור הערכות.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
מערכת הביטחון תמליץ להפסיק ייצור ערכות מגן
הכתבת גילתה בשידור חי: יש לי סרטן
שבועות ספורים לאחר שהמתיחות סביב סוריה הביאה לתורי ענק בתחנות ולהגברת קצב ייצור הערכות, הגדירו גורמים קרובים ללשכת שר הביטחון משה יעלון את ההחלטה "מנהיגותית ואמיצה". הם הסבירו כי המהלך מבוסס על הערכה ולפיה הסיכוי לתקיפה בנשק כימי נמוך מאוד, אך בצה"ל לא הבהירו לעת עתה אם זוהי גם עמדתו של פיקוד העורף. התהייה גוברת כשקושרים להחלטת יעלון את התבטאויותיו התכופות באשר לאיום זליגת נשק כימי מסוריה לחיזבאללה.
למרות הערכת יעלון, הגדירו מערכת הביטחון והמשרד להגנת העורף את השנה החולפת כשנת שיפור ההתמודדות מול האיום הבלתי קונבנציונלי, ודו"ח המשרד הזהיר כי "ישנה סבירות גבוהה לטרור כימי שממנו לא תהיה התרעה". על פי השר גלעד ארדן, ששוחח עם ynet, "עלות ייצור הערכות היא 300 מיליון שקלים בשנה וכדי להשלים את הפער (ל-40% מהאוכלוסייה אין ערכות) צריך תקציב של 1.5 מיליארד
שקלים". ארדן הדגיש את הצורך בבחינה של סדר העדיפויות ואמר כי "ייתכן וצריך להשקיע במיגון פיזי".
אלוף (מיל') גבי אופיר, מפקד פיקוד העורף בעבר ומנכ"ל המשרד להגנת העורף הקודם, הסביר כי "עדיין לא הושמד בפועל הנשק הכימי בסוריה", אך הודה כי "עד לפני חודשיים-שלושה היינו בסרט אחר לגמרי מבחינת האיום. קל לי עם ההחלטה להפסיק את החלוקה, אבל מוקדם לטעמי לקבל החלטה על הפסקת הייצור. גם אם הסיכוי לתקיפה כימית נמוך מאוד, תוצאותיה יהיו חמורות".
מכניסים למתח, מוציאים ממתח
אלכס שר, תושב ראשון לציון שעמד שעות ארוכות בסוף אוגוסט בתור בתחנת החלוקה, ביקר את ההחלטה ואמר כי "מדובר בחוסר אחריות של שר הביטחון והממשלה". לדבריו, "שש השעות שחיכיתי בתור לא היו לחינם".
עובד צפלאוי מרמת גן חיכה באותם ימים בתחנה ויצא עם שמונה ערכות לכל המשפחה רק לאחר שמונה שעות. היום הוא אמר: "בגיל 62, כמי שחי ורואה מה שקורה, שוב מתברר, כמו תמיד, שאף אחד לא יודע איפה הראש ואיפה הזנב במערכת הביטחון, הכול בשיטת מצליח והכול בדקה ה-90.
"בשנת 91' גם חילקו ערכות מגן ובסוף התברר שהן לא שוות כלום ושהכול מתנהל לפי הוראות של פקידות נמוכה מאוד, בלי מחשבה", הוא הוסיף. "הם מטרטרים את כל הציבור ומכניסים אותו למתח, ואז מוציאים אותו מהמתח. בסופו דבר, גם אם ייפלו פה טילים, רק אחר כך יתחילו המשטרה ומערכת הביטחון לחפש את הטילים שנפלו ב-144. כך זה היה במלחמת יום הכיפורים וכך בכל מלחמות ישראל. אף אחד לא מבין בשביל מה ערכות המגן האלה. חבל על הזמן שהשקעתי ועל הלחץ סביבן. העניין הוא שידעתי שהן לא שוות כלום, ובכל זאת המתנתי אז בתורים".
לאליס ירושלמי מבית שמש לקח יומיים לקבל ערכות מגן למשפחתה. "ביום הראשון קיבלתי מספר גבוה ולא הגיעו אליי. שיגעו את האנשים, הכול לא היה מאורגן כמו שצריך, כולם היו מבולבלים. עכשיו יבטלו את הערכות? טוב שיצאנו מהאיום בשלום והמלחמה בוטלה. העיקר שניצלנו".