שתף קטע נבחר
 

מחקר: פער של 17% בשכר בין נשים לגברים

הביטוח לאומי בחן את מעמדן החברתי-כלכלי של נשים בישראל על פני 14 שנים ומצא פער של 17% בשכר לשעה לעומת גברים בתפקיד דומה ובכישורים שווים. עוד נמצא כי שיעור הנשים העניות גבוה בכ-2% לעומת הגברים

קיים  פער ניכר בשיעור של 17%-13% בשכרם לשעה של גברים לעומת נשים בתפקיד דומה ובכישורים שווים. כך עולה ממחקר חדש שערך  מנהל המחקר והתכנון בביטוח לאומי, במטרה לבחון את מעמדן החברתי-כלכלי של נשים בישראל בשנים 2011-1997.

 

 

המחקר נערך על ידי החוקרים ד"ר דניאל גוטליב, סמנכ"ל מחקר בביטוח הלאומי ומירי אנדבלד, ראש אגף מחקר כלכלי במנהל המחקר והתכנון של המוסד. עוד מצאו החוקרים, כי קיים פער של כ-2% בשיעורי העוני של גברים ונשים אחרי התערבות הממשלה.

 

המחקר כלל כ-10,000 נשים וגברים שנבדקו על פי נתוני הלמ"ס. מהנתונים עולה כי האפליה בשכר הנשים נותרה על כנה כפי שהייתה בתחילת העשור ולפי מדדים מסויימים אף אף עלתה: בשנים 2011-2010 היה קיים פער בשיעור של 13%-17% בשכרם לשעה לרעת הנשים, כאשר כל המאפיינים האחרים (השכלה, גיל, מקצוע וכד') דומים.

 

ההשפעה המגדרית נבדקה במשוואת שכר במודל מיקרו-כלכלי של שכר לשעה, לאחר ניכוי של גורמים אישיים, דמוגרפיים וכלכליים כמו גיל, מצב משפחתי, השכלה, ענף תעסוקה, משלח יד, מוצא ואזור מגורים.

 

פערים לרעת הנשים

החוקרים בחנו גם את שיעורי העוני של נשים בהשוואה לגברים הן לגבי עוני כלכלי, כלומר זה שנוצר בשוק העבודה, והן לגבי עוני לאחר התערבות המדינה באמצעות מדיניות קצבאות ומסים. הממצאים גילו פערים חברתיים לרעת נשים בכל התקופה הנסקרת.

 

מהנתונים עולה כי לפני התערבות הממשלה, כלומר לפני תשלום מסים וקבלת קצבאות, עומד הפער בשיעורי העוני בין גברים ונשים על כ-4%. לפי חישוב זה, 31% מהנשים עניות לעומת כ-27% מהגברים. הפער מצטמצם במעט לאחר התערבות הממשלה, כלומר לאחר תשלום מסים וקבלת קצבאות ומתייצב על כ-2% - 18.2% מהגברים בישראל עניים לעומת 19.9% מהנשים.

"המחקר מלמד שהפערים בין גברים לנשים בשוק העבודה מבחינת רמות השכר נותרו יציבים בעשור האחרון וזאת לעומת גידול עקבי ברמת ההשכלה ובשיעור התעסוקה של נשים", מסרה ראש אגף מחקר ותכנון במוסד לביטוח לאומי, אנדבלד. "מטרידה העובדה שהפערים ברמת העוני בין נשים וגברים נותרים עקביים וגבוהים לאורך זמן, לפני ואחרי התערבות הממשלה".

 

בדיון שנערך היום בוועדת הכספים, התריע הממונה על השכר באוצר, קובי אמסלם, כי פערי השכר בין גברים לנשים במשק יימשכו כל עוד מבנה השכר במשק מבוסס על שעות עבודה. הדיון התקיים בהמשך לנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשבוע שעבר, לפיהם ההכנסה הממוצעת של אישה שכירה מהווה 66% מהכנסת גבר שכיר, כאשר שכר האישה הממוצע לפי שעת עבודה הוא 85% מהכנסת הגבר.

 

אמסלם ציין בדיון, כי הפער בשעות בין נשים לגברים במגזר הציבורי עומד על 20% כאשר ההנשים עובדות 9-7 שעות פחות בממוצע. החלוקה המגדרית של אוכלוסיית עובדי המדינה, היא ביחס של 1:2 לטובת הנשים. אמסלם הוסיף, כי פער השעות נובע גם מכך שהגברים עובדים יותר שעות נוספות. "באופן מסורתי נשים העדיפו תפקידים עם פחות שעות עבודה שהשכר בהם נמוך יותר, אבל המגמה הזאת הולכת ונעלמת", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים