שתף קטע נבחר

נתניהו: רוצה פתרון דיפלומטי, זה הסכם רע

נמשכת ההתנצחות הבין-יבשתית סביב המשא ומתן על תוכנית הגרעין האיראנית. ראש הממשלה אמר הערב בוועידה בתל אביב כי "ישראל מעדיפה פתרון דיפלומטי באיראן", אך הבהיר שההסכם שגובש בז'נבה אינו טוב: "הוא מותיר בידי איראן את כל המתקנים והצנטריפוגות". צפו

בעיצומו של העימות הדיפלומטי מול ארצות הברית, כשברקע המשא ומתן סביב תוכנית הגרעין של איראן, נאם הערב (ג') בנימין נתניהו ומבהיר ש"ישראל מעדיפה פתרון דיפלומטי באיראן. כל אחד יעדיף את זה, אך אנו רוצים פתרון דיפלומטי אמיתי, שבאמת מנטרל את יכולותיה הגרעיניות. ההצעה שעלתה בז'נבה, כפי שאנו מבינים אותה, אינה עונה על זה. זה לא הסכם טוב".

 

עוד בערוץ החדשות:

"המערב ידע על הונו של חמינאי ועצם עין"

זריף עונה לקרי: לא אנחנו הכשלנו את ההסכם

היהודי האחרון באפגניסטן סוגר את הקבב

 

נתניהו, שהשתתף בערב גאלה של "הוועידה הבינלאומית לתחליפי דלקים" בתל אביב, שבמסגרתו העניק את פרס ראש הממשלה לחדשנות עולמית בתחום תחליפי הנפט, אמר כי ההסכם שעליו דנו בז'נבה היה "מותיר בידי איראן את כל המתקנים והצנטריפוגות ומאפשר לה להמשיך בהעשרה ונותן לה זמן רב".

 

ראש הממשלה ציין כי בכל יום שחולף, הלחץ הכלכלי על איראן גובר. "אין סיבה למהר לעסקה רעה, צריך לנצל את הזמן בז'נבה להשיג עסקה טובה שתנטרל את יכולותיה הגרעיניות של איראן. הדד-ליין לכך הוא היום שזה יושג במלואו. אני יודע שאני מדבר לא רק בשם ישראל אלא בשם רבים אחרים שלא כולם מדברים, אך כולם חושבים ככה. זו המחויבות שלי".

 

בהתייחסו לנושא הדלק, נושא הוועידה, אמר ראש הממשלה: "המונופול על הדלק מגיע ממדינות באזור הזה. זה הייתה ונשארה סיבה לאי היציבות. זה איפשר למשטרים קיצוניים לממן טרור ועכשיו הם מחפשים לממן כך גם נשק לא קונבנציונאלי. מבחינה כלכלית, אי היכולת לגוון את השימוש בדלק הוביל למחירי אנרגיה גבוהים מאוד וזה מושך כלכלות למטה. זה פוגע במדינות מתפתחות, שנאלצות לשלם על קרטלי הדלק. מבחינה סביבתית זה הגביל את היכולת שלנו להגדיל את הסביבה הירוקה".

 

מאז סוף השבוע שעבר, אז עזב מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי את המזרח התיכון ומיהר לשיחות בז'נבה, מתנהלת בתקשורת העולמית התנצחות בין נתניהו לבינו. בכמה הזדמנויות ביקר ראש הממשלה את ההסכם המתגבש לכאורה,

שיאפשר לאיראנים להתקרב לפצצה, ומנגד טען קרי שהמו"מ רחוק מסיום.

 

היבט נוסף בדו-קרב המילולי בא לידי ביטוי הבוקר במאמר המערכת של ה"ניו יורק טיימס", עיתון המזוהה עם הקו של ממשלו של ברק אובמה, הגדיר את נתניהו "מייצר היסטריה".

 

במאמר נכתב ש"היה נחמד אילו איראן השתכנעה לציית ולפרק את תוכנית הגרעין שלה כפי שנתניהו דורש, אבל לא סביר שזה יקרה. הממשל של הנשיא בוש הבן הציג דרישות דומות, סירב לנהל משא ומתן רציני, והתוצאה הייתה שהתוכנית האיראנית התקדמה יותר מאי פעם בעבר".

 

הוועידה שבמסגרתה נאם נתניהו מתקיימת בשיתוף קרן היסוד, משרד ראש הממשלה, משרד המדע ומשרד החוץ. בוועידה משתתפים אנשי ממשל, עסקים וכלכלנים מכל העולם, במטרה לבחון את תפקידה של ישראל כמרכז חדשנות בתחום תחליפי הדלק.

 

ארה"ב: "אין מתיחות בין קרי לנתניהו"

בינתיים הבית הלבן טוען שוב איראן היא זו שלא קיבלה הצעה של המעצמות בז'נבה. "המעצמות מאוחדות בהצעה והאיראנים לא קיבלו אותה. התקדמות חשובה נעשתה, השיחות רציניות, אבל יש פערים ונושאים שצריכים להתמודד אתם", אמר הדובר ג'יי קרני. "בתקשורת מתפרסמים נתונים לא נכונים על מה שקורה בשיחות. אני רוצה להזהיר כי יש ספקולציות על תנאים".

 

"פתרון דיפלומטי זוהי הדרך האחראית שהנשיא רוצה. האלטרנטיבה היא פעילות צבאית. הנשיא לא לוקח אותה מהשולחן אבל זו אחריות שלו

לבדוק אם ניתן לפתור את הנושא בדרך של שלום", הוסיף קרני. הוא הדגיש כי "אם יושג הסכם, יש לו פוטנציאל להשיג את המטרה. אנחנו צריכים לבחון אם איראן רצינית".

 

ג'ן סאקי דוברת מחלקת המדינה אמרה כי "אנחנו בהתייעצויות עם הישראלים. אנחנו מבינים את הדאגות שלהם ומועדים להן. אנחנו ממשיכים להתייעץ ולעבוד בתיאום עם ראש הממשלה נתניהו ואנחנו מחוייבים לאותן מטרות". סאקי הוסיפה: "אחת הסיבות שקרי כל כך מרוכס בזה כי אנחנו דואגים לבטחון ישראל. דיפלומטיה היא האופציה הראשונה להשגת היעד".

 

כשנשאלה על מתיחות ביחסים בין ג'ון קרי לנתניהו אמרה סאקי: "אני לא חושבת שיש מתיחות. יש ביניהם יחסים ארוכים וחזקים. הם עבדו על נושאים שהסכימו ואחרים שלא הסכימו. נתניהו הביע דאגות לגבי המסלול הדיפלומטי. חוזק היחסים אינו נמדד בהסכמה או אי הסכמה על כל דבר", אמרה סאקי והכחישה דיווח שהשניים לא לחצו ידיים בתום הפגישה של שעתיים.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 12/11/2013 19:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
נתניהו בכנס בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים