כמה פליטים סורים טופלו בארץ - וכמה זה עלה לנו
הם מגיעים עם פציעות קשות כתוצאה מהדף או קליעים, אחרי ניתוח שהסתבך או פגיעה בפנים. הם 350 ילדים, נשים וגברים שהגיעו בשנה האחרונה מסוריה ונקלטו בזרועות פתוחות בבתי החולים בצפון הארץ. "זוהי חובה מוסרית וזכות מקצועית", אומרים הרופאים שם. ומי נושא בעלות הטיפול?
הסורים כבר כאן: קרוב ל-350 פליטים מסוריה טופלו בשנה האחרונה בבתי החולים בצפון הארץ, במסגרת מדיניות המאפשרת לאזרחים סורים לעבור את הגבול ולקבל טיפול רפואי בישראל. נכון לכתיבת שורות אלה, כ-20 פצועים מאושפזים בכל אחד מבתי החולים "זיו" שבצפת, המרכז הרפואי גליל מערבי בנהריה ו"פוריה" שבטבריה.
בצה"ל לא סיפקו השנה פרטים על מאפייני האוכלוסייה הזוכה לטיפול, פרט לכך שמדובר במדיניות הומניטרית. גם בבתי החולים רואים בהם פצועים ולא "סורים", ואם נשמעת ביקורת במוסדות אלה הרי שהיא נוגעת לרוב בהיבט התקציבי של מימון הטיפולים. קו לתרומות שפתחו בבית החולים "זיו" עדיין פעיל לצורך כך, למשל.
כתבות נוספות בנושא:
- פצועים סורים בישראל: "אובמה מפקיר אותנו"
- עבר את הגבול: מקרי פוליו התגלו בסוריה
- מיליון צופים בסרטוני הנקה ישראליים במדינות ערב
רוב הפליטים עד כה, 173 מהם, זכו לטיפול בצפת. הם שוהים בחדרים נפרדים במחלקות האשפוז - באורתופדיה, בכירורגיה ובילדים - תחת שמירה של המשטרה הצבאית. כ-60-30 לפני הגעת פצועים סורים לחדר המיון מקבל בית החולים הודעה על כך מהצבא, בנוהל שהפך לשגרה. עם זאת, לא תמיד חומרת הפציעה שמתגלה בחדר הטראומה תואמת את הדיווח הראשוני.
פליט עם רימון בכיס
"הרוב המכריע של הפליטים מגיע לחדר הניתוח", אומר ד"ר עמרם הדרי, מנהל מחלקת טראומה בבית החולים זיו בצפת. "הכל פציעות, כמעט ואין מחלות פנימיות. בערך 20% מהם עברו ניתוח מציל חיים בסוריה, והם באים אלינו כי מהלך ההחלמה שם הסתבך. הבעיה עם אלו, חוץ מאלה שהגיעו בהתחלה עם פתק מרופא, היא שמלבד תפרים על העור אי אפשר לדעת מה עשו בתוך הגוף - ואז מגיעה השאלה אם לפתוח מחדש".
ילדים, נשים בהריון, הורה עם ילדו, פליט עם רימון רסס בכיס, פליט עם פתק מהרופא - כל אלה כבר ביקרו בבתי החולים בישראל. רק בשבוע שעבר העביר צה"ל פצועים פעמיים ביום, וקרוב ל-20 אושפזו בשבוע זה.
"יש מגמת עלייה במספר הפצועים שמגיעים אלינו", אומר ד"ר הדרי. "בארבעת החודשים הראשונים הגיעו שבעה עד עשרה בחודש, ומיוני החלו להגיע אלינו 30-20 בחודש. אנחנו בית חולים ממשלתי שעד עכשיו לא קיבל עזרה פיננסית, ומדובר בטיפולים יקרים שעלותם כ-15 אלף דולר לחולה. אם מכפילים את זה ב-173 שטופלו כאן, מדובר בסכום של יותר משני מיליון וחצי דולר. התרומות שמתקבלות מתושבים הן בדרך כלל בגדים וצעצועים לילדים, זה לא בסקאלה של ההוצאות שלנו".
ד"ר אייל סלע, מנהל מחלקת א.א.ג וניתוחי ראש-צוואר במרכז הרפואי לגליל המערבי, אומר כי "הפצועים, רובם ככולם, מגיעים אלינו במצב קשה עם פגיעות חודרות כתוצאה מפיצוצים והדף. נפגעים רבים מגיעים עם קליעים או רסיסים במקומות שונים בגופם. במקרה של המחלקה שלי מדובר בפגיעות פנים ולסת, פגיעת ברקמות רכות ובשלד. מדובר בפגיעות משולבות ומורכבות.
"לעתים אותו פצוע מגיע אלינו עם פגיעת חזה, גפיים וראש, וכאן ישנו שיתוף פעולה אינטנסיבי ומתואם בין מספר מחלקות במרכז הרפואי. אני יכול לומר בביטחון כי חייהם של חלק גדול מהפצועים ניצל הודות לקבלת הטיפול הרפואי המהיר והמקצועי של הצוותים השונים".
ד"ר סלע הוסיף כי מדובר בחובה מוסרית ובזכות מקצועית, כאשר כל אדם העובר את שערי המרכז הרפואי מקבל טיפול מקצועי ומסור ללא קשר לדתו, למוצאו או למינו.
"בחודשים האחרונים הגיעו אלינו 137 פצועים", מפרט ד"ר סלע, "בהם תינוקות, ילדים, נערים, נשים וגברים. הם זכו לטיפול מרופאים, אחיות, צוותים פרא רפואיים ועוד. את הילדים עטפו מתחילת הדרך מורות שעובדות במרחב החינוכי, ליצנים רפואיים ועובדים סוציאליים.
"מדובר באתגר גדול עבור צוותי הרפואה, ואני שמח שאנחנו לוקחים חלק במתן הטיפול ההומניטרי בפצועים הללו".