שתף קטע נבחר

שינוי דרמטי: יוכפל מס' המשתמשים בסטטינים

בצעד חסר תקדים, יוצא היום איגוד הלב האמריקני בהמלצות חדשות, שיכפילו את מספר המטופלים שייטלו "סטטינים". בין היתר ממליץ האיגוד כי התרופות להורדת כולסטרול יינתנו לא רק לבעלי כולסטרול גבוה, אלא גם לחולי סוכרת וחולי לב. קרוב לוודאי – ההמלצה הדרמטית תגיע גם לישראל

מספר המטופלים בתרופות להורדת כולסטרול "סטטינים" יוכפל בקרוב: איגוד הלב האמריקני יצא היום בהמלצות חדשות הקובעות כי כל אלה המצויים בסיכון מוגבר להתקפי לב או שבץ מוחי, יטופלו בסטטינים, ובהם לא רק בעלי כולסטרול גבוה, אלא גם חולי סוכרת וחולי לב.

  

 

זאת בעקבות מחקרים שהראו בבירור כי התרופות מפחיתות משמעותית את הסיכון ללקות בהתקף לב ושבץ מוחי ומאריכות חיים בקבוצות הנמצאות בסיכון גבוה. האיגוד הישראלי לקרדיולוגיה נוטה לקבל לרוב את ההמלצות האמריקניות ולכן צפויות ההנחיות להתקבל גם בישראל.

  

כולסטרול - אחד מגורמי התמותה בעולם המערבי

הכולסטרול הפכו לאחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם המערבי. רמות גבוהות של כולסטרול שוקעות בדפנות כלי דם וגורמות לתהליך דלקתי החוסם את כלי הדם ומביא להתקף לב ושבץ מוחי, להיווצרות כבד שומני ומחלות רבות נוספות. תרופות הסטטינים הביאו למהפכה של ממש כשהצליחו להפחית את רמות הכולסטרול ועמן להפחית גם את שיעורי התחלואה והתמותה.

  

המדובר בקבוצת תרופות להורדת כולסטרול הפועלות על ידי חסימת האנזים האחראי ליצור הכולסטרול בגוף. ידוע כי אצל אנשים שנמצאה אצלם רמת כולסטרול גבוהה, שינוי הרגלי התזונה וביצוע פעילות גופנית מפחיתים רק באחוזים בודדים את הסיכונים הכרוכים בכך.

  

לפני כשלוש שנים פורסמו המלצות חדשות של איגודי רופאים בישראל לרמת הכולסטרול "הרע" בדם. לפיהן, יש להתחיל בסטטינים אצל אנשים בסיכון גבוה הסובלים גם מערכי כולסטרול גבוהים מ-80 מיליגרם לדציליטר. לאנשים בעלי סיכון נמוך למחלות לב, הומלץ על הורדת כולסטרול אל מתחת ל-100.

 

4 השאלות המכריעות

על פי ההנחיות החדשות, יצטרכו מעתה הרופאים בארצות הברית לתהות על קנקנן של ארבע שאלות:

 

  1. האם המטופל סובל ממחלת לב.
  2. האם הוא חולה סוכרת סוג 1 או 2.
  3. האם הוא בעל ערכי כולסטרול גבוהים.
  4. האם הוא נמצא בסיכון גבוה ללקות במחלת לב. אם אחת התשובות לשאלות אלה חיובית – יש להתחיל בטיפול בסטטינים.

  

עדיין לא ברור לאילו גילאים מתייחסות ההנחיות החדשות, אולם על פי ההערכות הן צפויות להעלות משמעותית את מספר המטופלים בסטטינים בארצות הברית, שיגיעו ל-72 מיליון איש.

  

עם זאת, מציינים באיגוד הלב, כי תרופות הסטטינים כוללות גם תופעות לוואי ובהן כאבי שרירים, פגיעה כבדית וגם עליה מסויימת בסיכון ללקות בסוכרת סוג 2, ולפיכך רישום הסטטינים יצטרך להינתן בזהירות תוך מעקב אחר החולים.

 

קרוב לוודאי: ההמלצות יאומצו גם בישראל

בנוסף להנחיות הסטטינים, הוציא איגוד הלב האמריקני שני מסמכי הנחיות חדשות הנוגעים לבריאות הלב. האחד ממליץ על תזונה נבונה להפחתת הסיכון למחלות לב, הכוללת הפחת שומני הטרנס במזון והגבלת צריכת הנתרן ל- 2,400 מיליגרמים ליום (30% פחות מהתזונה האמריקנית היומית הממוצעת).

 

מסמך שני המיועד לרופאים, ממליץ על הפחתת המשקל למטופלים, אם באמצעות הפניה לדיאטנית, או הפניה לניתוח בריאטרי ("קיצור קיבה") לאלה בעלי BMI מעל 35.

בישראל נוהג משרד הבריאות ואיגודי הלב לקבל את ההמלצות האמריקניות, ולפיכך סביר שבתוך מספר חודשים יצא מסמך הנחיות דומה.

  

מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10,000 ישראלים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין 5 עד 7 אחוז, שיעור תמותה בין הנמוכים בעולם. אלא שכ-3,000 ישראלים נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים אף שהם לוקים בסימנים המוקדמים להתקף לב, ומתים בביתם.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
סטטינים גם לחולי סוכרת ולחולי לב
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים