שתף קטע נבחר

מהחודש: חיסון לסרטן צוואר רחם לבנות כיתה ח' ו-ט'

משרד בריאות החל לחסן את כל תלמידות כיתה ח' בחיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי - בבתי הספר. תלמידות כיתה ט' יכולות לקבל את החיסון בלשכות הבריאות. למרות שהוא הוכנס לשגרת החיסונים - התלמידות צריכות לקבל את אישור ההורים כדי להתחסן

החיסון נגד סרטן צוואר הרחם יוצא לדרך: תלמידות בכיתות ח' בחלק מבתי הספר החלו לקבל את החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי. החל מה-24 בנובמבר יוכלו תלמידות כיתה ט' לקבל את החיסון כשיפנו אל לשכות הבריאות בליווי הוריהן, כיוון שהן היו זכאיות לקבל אותו בשנה שעברה בבתי הספר, אך משרד הבריאות התחיל לבצע זאת בפועל רק השנה.

 

חיסון ה-HPV נגד וירוס הפפילומה, הגורם לסרטן צוואר הרחם, הוכנס בשנה שעברה לסל הבריאות. אז נקבע שכל תלמידה בכיתה ח' תהיה זכאית לקבל את החיסון במסגרת בית הספר. מדובר בסך הכל ב-52 אלף בנות בכל שנה, כשבשנת הלימודים הנוכחית המספר הוא כפול, כיוון שגם הבנות שלומדות היום בכיתה ח' וגם בנות כיתה ט' יקבלו אותו.

 

משרד הבריאות מתכוון להשתמש בשני החיסונים שנכללים בסל הבריאות. בשנה הראשונה יינתן החיסון סרווריקס ובשנה הבאה גרדסיל, ובהמשך ועדת מומחים תחליט באיזה חיסון להמשיך. החיסון מומלץ בגיל כה מוקדם כיוון שעיקר היעילות שלו היא לפני תחילת קיום יחסי מין, שבאמצעותם מועבר וירוס הפפילומה. החיסון ניתן בשלוש מנות במשך חצי שנה באמצעות זריקה לזרוע, ועל מנת לקבל אותו יש צורך באישור הורים. לפי נתוני משרד הבריאות, בכל שנה חולות בישראל כ-180 נשים בסרטן צוואר הרחם וכ-100 נפטרות מהמחלה. 

 

בעקבות ההחלטה לתת את החיסון לכל הילדות בישראל עלו טענות בדבר בטיחות החיסון. לאור פנייה של מומחים למשרד הבריאות הוחלט לקיים דיון נוסף בנושא, שבסיומו נקבע כי הוא יינתן כמתוכנן. מתנגדים לחיסונים הפיצו מסמך בו מספרות אמהות מרחבי העולם על הנזקים שהחיסון גרם לבנותיהם. במסמך נגדי, שפרסם משרד הבריאות, מרגיע ראש שירותי בריאות הציבור פרופ' איתמר גרוטו באומרו שבעולם ניתנו 175 מיליון מנות של החיסון, ושלפי הנתונים אירעה פחות מתופעה אוטואימונית אחת למיליון מנות.

 

"האינטרס של החוקרים הוא האינטרס של מממניהם: לזכות את החיסון מאשמה. ובסטטיסטיקה, כידוע, אפשר להראות מה שרוצים", כתבו בתגובה המתנגדים.

 

"אני חושבת שאין מספיק נתונים לגבי בטיחות החיסון בנוגע למערכת הרבייה", אומרת ד"ר דיאנה פלשר, רופאה פנימית ומתמחה בבריאות האישה וחברה במועצה הלאומית לבריאות האישה. "אין כל דחיפות בנושא. הרי בנות בישראל לא מתות על ימין ועל שמאל מסרטן צוואר הרחם. אני חושבת שצריך לבצע בירור של מה שקרה עם הבנות שחוסנו בישראל מאז שנת 2007 כדי לראות אם הוא בטוח. יש לנו מחויבות לכך".

 

מנגד, אומר ד"ר אדוארדו שכטר, לשעבר יו"ר החברה לקולפוסקופיה: "החיסון נגד HPV נבדק במחקרים שבוצעו טרם אישור משרד הבריאות וגם בניתוח אפידימיולוגי לאחריו, שהוכיחו שהחיסון בטוח ותועלתו גדולה בהרבה מהסיכונים האפשריים.

הדיווחים הספוראדיים בספרות, ללא התייחסות אפידמיולוגית או לשכיחות מחלות רקע באוכלוסיה, אין בהם כדי לשנות את מדיניות מתן החיסון המאסיבית. בעולם ניתנו למעלה מ- 100 מיליון מנות, וחשוב להבדיל בין תופעות לוואי כתוצאה מהחיסון (שלא נצפו) לבין תופעות לוואי שמתרחשות בסמיכות לחיסון, אשר קשורות לשכיחות מחלות באוכלוסיה".

 





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסון ה-HPV. 52 אלף בנות בשנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים