"קרי ביקש לא להאמין למה שישראל אומרת"
סגן הנשיא האמריקני ומזכיר המדינה לא שכנעו את חברי ועדת הבנקאות של הסנאט להימנע מסנקציות נוספות על איראן. חבר קונגרס רפובליקני: "הישראלים אמרו שהסכם הביניים ירחיק את איראן 24 יום בלבד מתוכנית הנשק הגרעיני שלה"
בכירי הממשל האמריקני, סגן הנשיא ג'ון ביידן ומזכיר המדינה ג'ון קרי, לא הצליחו הלילה (ה') לשכנע את ועדת הבנקאות של הסנאט להימנע מהחרפת הסנקציות נגד איראן. היו"ר הדמוקרטי של הוועדה, טים ג'ונסון, אמר שטרם החליט בעניין, והדבר מעיד על חולשת הטיעונים שהושמעו בשימוע הסגור.
מדברים על הגרעין - דיווחים אחרונים ב-ynet:
אובמה והולנד: "מחויבים למנוע גרעין איראני"
נתניהו: תוכנית אריאל פוגעת במאמץ מול איראן
נתניהו לשר השיכון: אתה פוגע בעניין איראן
"ניו יורק טיימס": בעיני ישראל ומדינות המפרץ, תקיפה באיראן היא האופציה היחידה
נחרץ יותר היה הסנאטור הדמוקרטי היהודי מניו יורק, צ'ארלס שומר, שאמר: "אני מפקפק ביחסיות של העסקה. אני מחפש עוד פרטים, אבל אני חושש שאנחנו מקלים בסנקציות בשעה שאיראן אינה מורידה את יכולותיה הגרעיניות". הסנאטורים הדמוקרטים זהירים, כדי לא להתעמת ישירות עם הממשל, אבל הם דורשים לקבל יותר מידע, שלא זכו לשמוע בדיון הסגור, ואילו הרפובליקנים לא חסכו ביקורת מהממשל.
הסנאטור הרפובליקני מרק קירק אמר בדיון שהוא דיבר בשעות הבוקר עם גורמים ישראלים, והם אמרו לו כי הסכם הביניים ירחיק את איראן "24 יום בלבד" מתוכנית הנשק הגרעיני שלה. הוא האשים את נציגי הממשל באמירות נגד ישראל. "ניסו לשכנע אותי לא להאמין לכל מה שהישראלים אמרו לי. יש להם שירותי מודיעין טובים למדי. ההצעות המוצעות ירחיקו את התוכנית ב-24 יום. בכל פעם שמישהו משמיע את הטענות של הישראלים, משיבים לו 'תפסיקו להאזין לישראלים בנושא הזה' מכיוון שהם אינם יודעים את פרטי העסקה המוצעת".
אמנם השימוע היה סגור, אבל הסנאטורים טוענים שהם שמעו מעט מאוד. סנאטור בוב קרוקר, הבכיר הרפובליקני בוועדת החוץ וחבר בוועדת הבנקאות, אמר בצאתו שהוא "נדהם שבישיבה מסווגת, היה חוסר משווע בפרטים ספציפיים".
מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט, מיטש מק'קונל, אמר לכתבים ש"אנחנו צריכים להחריף את הסנקציות נגד איראן. ברור למדי שמה שהממשל מקדם זה משהו שהישראלים חושבים שזו עסקה רעה עבורם. ברור שהערבים הסונים, בני ברית שלנו, חושבים גם הם שזו עסקה רעה. אני חושב שזו עסקה רעה גם לארצות הברית".
לעומת הדברים החריפים הללו, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד, אמר לפני כניסתו לישיבה: "אני אדם שמאוד מאמין במדינת ישראל. זוהי מדינה שמוקפת במספר של מדינות שמנסות עשרות שנים להיפטר ממנה, למחוק אותה מהמפה".
הסנאטורים תיארו את עמדת הממשל כ"רגשנית", והנציגים שאלו מדוע האיראנים דחו את העסקה אם היא טובה כל כך עבורם. עמדת הבית הלבן היא ש"הציבור האמריקני אינו רוצה ללכת למלחמה", ושאי אפשר לדחות על הסף פתרון דיפלומטי. מזכיר המדינה קרי אמר לכתבים לפני כניסתו לתדרוך הסגור בסנאט: "אנחנו מנהלים משא ומתן והסכנה היא שהקונגרס יתקדם באופן חד-צדדי עם סנקציות שעלולות לפגוע באמון לניהול המשא ומתן ולשבור את השיחות".
קרי הזהיר שלא רק האיראנים עלולים לפרוש מהשיחות, אלא שסנקציות אמריקניות חד-צדדיות נוספות עלולות לגרום לסדקים באחדות השורות של המעצמות.
בראיון בוושינגטון נשאלה יועצת הנשיא לביטחון לאומי סוזן רייס על ההתנגדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. היא השיבה ש"לא הושגה עסקה, ולכן זה מוקדם לשפוט אותה, כל עוד קווי המתאר שלה לא סוכמו".
אבל בראיון אחר ל-MSNBC טען מנגד הסנאטור הדמוקרטי רוברט מננדז שההסכם צריך להיות יישום של החלטות מועצת הביטחון, ושאיראן אינה זקוקה לאורניום מועשר לכור לצורכי שלום והיא אינה זקוקה לכור לפלוטוניום. "לשכנות שלנו מכסיקו וקנדה יש כורים לאנרגיה גרעינית, אבל הן לא מעשירות אורניום".
האמריקנים כועסים על הדיווחים שיוצאים מישראל בעניין וטוענים שאין בינם לבין המציאות שום קשר. דוברת מחלקת המדינה הגיבה אתמול בביטול לטענה של השר יובל שטייניץ שהשווי של ההקלות לאיראן במסגרת הסכם הביניים הוא 40-20 מיליארד דולר. סאקי אמרה ש"מבלי להיכנס לפרטים לגבי מה שאנחנו שוקלים, אני יכולה להבטיח לכם שהמספר אינו מדויק, מוגזם ואינו מבוסס על מציאות".
Read this article in English