סופגניה יא! איילת הירשמן אופה ומטגנת
איילת הירשמן מציגה 2 מתכוני סופגניות משודרגים מתוך ספרה החדש "חנוכה שמח במטבח": סופגניות אפויות וגם כאלה מהירות הכנה עם גבינה ויוגורט
סופגניות אפויות
בואו נודה: אלה בעצם לחמניות, על סף בריוש. הן טעימות, חמימות ועשירות, מינוס העניין הקלורי שמוסיף הטיגון בשמן העמוק.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
ויש גם את עניין הריבה ואבקת הסוכר למעלה, כמו במטוגנות, מה שמביא את התחפושת לכדי שלמות. הן מעולות כשהן טריות ולכן כדאי לתכנן את הגשתן קרוב ככל האפשר למועד ההכנה. מה שכן - אפשר להכין את הבצק מראש ולשמור אותו עד יומיים במקרר ולהוציא רק לפני ההתפחה ולאפות בנחת.
המרכיבים ל-20 סופגניות:
4 כוסות (560 גרם) קמח
30 גרם שמרים טריים
3 כפות (60 מ"ל) מים פושרים
2 ביצים
2 חלמונים
1/4 כוס (50 גרם) סוכר
1 כוס (250 מ"ל) חלב פושר
1 כפית מלח דק
2 כפיות תמצית וניל טהור
150 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
לציפוי:
2 חלמונים טרופים
לזרייה ולמילוי אחרי האפייה:
ריבה שאוהבים
אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- חצי שעה לפני הכנת הבצק: מוציאים מהמקרר את כל המרכיבים הקרים - החמאה, החלב והביצים, ומשהים בטמפרטורת החדר.
- מכינים את הבצק: שמים בקערה גדולה או בקערת המערבל את השמרים עם המים והסוכר ומשהים כמה דקות, עד שהם תוססים קצת. מוסיפים את הביצים, החלב, הקמח, המלח ותמצית הווניל ולשים 4 דקות בידיים או בוו הלישה.
- מנמיכים את מהירות הלישה של המערבל ומוסיפים בהדרגה את קוביות החמאה הרכה (אם לשים ידנית, מוסיפים אותה בהדרגה ולשים קצת אחרי כל הוספה עד שהיא נטמעת בבצק). לשים עד שמתקבל בצק רך, גמיש וחלק. אם הבצק רך מדי, מוסיפים מעט קמח.
- משמנים קערה ומעבירים אליה את הבצק. מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים במקום חמים שעה-שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו. טופחים קצת על הבצק ולשים אותו קלות, כדי להוציא ממנו את האוויר.
- מרפדים בנייר אפייה תבנית גדולה של התנור. משמנים את הידיים במעט שמן, לוקחים מהבצק פיסות בגודל עגבנייה ומגלגלים בין כפות הידיים ליצירת כדור עגול. מניחים בתבנית במרווחים של 3 ס"מ ומתפיחים חצי שעה.
- האפייה: מורחים על כדורי הבצק התפוחים את החלמונים הטרופים. אופים בתנרו שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 25-20 דקות, עד שהסופגניות מזהיבות מאוד בחלקן העליון. מוציאים.
- באמצעות סכין חדה, חורצים בראש כל סופגנייה חתך קטן. מניחים מעל 1/2 כפית ריבה, ותוחבים אותה קצת פנימה, לתוך הסופגנייה. זורים מעל אבקת סוכר.
סופגניות גבינה ויוגורט מהירות
רק אומרים, אפילו רק חושבים "סופגניות גבינה", וכבר יש תחושה של בית ושל חום וקצת געגועים הביתה, לא משנה באיזה אזור בעולם הוא היה, ואם המקור לזכרונות החמימים האלה הוא הונגריה או איטליה או עיראק. סופגניות הגבינה (שהיא גבינה לבנה, רגילה, אפשר 5 או 9 אחוז שומן, איך שתחליטו) בגרסה שלי כוללות גם יוגורט, שיחד עם אבקת האפייה עוזר להן לתפוח. אין שמרים, כך שההכנה מהירה למדי. הן קטנות וקלילות, ונשאר רק לפדר אותן באבקת סוכר ולהגיש לשמחת הקהל.
המרכיבים:
30 גרם חמאה
3 ביצים
1 כפית תמצית וניל טהור
1 מכל (200 גרם) גבינה לבנה 5% או 9% שומן
1 מכל (200 מ"ל) יוגורט 3% שומן
1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח
1 כפית אבקת אפייה
1/4 כפית מלח
1 כף סוכר לבן
לטיגון:
שמן קנולה, שמן בוטנים או שמן תירס, לטיגון עמוק
להגשה:
אבקת סוכר או קינמון טחון
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק: ממיסים את החמאה בקערה במיקרוגל או בסיר קטן על הכיריים. מצננים מעט. מוסיפים לחמאה את הביצים ותמצית הווניל וטורפים עם מטרפה ידנית עד לקבלת קרם אחיד. מוסיפים את הגבינה ואת היוגורט ומערבבים עם מטרפה לקרם אחיד.
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, אבקת האפייה, המלח והסוכר. בהדרגה ותוך כדי ערבוב, מוסיפים את תערובת הקמח לקערת הביצים. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. אם העיסה דלילה מדי, מוסיפים מעט קמח. אם היא כבדה מדי, מדללים במעט חלב או מים. מאחסנים במקרר עד לטיגון.
- הטיגון: מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר גדול מעל להבה בינונית-גבוהה, עד שהוא חם מאוד.
- מוציאים את העיסה הקרה מהמקרר. באמצעות 2 כפות, יוצרים מהבצק גושי עיסה בגודל שזיף ומכניסים במהירות לסיר. ממשיכים כך עד שהסיר מלא בכדורי בצק, אבל עם מרווחים של כמה סנטימטרים ביניהם. מטגנים 2-3 דקות מכל צד, או עד שהבצק זהוב מאוד ותפוח. מוציאים עם כף מחוררת. מספיגים בזהירות את עודפי השמן בנייר סופג. מטגנים באותו אופן את שאר הסופגניות.
- הגשה: זורים על הסופגניות אבקת סוכר או קינמון טחון דרך מסננת. מגישים חם.
- המתכונים מתוך ספרה החדש (והמהמם!) של איילת הירשמן, "חנוכה שמח במטבח" בהוצאת "ידיעות אחרונות". 99 עמודים. כשר.