7 הגורמים להזדקנות מואצת - ואיך ניתן לתקן
מלבד הגיל המתקדם ללא שליטתנו, לתהליכים פנימיים בגופנו יש לא מעט השפעה על האצת ההזדקנות. איך צריכה עודפת של סוכר, בעיות עיכול וחוסר בפעילות גופנית מובילים לקמטים, מחלות לב וסוכרת?
אגדות רבות נרקמו סביב הרדיפה אחר הנעורים הנצחיים, ובעיקר אינספור טיפולים ומוצרים שמבטיחים לשמר אותם או להשיב אותם חזרה.
המטרה - אנטי אייג'ינג:
- מתיחת פנים בלי ניתוח: 7 תרגילים קלים לבית
- זרע לפנים ואימון סיליקון לשפתיים: 5 חידושי אנטיאייג'ינג
- רק שלא יכאב: שיטות לא פולשניות להצערת פנים
מה שלא נעשה, לא נוכל להימנע מהזקנה - אך נוכל בהחלט לעכב את התהליך ולהאט אותו באמצעות טיפול בגורמים העיקריים להזדקנות:
1. רמות סוכר לא מאוזנות בדם
איך בודקים? בדיקת דם לרמת הגלוקוז והמוגלובין מסוכרר.
סוכר הוא רעל. הוא הורס ואוכל כל רקמה חיה שנמצאת בגופנו ומוביל בשל כך להזדקנות מואצת: התפתחות סוכרת, פגיעה בראייה, פגיעות נירולוגיות, הגדלת הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם וכמובן יצירת קמטים בעור.
2. רמות דלקת גבוהות בדם
איך בודקים? בדיקת דם ל-CRP ובדיקת שקיעת דם ESR.
דלקת היא תהליך חיובי ורצוי בגוף, שבאמצעותו "מגדר" הגוף את האזור הפגוע וקורא לתאי הדם הלבנים לסייע בהחלמה. לעומת זאת, דלקת כרונית היא מצב שונה בתכלית, שבו אנו סובלים מזיהומים קטנים ובלתי מורגשים בשינים, בפה או בגרון, מהשמנת יתר, מסטרס כרוני שגורם להפרשת חומרים דלקתיים או מחולשה של מערכת החיסון בשל מחלות בדרכי הנשימה, למשל. כל מחלה כרונית שאנו סובלים ממנה גורמת לגוף לשהות במצב של דלקת תמידית.
רמות גבוהות של חומרים דלקתיים בגוף מגדילה את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. דלקת כרונית פוגעת במראה שלנו: העור, השיער והציפורניים הם הראשונים להיפגע בשל מצב בריאותי לא מאוזן. הסיבה לכך טמונה בחוכמה של הגוף שמבין שיש לזנוח את האיברים הפחות חשובים כדי לתעל את האנרגיה להתמודדות ולשמירה על האיברים החיוניים יותר.
3. עודף רעלים בדם
איך בודקים? בדיקת תפקודי כבד AST ותסמינים כמו השמנה, כאבי ראש, מיגרנות, חולשה ועייפות, בעיות עור, דלקות כרוניות ועוד.
רעלים מגיעים אלינו ממקורות שונים: זיהום סביבתי ועישון סיגריות, צבעי מאכל וחומרים משמרים במזון, אנטיביוטיקה והורמונים ממזונות מהחי, תרופות שאנו נוטלים ומוצרי קוסמטיקה והיגיינה שאינם טבעיים. הרעלים יכולים גם להגיע אלינו כחלק מהפעולות הטבעיות של הגוף כמו פירוק החלבונים לחומצות אמינו ולחומר פסולת שנקרא אמוניה, ומעבודתן של מערכת העיכול ומערכת החיסון.
הרעלים האלו תורמים להזדקנות מואצת משום שהם גורמים לשינוי במבנה התקין של התא וב-DNA שלו, ופוגעים בכך בתפקודו. בנוסף, עודף רעלים בגוף גורם לשחיקת האיברים האחראים על פינוי הפסולת: כליות ודרכי השתן, עור, מערכת העיכול, בלוטות הלימפה, מערכת הדם והכבד.
4. חולשה במערכת החיסון
איך בודקים? בדיקת דם לאיתור אלרגיות ותסמינים מזהים.
חולשה במערכת החיסון יכולה לגרום למגוון רחב של תופעות: סינוסיטיס, אלרגיות, בעיות עור, מחלות בדרכי הנשימה ועוד. גוף שמאותגר יתר על המידה הוא גוף חלש ועייף, שאינו יכול להתמודד עם תהליכים אנבוליים (בנייה ושיקום של רקמות הגוף). גוף שתהליכי ההרס והשחיקה שלו גוברים על תהליכי השיקום והבנייה הוא גוף בשלבי הזדקנות מואצת.
5. בעיות במערכת העיכול ותזונה לקויה
איך בודקים? בדיקות דם לאיתור חוסרים בוויטמינים ובמינרלים, תסמינים כמו מעי רגיז, עצירות, שלשול, גזים ונפיחות בבטן - ואבחון של איש מקצוע.
בעיות עיכול גורמות לפירוק לא תקין של המזון, ומכאן לפגיעה במערכת החיסון, לאלרגיות ולעודף רעלים בגוף. נוסף על כך, עיכול לא תקין מוביל למחסור ברכיבים תזונתיים, המחליש את הגוף ומונע ממנו לתפקד בצורה אופטימלית.
6. סטרס, מחשבה פסימית וחוסר בשעות שינה
בגוף שנמצא בלחץ נפשי כרוני, גם בגלל שינה מועטה מדי, מתחילים תהליכי הרס ופגיעה בתפקודים הבסיסיים ביותר. במצבי לחץ מופרשים הורמונים כמו אדרנלין, קורטיזול ונורואדרנלין, אשר הימצאותם באופן כרוני בדם תורמת לעלייה במדדי הדלקת, לעלייה ברמות הסוכר, לפגיעה במערכת החיסון והעיכול, לעלייה בלחץ הדם, להגדלת הסיכון לחלות במחלות כלי דם ולב, לפגיעה בחידוש רקמות העור, לנשירת שיער מואצת, לציפורנים שבירות, ליציאה מאיזון הורמונלי והרשימה עוד ארוכה.
7. חוסר בפעילות גופנית
הגוף שלנו מתוכנת לעבודה פיזית. ישיבה וחוסר תנועתיות הם תוצאה של ההתפתחות הטכנולוגיה, אך בבסיסנו הגוף שלנו תוכנת לעמוד, לרוץ וללכת. ישיבה מרובה וחוסר תנועתיות אינם טבעיים לגוף, והתוצאה - בעיות שלד ושריר, בעיות לב וכלי דם, חוסר אנרגיה ומצב רוח ירוד.
בנוסף לגורמים עיקריים אלו, חשוב לציין שזקנה מואצת יכולה להיגרם בשל תחושת חוסר ערך עצמי (אנשים שמפסיקים ללמוד, לעבוד ולתרום לעצמם ולסביבתם) וחוסר בקשרים חברתיים יציבים ובאהבה.
אז מה עושים? מטפלים בכל גורם וגורם באמצעות תזונה בריאה, נוטלים תוספי תזונה בעת הצורך, דואגים לישון טוב יותר ולבצע פעילות גופנית קבוע, לומדים לשלוט בלחץ ובכלל - ממשיכים ללמוד, לעבוד וליצור קשרים חברתיים בכל גיל ובכל שלב בחיים. והחשוב ביותר, מקבלים את העובדה שזקנה היא חלק בלתי נפרד מחיינו, אך היא לא חייבת להיות קשה ועצובה.
הכותב הוא נטורופת, תזונאי ומאמן כושר אישי הבעלים של "בריאות מהטבע " - קליניקה לרפואה משלימה