"להוציא את גביית האגרה מידי עו"ד חיצוניים"
שר התקשורת דורש מיו"ר רשות השידור להעביר את הטיפול בתיקי גביית האגרה בסכומים שמתחת ל-10,000 שקל, למסלול המקוצר בהוצאה לפועל. לטענתו, השיטה הנוכחית אגרסיבית ו"משיתה עלויות רבות הן על הרשות והן על הציבור". לרשות יותר מ-100 אלף תיקי גבייה בשווי 511,037,624 מיליון שקל
במכתב ליו"ר רשות השידור אמיר גילת, דורש שר התקשורת גלעד ארדן, להעביר את הטיפול בחייבי אגרת הטלוויזיה, ממשרדי עו"ד חיצוניים למסלול המקוצר בהוצאה לפועל ברשות האכיפה והגבייה הממשלתית. המסלול הזה אמור להיות מהיר וחסכוני יותר ולטענת ארדן גם פחות אגרסיבי מול הצרכן, אך לא תמיד זה המקרה. בשיא מבצע הגבייה שלה, רשות השידור הפעילה כ-11 משרדי עורכי-דין.
ארדן מבקש במכתב להעלות הצעת החלטה במליאת הרשות, "לפיה החל מתחילת שנת 2014, יופנו כל תיקי הגבייה עד לסכום של 10,000 שקל (אשר על פי המידע שנמסר לי מהווים 99% מכלל תיקי החובות הנפתחים מדי שנה ברשות השידור) למסלול המקוצר לגביית חובות ברשות האכיפה והגבייה. מסלול זה, אשר מנוהל ע"י פקידים עובדי מדינה, יוזיל באופן משמעותי את הליך הגבייה, יחסוך מהציבור תשלום שכר טרחת עורכי דין בשיעורים גבוהים, וייצר לציבור החייבים תמריץ חיובי לתשלום חובותיהם.
"יתרה מכך, במסלול זה, המכונה 'המסלול המקוצר בהוצאה לפועל' פועלים הפקידים לגביית החוב בהליכים הנחשבים ידידותיים יותר (באופן יחסי) כלפי האזרחים ואחוזי ההצלחה בו מרשימים".
קרן חוב מנופחת, עלויות לרשות ולציבור
לפי ארדן, "על פי מידע שהוצג בפני, במסגרת הליכי הגבייה נוצרים מצבים אבסורדיים בהם חלקה של הקרן בגין חוב האגרה אותה נדרשים לשלם מהווה רק חלק קטן מסך התשלום הנדרש, כאשר יתרת החוב המורכבת משכר טרחת עורכי דין והריבית הנצברת, מגיעה לעיתים לשיעורים של פי כמה וכמה מקרן החוב בגינה נפתח הליך הגבייה.
"שיטת גביית החובות הנהוגה כיום ברשות השידור, במסגרתה כל חוב באשר הוא (ללא קשר לגובהו) מועבר לטיפול משרד עורכי דין חיצוני, משיתה עלויות רבות הן על הרשות והן על הציבור, והיא מסרבלת ומייקרת את הליך הגבייה שלא לצורך.
"בנוסף, במסגרת הליכי הגבייה נוצרים לעיתים ממשקים אגרסיביים מול הציבור, דבר אשר מעורר ביקורת מצד הציבור כלפי רשות השידור. אני סבור שיש הכרח לשפר ולייעל את מערך גביית האגרה, מתוך כוונה לפשטו ולהפכו לידידותי יותר כלפי הציבור (למרות ובלי קשר לפעילותה של "ועדת לנדס").
שוקל לעגן את החובה בחקיקה ראשית
מסתבר שבמערכת ההוצאה לפועל פתוחים כיום למעלה מ-100,000 תיקי גבייה של רשות השידור, בשווי של 511,037,624 מיליון שקל (נכון ליום הפעילות הכספית האחרונה בתיק). לפי ארדן, "חלק ניכר מתיקים אלו מתנהל מזה זמן רב במערכת ההוצאה לפועל, וקיים ספק בנוגע ליכולת הגבייה של מלוא הסכום. יתרה מכך, בתיקים רבים לא ביצעו עורכי הדין המטפלים כל פעולה משמעותית לגביית החוב בתיק במשך זמן רב, והחוב ממשיך לצבור ריבית, דבר אשר רק מקטין את הסיכוי לגבות חלק כלשהו ממנו.
"על כן, אבקשך להעלות בפני מליאת הרשות גם הצעת החלטה אשר תחייב קיומו של "מבצע" לגביית החובות הישנים הפתוחים הנמצאים במערכת ההוצאה לפועל, ובמסגרתו יתומרצו החייבים לשלם את חובם, ולקבוע מה יהא התמריץ, כולל הגעה לסיכום עם עורכי הדין של הרשות בנוגע לויתור על חלק משכר הטרחה שנרשם בתיק. אבקש להביא לידיעתך כי אני שוקל גם לעגן בחקיקה ראשית קביעתה של חובה כללית על רשות השידור לפעול לגביית חובותיה רק דרך רשות האכיפה והגבייה".
שר התקשורת העביר את המכתב גם לחברי מליאת רשות השידור ולמנכ"ל רשות השידור.
מהו המסלול המקוצר?
במסלול המקוצר לגביית חובות, הגבייה לא נעשית על-ידי עו"ד או חברות גבייה, אלא אלא על-ידי עובדי מדינה מפוקחים. ככלל, אגרת פתיחת תיק בהוצאה לפועל עומדת על 1% מהקרן בתיקי פס"ד ותובענות כשהמינימום הוא 116 שקל או 1.25% בתיקי שטרות כשהמינימום הוא 187 שקל. במסלול המקוצר יש תוספת של אגרה תפעולית בגובה 64 שקל.
החיסכון לרשות השידור יהיה לכאורה בכך שבמסלול המקוצר - פותח התיק לא צריך לשלם אגרה נוספת מעבר לפתיחת התיק, לשם ביצועו ומעורבותו בגבייה מינימלית.
גובה החוב המקסימלי שניתן לגבות במסגרת המסלול המקוצר עומד על עד 10,000 שקל, כשהסכום כולל הפרשי ריבית והצמדה, כך שניתן לגבות חובות שסכום הקרן וההצמדה עד סך של 10,000 שקל. רוב חובות חייבי רשות השידור לא מגיעים לסכומים כאלה.
לפי אתר האינטרנט של ההוצאה לפועל, משך הזמן לטיפול בתיק הינו שמונה חודשים מרגע שנודע לחייב על התיק (נמסרה לו אזהרה), אולם ניתן להאריך חיי תיק במסלול המקוצר במידה ויש הסדר תשלומים עם החייב או במצב בו נמצאו כספים או נכסים שעדיין לא ננקטו הליכים לגביהם.
בניגוד לפניות מטעם עורכי-הדין של רשות השידור ש"הולכות לאיבוד" בדואר או בשל החלפת כתובת, במסלול המקוצר לא נוקטים בהליכים כנגד חייב טרם יצירת קשר עימו, הן באופן אישי, או טלפונית. כלומר העדיפות הראשונה היא להגיע להסדר תשלומים עם החייב ללא צורך לנקוט נגדו בהליכים.
יחד עם זאת, במסגרת המסלול ניתן לעקל או לממש כספים או זכויות הנמצאים בידי צד שלישי וכן לעיקל ולתפוס רכב. אי אפשר לעכב חייב ביציאה מהארץ במסגרת מסלול זה. מידע נוסף: באתר רשות הגבייה והאכיפה.