שתף קטע נבחר
 

מדד ארוחת הערב: איך מדברים עם ילדים על כסף

בעידן בו כמעט תמיד יש פער בין תשוקות הילדים לבין היכולות הכלכליות שלנו ההורים, איך מבהירים לילדים שלא כל דבר צריך לקנות ושכסף לא גדל על העצים? במסגרת הסקר השבועי, בחנו האם משפחות מדברות על כסף סביב השולחן המשפחתי והוספנו טיפים שיעזרו לכם לצלוח את הנושא מול הילדים

על מה אתם מדברים כשאתם יושבים יחד לאכול ארוחה משפחתית? לרוב, נפגשים בני המשפחה סביב השולחן המשפחתי לארוחת הערב משום שבשעות האלה רוב בני המשפחה כבר בבית. במסגרת פרויקט "שולחן משפחתי" נבדוק מדי שבוע על מה דיברו משפחות בישראל בזמן ארוחת הערב.

 

 

בשבוע שעבר התפרסמו נתוני הלמ"ס שתיארו פערים גבוהים בין ההכנסות המשפחתיות בערים השונות בארץ. מלבד נתונים אלה, המתפרסמים אחת לתקופה, ברור שלכסף תפקיד מרכזי בחיינו והנושא מעסיק את כולנו, מקטן ועד גדול. יצאנו לבדוק האם הנושא הכלכלי עולה לדיון סביב שולחן ארוחת הערב.

 

בקרב משפחות שדיברו על נושאים כספיים, הנושאים הפופולאריים היו הוצאות וקניות (18%), קשיים כלכליים (14%), מצב המשק או יוקר המחייה (12%) והצורך לחסוך בהוצאות (9%). שיחות בנושא קשיים כלכליים בולטות בקרב משפחות עם רמת הכנסה ממוצעת או מתחת לממוצע. עדות נוספת לכך, ניתן לראות בכך שמרבית השיחות התמקדו בצד ההוצאות והצורך לצמצם אותן, ורק חלק קטן יחסית היו על נושאים שקשורים להתקדמות ושיפור כגון חסכון (10%), השקעות (3%), רכישת דירה או רכב (6% ו-3% בהתאמה) או סיוע לילדים (4%).

 

 

 

 

גלי הרשנזון, מנכ"לית חברת 'סאפיו', האחראית לסקר, אומרת כי "מעניין לראות כיצד השיחה בארוחת ערב משתנית לפי שלב החיים: צעירים ללא משפחות מדברים יחסית יותר על משכנתאות בעוד שבמשפחות עם ילדים צעירים מדברים יותר על קשיים כלכליים". כמו כן, היא מציינת כי העובדה ששליש מהנשאלים השיב שאינו זוכר או אינו יודע אם דיברו על נושאים כלכליים וכי נראה כי חוסר הרצון לענות מעיד על חשש מסוים להיחשף בהקשר הכספי.

 

עוד מסתמן מסקר כי במשקי בית אקדמאים מדברים יותר על נושאים כספיים בארוחת הערב ביחס למשקי בית לא אקדמאים. כמו כן, במשפחות עם ילדים מדברים יותר על נושאים כספיים יחסית למשקי בית ללא ילדים.

 

בקרב המשפחות שלא דיברו על נושאים כספיים בארוחת ערב, לרוב לא הייתה לכך סיבה מיוחדת מעבר לחוסר צורך ("לא היה משהו מיוחד לדבר עליו" או "לא יצא"). רק חלק קטן יחסית ציינו כי הנושא הוא "טאבו" אצלם בזמן ארוחת הערב, כלומר או שלא מדברים על נושאים כספיים בארוחת ערב בכלל (15%) או שלא רוצים לדבר על הנושאים הללו ליד הילדים (3%).

 

עדי הרפז, יועצת מטעם צוות חיים בריאים של אסם, רואה בארוחת הערב המשפחתית הזדמנות מצוינת לדבר עם הילדים על כסף ולשתף אותם במצב הכלכלי. כמובן, בהתאם לגילם ורמת הבנתם. בעידן בו כמעט תמיד יש פער בין תשוקות הילדים לבין היכולות הכלכליות שלנו ההורים, המשימה של גידול ילדים עם יחס שקול ובריא לכסף והבנה לגבי ערכם של דברים, היא משמעותית במיוחד.

 

לשתף בנושאים כלכליים

"ראשית, חשוב שהילדים, כחלק מהמשפחה, יהיו שותפים למצב בבית ולתפיסה שלנו לגבי כסף. ארוחת הערב היא הזדמנות מעולה לשתף את הילדים בנושאים כלכליים. כך, אנחנו מסייעים לילדים לעצב את תפיסתם לגבי כסף. לכן גם חשוב לדבר על כסף בצורה חיובית ובונה", היא מסבירה.

 

כסף זה לא דבר מפחיד, אפשר וכדאי לדבר עליו עם הילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כסף זה לא דבר מפחיד, אפשר וכדאי לדבר עליו עם הילדים(צילום: shutterstock)

 

"כמובן, שלא בכל גיל נשתף באותה הרמה אבל יש חשיבות לנהל שיח אודות נושא הכסף כבר מגיל צעיר כשהחשיבות היא לדעת להתאים את השיתוף לגיל הילדים, רמת הבנתם וגם לאישיות שלהם תוך כדי שמירה על ההיגיון הבריא. עד גיל 5 לדוגמה, ילדים לא מצליחים להבין את ערך הכסף אבל כן אפשר לנהל איתם שיחה על כמות וערך יחסי ("ב-10 שקלים אפשר לקנות יותר מאשר ב-5 שקלים"). בגיל 6-11, דרך דמי כיס, אפשר ללמד ילדים לחסוך, ליצור סדרי עדיפויות ולקחת אחריות. בגילאי 11-15 כבר אפשר לדבר על ניהול דמי הכיס וחסכון לטווח ארוך וכו'".

 

- אז איך עושים את זה?

 

שיתוף: נצלו את זמן ארוחת הערב כדי לשתף את הילדים, בהתאם לגילם, על סוגיות כלכליות ועל קורות היום שלכם גם בהיבט הכלכלי: ההליכה לעבודה והמשמעות של להרוויח כסף, תשלום חשבונות, חסכון לקראת נסיעה משפחתית, וכו'. כדאי לשתף ולנהל שיחה גם על סדרי העדיפויות של המשפחה, על מה אנחנו בוחרים להוציא את הכסף שלנו, מה יותר חשוב לנו ממה. וכדומה.

 

שיחת שיתוף מעוררת מחשבה ומעודדת את הילדים לשתף גם אותנו ההורים על מחשבותיהם בנושא . כשתתחילו לשתף את הילדים לא תאמינו עד כמה המחשבה שלהם יצירתית וחכמה ועד כמה פעמים רבות יש להם מחשבות מרעננות, שיחה כזו מספקת לנו ההורים חלון הצצה לאופן שבו הילדים שלנו תופסים את הנושא.

 

שאילת שאלות: לנו בתור הורים יש הרבה מה להגיד, בכל נושא. וזה טבעי כיוון שיש לנו יותר ניסיון אבל כאשר אנחנו פשוט אומרים את מה שיש לנו להגיד לילדים לעיתים רבות זה יכול להישמע כמו הטפת מוסר, "חפירות" או סתם סוגר כל כיוון אחר של מחשבה בנושא - הכל בעיניים של הילדים כמובן. המלצה אישית - כל מה שיש לכם לומר, כדאי לכם קודם כל לשאול, שימוש בשאלות מסייע ללמוד על תפיסת העולם הילדים ולפתח שיחה בנושא.

 

רוצים שהם יחסכו? תנו להם דוגמה אישית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוצים שהם יחסכו? תנו להם דוגמה אישית(צילום: shutterstock)

 

דוגמה לשאלות לילדים בגילאים צעירים:

רוצים לומר להם ש: כסף הוא חשוב, שאי אפשר לקנות כל מה שרוצים ושאמא ואבא עובדים כל יום כדי שיהיה למשפחה כסף.

 

במקום זה קודם תשאלו את הילדים: "יודעים מה זה כסף? תגידו, איך הכסף מגיע לבנק? מה אפשר לקנות עם כסף? מה אבא ואמא עושים כדי שיהיה לנו כסף?" וכו'

 

דוגמה לילדים בוגרים:

רוצים לומר להם ש: כסף לא גדל על העצים, שהם צריכים להעריך את הכסף, שהם לא יכולים לבזבז את כל דמי הכיס בבת אחת ואז לבקש עוד, שצריך לתכנן תקציב וכו'.

 

תתחילו בלשאול אותם: "מה היית רוצה לקנות בדמי הכיס שלך? איך תוכל לחסוך כדי לקנות את מה שרצית? כמה זמן ייקח לך להגיע לסכום כזה לדעתך? אז מה אתה צריך כדי להצליח לחסוך את הסכום? במה אני יכול/ה לעזור לך?"

 

תשאלו את הילדים באמת, תתעניינו, צפו בסקרנות לשמוע את התשובות שלהם, השאלות מסייעות לנהל שיחה פתוחה יותר ולהבין טוב יותר את עולמם ומחשבותיהם של הילדים.

 

טיפ: זכרו שילדים לומדים הכי הרבה מהתנהגותכם, אתם המודל: האופן שבו אתם מתייחסים לכסף בפועל, אם, לדוגמה, אתם רוצים ללמד אותם על חסכון, אל תנהגו בפזרנות ובזבזנות. הקפידו על הלימה בין מה שאתם אומרים למעשים שלכם בפועל שכן אלו מהווים את המודל לחיקוי החזק והמשמעותי ביותר עבור הילדים שלכם.

 

  • חברת 'סאפיו ' העוסקת ב-Research Based Consultancy ומתמחה במחקר שיווקי-אסטרטגי

    על מה אתם מדברים במהלך ארוחת הערב? שתפו אותנו בטוקבקים 

  • הכירו את צוות חיים בריאים של אסם

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    תסבירו להם שכסף לא נופל מהשמיים
    צילום: shutterstock
    צילום: איל זיו
    גלי הרשנזון
    צילום: איל זיו
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים