מחיר הסיוע: כמה עולה המשלחת לפיליפינים?
החלק הארי של תקציב המשלחת הצה"לית מוקדש למימון המטוסים שהוחכרו ולתשלום למילואימניקים. ישראלים אחרים שטסו לעזור הם אנשי "מצילים ללא גבולות", שסיפרו: "גגות הפח שעפים מהבתים הם כמו סכינים באוויר"
מחיר הסיוע: מדיון שהתקיים בצמרת מערכת הביטחון בשבוע שעבר מתברר כי עלותה של משלחת הסיוע הצה"לית שיצאה לאי הפיליפיני סבו בעקבות הטייפון מוערכת ב-20 מיליון שקלים. כך נודע ל-ynet. מדובר בהערכה ראשונית, וגובה העלות עשוי להשתנות בהתאם לאורך תקופת השהות של המשלחת בפיליפינים. ישראלים נוספים שהגיעו לפיליפינים כדי לעזור לנפגעי הסופה הם אנשי עמותת "מצילים ללא גבולות". שניים מנציגי העמותה סיפרו לאולפן ynet על פעילותם במקום. צפו:
הצוותים הישראלים צפויים להמשיך בפעולות הסיוע במקום בשבועיים הקרובים, אך על סמך ניסיון העבר סביר להניח שתקופה זו תתארך, אולי אף לחודש. בדוברות משרד הביטחון ובדובר צה"ל סירבו לפרט את חלוקת העלויות של המשלחת, אך לפי גורם המעורה בפרטים, חלק נכבד מהתקציב, כמה מיליוני שקלים, נועד למימון שני המטוסים המיוחדים שהוחכרו לטובת המשימה.
עוד חדשות בארץ:
מטוס אחד הוא מטוס נוסעים המשמש את 148 אנשי הצוות, רובם חיילי וקציני צה"ל, ומטוס שני הוא מטוס המטען שנשא את הציוד הרפואי הרב לטובת הקמת בית החולים השדה, את התרופות, את מכשירי התפלת המים, את המזון ואת מי השתייה.
בנוסף, המשלחת הביאה עמה גם ציוד תחזוקה ואינסטלציה כדי לסייע בשיקום הנזקים במוסדות ציבור חיוניים ובהם בתי ספר, שהנזקים שנגרמו להם בעקבות סופת הטייפון השביתו את זרימת המים והחשמל בהם. רכיב כספי נוסף שיילקח בחשבון הוא ימי המילואים, שכן רבים מחברי המשלחת, ובהם רופאים, הוקפצו לשירות לטובת המשימה. היום חזרו חיילי צה"ל לבית הספר שאותו סייעו לשפץ לאחר נזקי הסופה, ובו נפתחו היום הלימודים מחדש. החיילים התקבלו בחום ובהערכה על-ידי המורים והתלמידים.
מניין ההרוגים בעקבות סופת הטייפון שהכתה בתחילת השבוע שעבר בפיליפינים עומד על 3,633 בני אדם ובאו"ם מעריכים כי המספר עוד יעלה לכ-4,500. כמעט חצי מהם נהרגו בעיר טקלובן, שאליה הגיעו אנשי עמותת "מצילים ללא גבולות". יו"ר העמותה, אריה לוי, סיפר בראיון באולפן ynet כי תחילה הם התמקמו בבית ספר לבנות, לשם הגיעו 500 משפחות שנותרו מחוסרות בית. בהמשך הם עברו לבסיס שבו שכנו גם משלחות אחרות וסייעו במקום.
לוי פירט: "הכבישים היו הרוסים, הדרך הייתה קשה, מצאנו שם הרס וחורבן. ברגע שאמרנו שאנחנו ישראלים, קיבלו אותנו במאור פנים, עזרו לנו וצילמו אותנו. הישראלים כבר טיפלו, בזמן שאחרים שהגיעו לעזור חיכו שיגידו להם לאן ללכת".
משה סעדיה, חובש הפעיל בעמותה, אמר: "הצרכים הכי גדולים מבחינה רפואית היו חבישות בשל המון חבלות גפיים וחתכים עמוקים. רוב גגות הבתים שם בנויים מפח, וברוח הם כמו סכינים באוויר".
על העמותה סיפר: "העולם ראה אותנו בהמון מקומות. אני חושב שזו גאווה. אנחנו נלחמים על כל דקה ורגע שבהם נצליח להגיע לפני כולם".
כ-60 מאנשי הצוות של המשלחת הצה"לית לפיליפינים הם רופאים ואחיות. הם טיפלו ב-960 חולים ופצועים מרחבי המדינה במשך שלושת ימי הפעילות הראשונים של בית החולים שהוקם בשטח. כשליש מהנפגעים הם ילדים. כמאה מהמטופלים אושפזו במתקן הישראלי לצורך ניתוחים וטיפולים אחרים.
היום פעלו כוחות פיקוד העורף באתר המשמש כמאגר מים של חמישה כפרים באי סבו, במטרה להשמיש את המאגר ולאפשר אגירת מי גשמים עד לשיקום תשתית החשמל באי. מדובר צה"ל נמסר כי מטרה זו הושלמה וכעת יכולים חמשת אלפים תושבי הכפרים להשתמש במים זורמים באופן נגיש.
מפקד בית החולים, סגן קצין רפואה ראשי בצה"ל, אל"מ ד"ר דודו דגן, הסביר כי הצוותים הישראלים יחלו במתן הדרכות לאחיות פיליפיניות על התמודדות עם מחלות זיהומיות.
עוד הוא ציין כי מרבית המטופלים לא נפגעו ישירות מהסופה, אך בהיעדר תנאים רפואיים הולמים מצאו בימים אלו בבית החולים הישראלי מסייע רפואי יחיד. מדובר צה"ל נמסר כי "בצה"ל רואים פעילות מסוג זו כחובה מוסרית".
למשלחת הצטרפו גם נציגי דובר צה"ל וכן מספר מצומצם של נציגים ממשרדי הביטחון, החוץ והגנת העורף. אחת האפשרויות שעלתה היא כי מקורות המימון למשלחת יחולקו בין משרדי ראש הממשלה, החוץ, הביטחון והגנת העורף, כדי לא להכביד על תקציב צה"ל. לצורך השוואה, עלות המשלחת לאסון רעידת האדמה בהאיטי לפני שלוש שנים, שמנתה כ-240 איש, הסתכמה בכ-40 מיליון שקלים.
הסיוע הישראלי לפיליפינים יצא באופן מקרי ביום שבו תרגלה ישראל קליטה של עזרה בינלאומית במסגרת תרגיל אסון טבע "קצוות תבל". כמקובל בעולם, הגיעו ארצה לתרגיל נציגי המדינות המסייעות, בלגיה, גרמניה, אוסטריה וארה"ב, על חשבון ממשלותיהם.
Read this article in English