"לא נתקלתי בתופעה כמו הכדורגל הישראלי"
עופר עיני, יו"ר ההסתדרות היוצא, ניהל הרבה משברים בקדנציה שלו, אבל שום דבר לא הכין אותו לתפקיד המגשר בין משרד הספורט להתאחדות: "בכדורגל יש הרבה אמוציות, אגו ועניינים אישיים. אין סיכוי שארוץ לתפקיד יו"ר ההתאחדות". ראיון בלעדי
עוד ב-ynet ספורט:
- זו הסיבה מדוע אוהדי מכבי לא יגיעו לדרבי
- אלי גוטמן ואבי לוזון סוף סוף נפגשים
- מהפכה: הענפים האולימפיים יקבלו 150 מיליון
במעמד החתימה על הסכם הרפורמה אמר לוזון למנכ"לית משרד הספורט, אורלי פרומן: "בלי עיני לא היה קורה פה כלום, רק הוא היה יכול להוביל להסכם הזה".
עיני, שיעזוב בפברואר את תפקידו בהסתדרות אחרי שמונה שנים, קיים בחודשים האחרונים אינספור ישיבות עם נציגי ההתאחדות ומשרד הספורט עד שהגיע לפשרה המיוחלת.
נסה לנתח את הקושי הזה.
"מדובר באחד המקומות הכי קשים, מה שכמובן לא הקל על המו"מ בגלל שהיו הרבה אמוציות מסביב. היו הרבה דברים מאחורי הקלעים, ענייני אגו, עניינים אישיים, ענייני מרכזים, אבל אני שמח שגם בעניין הזה סיימנו וכל הצדדים יצאו מרוצים מהמו"מ. הכי חשוב מבחינתי שאף צד לא חושב שהוא המפסיד, כולם מרגישים שניצחו עבור הכדורגל".
איך בכלל נולד הרעיון שאתה תהיה המתווך?
"מי יזם את זה? זה הגיע בעיקר מצד ההתאחדות. שטרן חלובה ויענקל'ה שחר הציעו לי לקחת את התפקיד, השרה ראתה שזה אני והסכימה. איך הגיעו אליי? דודי גיל (גזבר ההתאחדות ומנכ"ל חברת העובדים)
היה מעורב בנושא, ואני רוצה לתת פה מילה טובה לחלובה שעזר לי מאוד בגישור המסובך הזה".
הכדורגל בישראל הוא עניין פעוט לעומת המשברים שאתה צריך לטפל בהם. למה לקחת את התפקיד הזה?
"אני מכיר את החשיבות שיש לכדורגל בכל מדינה, וגם פה. מיליוני אזרחים מתעניינים מדי יום, זה כלי משמעותי בכל חברה ולכן החלטתי לנסות לפתור את העניין. הרגשתי שיש לי את הכלים לפתור את הסיפור, לעשות את הכדורגל טוב יותר, להחזיר את אמון הציבור בו, ובעיקר שהנוער יצמח דרכו. לכדורגל יש ערכים ומשמעויות בעלי דרג רב מאוד בקרב האזרחים".
עיני מספר על תחילת הדרך: "היו פערים מאוד גדולים בין ההתאחדות לבין משרד הספורט והטוטו, דיברו כבר על השבתת הליגה בישראל, ניסיון למצוא חלופות אחרות, לכולם מסביב היה נדמה שזה בלתי ניתן לפיתרון. אני שמח שבסופו של הליך כל הצדדים עשו הכל להגיע להבנות, כשרק טובת הכדורגל לנגד עיניהם ולא עניינים אישיים – והמבין יבין".
בסופו של דבר, הסיפור המרכזי במו"מ היה העניין של לוזון.
"אני יכול להגיד לך שכאחד שהיה חשוב לו להגיע להסכם הזה, לא התייחסתי בשום שלב לעניינים אישיים. כבר אמרתי שהיו אמוציות, וזה כולל את כל מה שאני חושב על מה שקרה במו"מ. לוזון ולבנת הם שני אנשים שאני מאוד מכבד, אבל הם לא היו הנושא, או מה שעמד לנגד עיניי, אלא רק כיצד ניתן לחזק את הכדורגל בישראל על־ידי גישור".
מה הושג בסופו של דבר?
"הרפורמה היא דבר מהפכני מאוד. קח לדוגמה את המינהלת, שניסו להקים פה שנים ארוכות, והחל מהחודש הבא תנהל את הכדורגל הישראלי. שיטת הבחירות עם ההתניה הברורה של ניגוד עניינים וזיקה לאחת הקבוצות המקצועניות בשנתיים האחרונות, הפרדת בתי הדין, גם סיפור המרכזים חשוב מאוד, ועוד הרבה דברים שישפרו את הכדורגל בצורה דרסטית. זה היה מהלך היסטורי, שגם הוביל להסכם כלכלי מצוין. בזכות הגדלת התקציב לנוער, הוא יהיה המרוויח העיקרי. רק הנוער קיבל עוד עשרים מיליון שקל. זה ירחיב את התשתית ויחזק את הכדורגל בהיבט המקצועי והניהולי".
בדיעבד, אחרי שראית מקרוב איך מתנהל הספורט הישראלי, אתה מתחרט שלקחת על עצמך את המשימה הקשה הזו?
"לא נכוויתי, הייתי נכנס שוב כי האמנתי שאפשר לגשר. לקח יותר זמן ממה שחשבתי, אבל בסופו של דבר זה הסתיים בצורה טובה עם מהפכה משמעותית. שמח שעלה בידי לגשר בין הצדדים ולהביא להסכם. מבחינתי הכדורגל מעל כולם ולא העניינים האישיים".
תהיה חבר בוועדת השניים, יחד עם השרה לבנת. שניכם אמורים לפקח על הרפורמה ויש לכם את הסמכות להפסיק בכל רגע נתון את הסכם השיווק בהתאם לכך. האם עזיבתך בפברואר את תפקיד יו"ר ההסתדרות תשפיע על כך?
"ממש לא. זה תפקיד שלקחתי על עצמי ואשאר בו. לקח לנו הרבה זמן להגיע לנוסחה של יישום הרפורמה, שהייתה חשובה מאוד לעתיד הכדורגל, ואני מתכוון לפקח עליה עם השרה".
מיד עם הודעתך על סיום תפקידך, החלו לרוץ שמועות שאתה מתכוון לרוץ לתפקיד יו"ר ההתאחדות.
"שום סיכוי, ממש לא. כל המועמדים הרלוונטיים יכולים להיות רגועים, אני לא בסיפור הזה. אני מצידי עשיתי שירות יחד עם אנשי ההתאחדות, משרד הספורט והטוטו לכדורגל הישראלי, נתנו לו בסיס אדיר עכשיו, ומכאן אשאר רק בוועדת השניים".
לסיום, יש לך עותק של מכתב ההתחייבות של אבי לוזון. מתי תראה אותו לציבור?
"אין תגובה".