שתף קטע נבחר

קנס של 5 מיליון שקל לאפריקה תעשיות

הקנס הוטל בשל אי פרסום מידע על עסקה מהותית ערב הצעת הרכש לנגב קרמיקה. מנכ"ל אפריקה ישראל, אברהם נובוגרוצקי, נקנס בנוסף ב-400 אלף שקל; ועדת האכיפה המינהלית של רשות ני"ע: "הרשות עשתה חסד עם אפריקה תעשיות"

אפריקה תעשיות קיבלה עיצום כספי של 5 מיליון שקל במסגרת הליך אכיפה מינהלית שנוהל על ידי רשות ני"ע, בראשות פרופ' שמואל האוזר. הקנס הוטל בגין הפרת חובות הדיווח של אפריקה תעשיות כחברה ציבורית.

 

בנוסף הוטלו קנסות של מאות אלפי שקלים על נושאי משרה בחברה. ההחלטה על העיצום הכספי התקבלה כבר בסוף אוגוסט, אך הפרסום עוכב, על רקע בקשה של אפריקה לדחות את פרסום ההחלטה, ועד הדיון בבקשה שהתקיים היום בפני השופטת רות רונן.

 

הסיבה להטלת הקנס נעוצה בפרסום הצעת רכש של אפריקה תעשיות לרכישת מניות הציבור של חברת הבת נגב והפיכתה מחברה ציבורית לפרטית. באותה עת, התנהל מו"מ מתקדם לעסקת קרמיקה בין נגב קרמיקה לחברה קנדית, אך משא ומתן זה לא דווח למחזיקים במניית נגב קרמיקה שקיבלו את הצעת הרכש.

 

הרשות טענה כי ביצוע הצעת הרכש לציבור תוך העלמת המידע היוותה גם הפרה של שימוש במידע פנים בידי אפריקה תעשיות. ההפרות יוחסו לא רק לחברה, אלא גם למנכ"ל אפריקה תעשיות דאז (מנכ"ל אפריקה ישראל היום), אברהם נובוגרוצקי. גם מי שכיהן כמנכ"ל נגב, אבי מוטולה, הועמד לדין האכיפה המינהלית בגין שימוש במידע פנים בידי אפריקה תעשיות.

 

עוד מתברר, כי אפריקה תעשיות נקנסה גם על הטעיית רשות ני"ע. במסגרת חילופי מכתבים בין אפריקה תעשיות לרשות בעניין הדיווח המיידי על העסקה, שיגרה אפריקה תעשיות לרשות שני מכתבים מטעמה בהם נכללו פרטים מטעים לגבי תחילת המו"מ בין הצדדים. בגין הטעיה זו הועמד לדין גם אלון הרפז, סמנכ"ל באפריקה תעשיות.

 

העונשים שהוטלו: אפריקה תעשיות - עיצום כספי בגובה 5 מיליון שקל; נובוגרוצקי - עיצום כספי בגובה 400,000 שקל; מוטולה – 150,000 שקל; הרפז – 75,000 שקל

 

מותב ועדת האכיפה קבע בהחלטתו כי בעת שפרסמה אפריקה תעשיות את הצעת הרכש לציבור למניות נגב, נוהל מו"מ לעסקה מהותית בין נגב לאולימפיה ובשל כך ואף שהמו"מ הסתיים רק מספר חודשים לאחר הצעת הרכש, היה על חברת אפריקה לגלות לציבור במסגרת הצעת הרכש על אודות המו"מ. כן נקבע כי מידע חיובי זה עשוי היה לשנות את תמחור המניות בהצעת הרכש ולהעלות מחירן בה.

 

הוועדה קבעה כי מבחינת מעשי נגב ואולימפיה במגעיהם לגיבוש ההסכם במהלך החודשים שקדמו להצעת הרכש במהלכה ואף לאחריה עד לחתימת העסקה, התמונה המצטיירת היא תמונה חד משמעית של עשייה רצופה ונמרצת, של נסיעות ומפגשים חוזרים ונשנים של נציגי שתי החברות ויש בכך להפריך את טענת המשיבים כאילו דבר לא התרחש בין נגב ובין אולימפיה עד לחתימת ההסכם במאי 2012.

 

הוועדה יחסה משקל להצהרת נגב כי הינה מנהלת מו"מ עם אולימפיה, במסגרת בקשה למענק יצוא שהגישה למשרד התמ"ת בחודשים שסמוך להצעת הרכש, וכן לעובדה כי בפגישה במשרדי התמ"ת שהתקיימה בחודש ינואר הציגו אנשיה מצג אופטימי לגבי מצבו של המשא ומתן. עוד יחסה הוועדה משקל לכך שבמצגות פנימיות בכנסים בקבוצת אפריקה הוצג המו"מ ופרטיו, וכן לכך שבכתבה במרץ 2012 נאמר על ידי מנכ"ל נגב כי העסקה עומדת לפני חתימה.

 

חברי הוועדה ציינו: "ההיתממות שהפגינו המשיבים במכתביהם לרשות, בהם פרשו את כל שהתרחש בתקופה הרלוונטית בנגב כמגעים חסרי משמעות עם אולימפיה, הגיעה ללא ספק לרשלנות שאפיינה את כל גישתם לנושא, שהמגמה הבולטת היא הותרת הרשות בערפל".

 

הליך האכיפה המנהלית נכנס לתוקף בתקופת קודמו של האוזר, פרופ' זוהר גושן, ונועד להחליף את ההליך הפלילי הארוך והמסואב שיכול להתנהל שנים בבית משפט. הליך האכיפה המנהלית לא כולל סנקציות פליליות אלא קנסות מנהליים בלבד. אפריקה תוכל לערער על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.

 

מקרה זה הינו המקרה הראשון באכיפה המנהלית שבו מוטלות סנקציות על נושאי משרה בחברות ציבוריות. בהתחשב בכך לא ביקשה הרשות להשית על מי מבין המשיבים סנקציה של מניעת כהונת נושא משרה אלא הסתפקה בבקשת עיצומים כספיים בלבד.

 

הוועדה סברה כי הרשות עשתה חסד עם אפריקה תעשיות בהסתפקה בעיצום המגיע לכדי שליש מן הסכום המקסימלי הנקוב בחוק, ואילו לגבי נושאי המשרה סברה הוועדה כי מאחר שהרשות לא ביקשה סנקציה של מניעת כהונת נושא משרה הרי שהיה עליה לדרוש סכומים גבוהים יותר. מכל מקום, הוועדה השיתה את הסכומים שהרשות בקשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים