שתף קטע נבחר

 

גולדה פקפקה במניעי רוצח קנדי: "יש בעניין פינות אפלות שספק אם יתבהרו אי פעם"

ארכיון המדינה פרסם פרטים בנוגע להתנהלות ממשלת ישראל אחרי הרצח שטלטל את החברה האמריקנית ב-63'. בירושלים הכריזו אז על 3 ימי אבל ועל הורדת דגלי הלאום לחצי התורן. שרת החוץ דאז גולדה מאיר, שהשתתפה בהלוויית קנדי, הביעה תמיהות בנוגע לרוצח אוסוולד: "דברים משונים מאוד"

"פינות אפלות שספק אם יתבהרו אי פעם". 50 שנה לרצח נשיא ארה"ב ג'ון פיצג'ראלד קנדי, מפרסם ארכיון המדינה תעודות הנוגעות לתגובתה והתנהלותה של ממשלת ישראל בעקבות רצח הנשיא. "הם החליטו להפוך את העולם ולחקור את הדבר עד הסוף. אם יש להם אפשרות לחקור - אינני יודעת", אמרה אז שרת החוץ גולדה מאיר, ששבה מהלוויית הנשיא האמריקני כשבלבה ספקות רבים וסימני שאלה לגבי זהות הרוצח ומניעיו.

 

50 שנה לרצח קנדי - דיווחים נוספים ב-ynet:

"הטילו על הנשיא קנדי פולסה דנורא"

נחשפו הקלטות מרצח קנדי: "הראש התפוצץ"

"לא רוצה להתפרסם רק כדי להיות סלבריטי"

 

ההודעה על רצח הנשיא האמריקני קנדי ב-22 בנובמבר 1963 היכתה בתדהמה רבה את ממשלת ישראל והעומד בראשה לוי אשכול. חצי שעה לאחר חצות, שעות בודדות לאחר ההתנקשות, שיגר אשכול לממלא מקום הנשיא, לינדון ג'ונסון, איגרת תנחומים. "הממשלה, העם בישראל ואני באופן אישי בהלם ובצער עמוק מההתנקשות בנשיא. הוא הוכיח עצמו כנשיא נהדר ומנהיג אמיץ של העולם החופשי שהפיח תקווה בלבבות האנושות כולה. אנא מסור את תנחומיה הכנים של הממשלה, הציבור בישראל ותנחומיי האישיים לגברת קנדי וילדיה".

 

במקביל, פרסם אשכול הודעה רשמית, שבה פירט את מעלותיו של הנשיא האמריקני. "כהונתו קצרת המועד רבת חן ורבת סיכוי הייתה. אבד לו לעולם מנהיג גדול אשר לחם לדמוקרטיה ולשוויון זכויות בארצו הגדולה ובעולם כולו. הנשיא המנוח היה ער לשחרורם של עמים משועבדים ולצורכיהן של ארצות מתפתחות והוא נלחץ להושיט להם סיוע רב היקף בחומר וברוח. הוא נאבק להפשרת המלחמה הקרה בעולם ולניצחון האפשרות לדו-קיום בין הגופים המדיניים במזרח ובמערב. ביוזמתו נחתם במוסקבה הסכם בינלאומי ראשון לאיסור ניסויים גרעיניים. קנדי היה ידיד נאמן של עם ישראל ומדינתו".

 

"גם ללא האסון הגדול הייתי אומרת אותו דבר". דברי גולדה בממשלה ()
"גם ללא האסון הגדול הייתי אומרת אותו דבר". דברי גולדה בממשלה

 

"רצח נפשע ומטומטם"

ההלם הכבד של אשכול מרצח נשיא המעצמה בא לידי ביטוי במכתב אישי ששלח לאחיו ליפא שקולניק, שחי אז במוסקבה. "היום, או יותר נכון אמש, נרצח נשיא ארה"ב קנדי וזה אסון גדול, נראה איך יתגלגלו הדברים לעתיד", כתב לאחיו הבכור.

 

יומיים לאחר הרצח, ביום ראשון 24 בחודש, התכנסה הממשלה לישיבת אבל מיוחדת, שבה הוחלט על שלושה ימי אבל מלאים, ביטול כל טקס ממלכתי והורדת דגלי המדינה לחצי התורן, כמו גם תפילה בבית הכנסת וישיבת אבל של כנסת ישראל. "כולנו הוכינו על ידי הרצח הנפשע והמטומטם של נשיא ארה"ב ג'ון פיצג'ראלד קנדי, העולם הוכה בתדהמה ואנו בתוכו", אמר אשכול לשרים. "היה איש בראשית דרכו ועבודתו והתגלה ככוח עולה. העולם היה רשאי להאמין ואנחנו האמנו כי בחובו נאגר הרבה יותר מאשר הספיק לגלות במשך שנתיים שלוש של כהונתו. היה עתיד להתגלות ולעלות. שוחרי השלום והחופש קיוו שהוא יוציא את העולם מהמבוך והסכנות".

"העולם הוכה בתדהמה ואנחנו בתוכו". ג'ון קנדי ובנו ג'ון (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
"העולם הוכה בתדהמה ואנחנו בתוכו". ג'ון קנדי ובנו ג'ון(צילום: גטי אימג'בנק)

שרת החוץ גולדה מאיר שהתה אז בניו יורק, והצטרפה לנשיא זלמן שזר בהלוויה הממלכתית. עם שובה לארץ, דיווחה לשרים על האווירה הסוערת בארה"ב בעקבות הרצח, כמו גם על השאלות הפתוחות הנוגעות לרצח ולמתנקש. לפני הרצח, אמרה גולדה, היו לקנדי מתנגדים רבים שחשו כי הנשיא מרוחק מהעם. לאחר שנרצח, השתנתה האווירה. "הייתה הרגשה שזה הפך את עולמם של האמריקנים. הייתה באמת הרגשה של אבידה אישית לכל אחד, אומרים שבוושינגטון היו שני מיליון איש ברחובות, אני עוד לא ראיתי דבר כזה".

  

"דברים משונים מאוד"  

התנהלותה של הרעיה ג'קלין קנדי, סיפרה גולדה, הייתה מעוררת השתאות. "אישה נאורה, התנהגותה עזרה הרבה ליצירת יחס כזה, היא הופיעה כאישיות בלתי רגילה, איזה כוחות נפשיים

שקשה להסביר אותם, אי אפשר להבין איך בנאדם מחזיק מעמד ככה, זה לא סתם שהיא יושבת בלי היסטריה כל הזמן בפני הציבור, בעיתונות האמריקנית היה כתוב שהיא נתנה לאמריקה דבר שאף פעם לא היה - הרגשת מלכות בהתנהגותה".

 

על יחסו של קנדי לישראל אמרה גולדה: "האמנתי לו שהוא ידיד, לא חשוב שאנשים אומרים שהוא היה זקוק לקולות היהודים. נניח שהוא זקוק לקולות היהודים, אבל אני לא פקפקתי בידידות שלו. ודאי יהיה ויכוח, תהיינה אי הבנות. לא נקבל כל מה שאנחנו רוצים, לא היה לי כל ספק, אבל בעיקר לא התייאשתי שזוהי כתובת רצינית מאוד וחשובה מאוד". יהודי ארה"ב, סיפרה גולדה לשרים, נשמו לרווחה כשהתברר שהרוצח איננו יהודי. "מדוע צריך לחשוב שדווקא יהודי ירצח את קנדי? איני יודעת, אבל נאנחו לרווחה כאשר זה לא יהודי".

 

ההזמנה להלוויית קנדי ()
ההזמנה להלוויית קנדי

"איך רובי נכנס לשם?". התהיות של גולדה מאיר (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
"איך רובי נכנס לשם?". התהיות של גולדה מאיר(צילום: משה מילנר, לע"מ)

גולדה חולקת עם השרים את רשמיה על המסתורין המרחף מעל הרצח. כבר בשלב המוקדם הזה, סברה גולדה כי רב הנסתר על הגלוי. "יש בכל העניין הזה פינות אפלות שספק אם יתבהרו אי פעם. היום יש כבר ידיעה שאוסוולד לא היה שפוי, לא היה מאוזן, היה חולה רוח. העובדה, איזה דבר פה עם משטרת דאלאס משונה, שוטר הנכנס לבניין כדי לבדוק אם הכול בסדר, עובר בחור עם חבילה כזו והוא שואל אותו מה זאת? הבחור עונה: וילון. במקום לשאול אותו אם זה באמת וילון, איך הוא עשה זאת. וכאשר מישהו אומר לו - הוא עובד אצלנו, הוא מסתפק בכך. מה הוא חשוב אם הוא עובד אצלם או לא עובד אצלם, יש לו חבילה - תראה מה יש בחבילה, לא בדקו את החבילה".

 

מי רצה להשתיק את אוסוולד?

משטרת דאלאס, אמרה גולדה, התנהלה בצורה חשודה מאוד. "אוסוולד היה בכלל רשום בתור איש קסטרו, בתור קומוניסט. ניסה להיות ברוסיה, כאילו ידעו שהוא בדאלאס. דברים משונים מאוד, אבל עוד יותר משונה עניין ג'ק רובי (רוצחו של אוסוולד. ר"מ). היות ויש טלוויזיה ראו אותו בטלוויזיה, אוסוולד ראה אותו איזו סקונדה לפני שהוא ניגש אליו, הוא נרתע, ברור שאוסוולד הכיר אותו. איך רובי נכנס לשם? איך נכנס בן אדם זר לתוך בניין המשטרה, איך הוא מעמיד את המכונית שלו במקום החניה של מכוניות המשטרה? מיד אחרי זה אומר שוטר - אילו ראיתי אותו הייתי מגרש אותו. אנחנו מכירים אותו, יש לו רקורד במשטרה. אם שוטר אחד הכיר אותו, איך הוא נכנס?".

נוסח איגרת התנחומים של הנשיא שזר ()
נוסח איגרת התנחומים של הנשיא שזר

גורם בממשל, גילתה גולדה לשרים, רמז לה כי לא בטוח שאוסוולד פעל לבדו. "עכשיו עם חקירה זאת, זו לא רק חקירה בכלל איך קרה הדבר שקנדי נרצח, אלא מי זה רובי, לשם מה ומדוע הוא רצח את אוסוולד? אמר לי איש די חשוב בממשל, שהשאלה אם רובי עשה זאת על דעת עצמו או עשה זאת בשליחות על מנת להשתיק את אוסוולד זוהי שאלה בשבילנו, שאלת מלחמה ושלום".

 

גולדה הביעה חשש כבד מהאפשרות שרובי היהודי היה מעורב בקנוניה לרצח הנשיא. "אם הוא שליח קסטרו, אם יש מחתרת של קסטרו שהולכת עד לרצח הנשיא וזה מאורגן בצורה כזו שמשתיקים את הרוצח ואם הוא בכל זאת ידבר, אוי ואבוי שבתוך זה יש יהודי. הם מקבלים בחומרה את רצח אוסוולד, הייתי אולי אומרת - לא פחות חמור מרצח קנדי. אם זה חלק מתוכנית, אם יש מחתרת - לא רק שאינני בלש, אפילו אינני אוהבת לקרוא ספרות בלשית - אבל אני שואלת את עצמי, אני חושבת שרובי הוא שליחו של מישהו ואני אומרת - או של איזו מחתרת פוליטית או של המשטרה של דאלאס".

  

"דבר משונה ומוזר ואפל"  

"זה קרה בתוך הבניין?" שאל שר המשפטים דוד יוסף. "בתוך הבניין", השיבה גולדה. "במסדרון שנכנסו אליו אנשי טלוויזיה וגם עיתונאים, בדקו כל אחד ואחד. נפתחה הדלת ויוצא אוסוולד עם שני שוטרים כבול אליהם באזיקים, רואים שבתוך הקהל עומד איש עם אקדח וניגש אליו, יש תמונה כאשר רובי כבר יורה, עומד על ידו שוטר ומסתכל. זה היה דבר פנטסטי. אם הוא היה שפוי בדעתו הוא ידע שאי אפשר יהיה לו לצאת משם, אבל הוא הלך על 'קידוש השם' כדי לנקום מותו של קנדי".

 

החקירה, סיפרה גולדה, מתבצעת על ידי משטרת דאלאס בגלל עיוות בחוק. "אומרים שבטקסס או בדאלאס רצח נשיא זה לא פשע פדראלי. זה אחד הדברים המשונים, ליקוי בחוקה. החקירה מתנהלת רק בדאלאס. זו הסיבה מדוע ה-FBI לא נכנס לתמונה. בימים הראשונים היה סטיטמנט של מפקח המשטרה בדאלאס, כאשר חקרו את רובי מיד לאחר הרצח, הוא בכלל השתולל, לא היה לגמרי מאוזן, כעבור שעה השתתק, היה נורמאלי, דיבר מאוזן. דבר משונה ומוזר ואפל עד לידי כך שג'ונסון מינה ועדה עם השופט העליון ארל וורן בראש, זה לא פשוט. הם החליטו להפוך את העולם ולחקור את הדבר עד הסוף. אם יש להם אפשרות לחקור - אינני יודעת".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ספקות לגבי המניעים. ג'ון קנדי
צילום: AFP
צילום: הרמן חניתה, לע"מ
"זה הפך את עולמם של האמריקנים". גולדה מאיר
צילום: הרמן חניתה, לע"מ
מומלצים