בורקינה פאסו: "המונדיאל - משלחת סיוע"
"סוסי ההרבעה" ינסו להדהים הערב בהעפלה לטורניר הגמר כשיתמודדו בגומלין מול אלג'יריה, עליה גברו 2:3 במשחק הראשון בפלייאוף. אחת המדינות העניות בעולם מקווה שהופעה בברזיל תסייע לתושביה להתגבר על הרעב
המונדיאל הוא יותר מטורניר כדורגל . מדובר בחודש בו תושבי העולם מגלים דמויות חדשות ומעניינות ונחשפים לתרבויות, שעל חלקן בקושי שמעו בעבר. המונדיאל הוא גם אחת הבמות הטובות ביותר לפיתוח מודעות לסיפורים פחות נעימים.
עוד לקראת משחקי הגומלין:
- מוות פתאומי: הדרמות והסיפורים המצמררים בהיסטוריה של הפלייאוף
- עיתוני צרפת קוראים את הנבחרת לסדר
- סקנדל בקרואטיה
לכן, בהתמקדות בפן הזה, רונאלדו, זלאטן וריברי הם לא הסיפורים החשובים של משחקי המוקדמות האחרונים הערב, אלא דווקא נבחרת בורקינה פאסו.
עבור המדינה במערב אפריקה, שבעבר נקראה וולטה העילית, המונדיאל יכול, וצריך להיות, קריאה לעזרה. היא אחת המדינות העניות ביותר
בעולם, ענייה גם במונחים אפריקאים, כזו שמתחננת באופן קבוע לתמיכה משכנותיה ומהמערב – תחינות שבדרך כלל אינן נשמעות.
הערב, בורקינה פאסו תשחק באלג'יריה. היא מגיעה למשחק הזה עם יתרון 2:3 מהמפגש הראשון והעפלה היסטורית לברזיל תיתן לה את החשיפה, אותה המדינה לא תמיד מצליחה להשיג בערוצים המקובלים. או כמו שאמר אחד מאנשי ההתאחדות המקומית: "המונדיאל יכול להיות משלחת הסיוע הטובה ביותר".
עוד לפני הכדורגל עצמו, והמשחק הטעון מאוד באלג'יריה, חשוב להבין מה קורה בבורקינה פאסו. במדינה, שקיבלה עצמאות מצרפת בשנת
1960, כל אדם שני נמצא מתחת לקו העוני, 81 אחוזים מהתושבים חיים על פחות משני דולר ליום, והנתון המצמרר ביותר: בכל שנה מתים בבורקינה כ-300 אלף ילדים מתחת לגיל חמש כתוצאה מעוני.
בבורקינה פאסו יודעים ששום טורניר ספורט לא יפתור את הצרות המחרידות האלה, אבל קפיצה למודעות העולם – ובזמן מונדיאל בעיות המדינות האפריקאיות המשתתפות תמיד זוכות לחשיפה – יכולה לתרום.
הצעד הראשון נעשה באליפות אפריקה השנה. אחרי שבטורניר הקודם הנבחרת הפסידה את כל שלושת המשחקים שלה אף אחד לא ציפה
ממנה למשהו מיוחד, אבל בורקינה פאסו הדהימה יריבות חזקות כמו מאלי וגאנה והגיעה עד לגמר, שם הפסידה לניגריה 1:0, משער של קשר בסטייה סאנדיי אמבה.
להתקדמות המופלאה הזו יש שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא המעבר של שחקנים רבים לאירופה, בעיקר לצרפת, בגיל צעיר מאוד. הסיבה השנייה היא פול פוט, מאמן הנבחרת שהקפיץ אותה לגבהים שלא הכירה, אבל שמצד שני גם נחשב לדמות שנויה במחלוקת.
פוט הבלגי לא הגיע לאפריקה במקרה. בשנת 2005 התפוצצה פרשת מכירת משחקים עצומה בבלגיה ופוט היה אחד הנאשמים המרכזיים. מי שהיה אז מאמן ליארסה הורשע במעורבות בפרשה והושעה מכל פעילות בכדורגל הבלגי.
באין ברירה, הלך פוט לרעות בדקות זרים, בתחילה בגמביה ולאחר מכן, מלפני שנה וחצי, בבורקינה פאסו. באירופה לפוט אין סיכוי למצוא עבודה. בעבר הוא הקביל עצמו ללאנס ארמסטרונג כשאמר: "ברכיבה על אופניים כולם לוקחים סמים, אבל האצבע המאשימה הופנתה לגבי ארמסטרונג. כך גם בכדורגל, כולם מטים משחקים אבל האשימו אותי".
פוט הכניס לנבחרת סגנון כדורגל של התקפות מתפרצות קטלניות ומהירות, ויש לו בסגל כמה שחקנים מלהיבים. צמד האחים, אלן טראורה, חלוצה של לוריין, והקשר ההתקפי המבריק ברטראן טראורה בן ה-18, שלפני שלוש שנים נרכש על-ידי צ'לסי לאחר ריב עם מנצ'סטר יונייטד, הם השמות הבולטים. אליהם מצטרפים בלם ליון בקארי קונה, הקשר צ'ארלס קאבורה שעבר השנה ממארסיי לקובאן וגם ג'ונתן פיטרואיפה בעל יכולת הכדרור המופרעת.
החבורה הזו מנסה להצעיד את בורקינה למונדיאל הראשון שלה אי פעם. והם במרחק 90 דקות משם. "סוסי ההרבעה", או בקיצור "הסוסים" (נקראים כך על שם סוסה של יננגה, הנסיכה האגדית של שבט המוסי), השיגו ניצחון 2:3 במשחק הפלייאוף הראשון. הניצחון הושג בזכות פנדל בדקה ה-86, שאמנם נתן לבורקינה יתרון לקראת הגומלין, אבל גם הפך את המשחק הערב לרותח במיוחד.
"השופט הוא ממזר" – צעקה הכותרת בעמוד השער של אחד מעיתוני אלג'יריה, יממה לאחר הפנדל השנוי במחלוקת. הסיפור הזה הוסיף לאווירה המתוחה
גם ככה לקראת המשחק המכריע באלג'יריה.
ההתאחדות של בורקינה פאסו, שבעזרת תרומות התכוונה לשלוח מטעמה 1,500 אוהדים למשחק, עשתה מעשה מכבי ת"א כדורסל והחזירה את כל הכרטיסים בטענה שהאווירה כל כך חמה, עד שאי אפשר לערוב לבטחון האוהדים.
45 אלף אוהדי אלג'יריה ביציעים לא יעשו חיים קלים לשחקני בורקינה פאסו, אבל הסוסים יכולים לעשות היסטוריה הערב. פעמים רבות אומרים על הצלחה ספורטיבית שהיא "מביאה אושר לעם". במקרה של בורקינה פאסו רווח הניצחון יכול להיות הרבה יותר מוחשי ומשמעותי.