ועדת הכספים: יורחב הדיווח המקוון למע"מ
המלחמה בהון השחור: הצעת חוק, שאושרה לקריאה שנייה שלישית, תחייב יחידים וחברות בעלי מחזור מעל 1.5 מיליון שקל בשנה למסור דיווח מקוון למע"מ על הכנסותיהם והוצאותיהם. רואי החשבון ויועצי המס: זהו מחטף שיכביד עד מחנק על העסקים הקטנים
ועדת הכספים אישרה היום (ג') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית שנועדה להעמיק את גביית המסים ולהגביר את המאבק בהון השחור. לפי ההצעה רוב העוסקים במשק, יחידים וחברות בעלי מחזור מעל 1.5 מיליון שקל בשנה (במקום מ-2.5 מיליון כיום לפי פשרה מהכנסת הקודמת), יחויבו בדיווח מקוון למע"מ על הכנסותיהם והוצאותיהם.
כתבות נוספות בערוץ הכסף שלי
מטרת המהלך, היא להגביר את האפקטיביות של פעילות המודיעין ברשות המסים, ולהגדיל את יכולת פקידי השומה להצליב את המידע והחשבוניות ולמנוע חשבוניות פיקטיביות והעלמות מס.
הדיון היה רצוף עימותים סוערים בין חברי הקואליציה והאופוזיציה, סביב שאלת האיזון הנדרש בין המאבק הנכון בהון השחור למידת הקשיים החדשים שהחוק מערים על העוסקים במשק. לטענת רואי החשבון ויועצי המס "מדובר בצעד שנועד להפחית עלויות ושעות עבודה לרשות שחסר לה כוח אדם". הרשות הגיבה כי מדובר בצעדי ייעול.
המתנגדים גם האשימו בסיום הדיון את חברי הקואליציה, שאישרו את החוק, בביצוע מחטף שמכביד עד מחנק על העסקים הקטנים. זאת, בניגוד להבטחת הבחירות של יש עתיד למנוע פגיעה במגזר העסקי הזה.
כ-9% מהעסקאות במשק לא מדווח
מהנתונים שמסרו נציגי רשות המסים עלתה תמונה משוערת וחלקית של היקף ההון השחור במשק הישראלי: סמנכ"ל לאכיפת הגביה ברשות המסים, עו"ד זאב פורת, העריך כי השוק השחור בתחום המע"מ עומד על לפחות כ-60 מיליארד שקל. לדבריו, שכ-9% מהעסקאות במשק (הנאמדות בכ-700 מיליארד שקל) לא מדווחות בדיווח מפורט, כך שלא ניתן להצליב עסקאות בסדר גודל של 60 מיליארד שקל, כדי לוודא אם החשבוניות אמיתיות או פיקטיביות.עם זאת, הסמנכ"ל הבכיר לחקירות ומודיעין ברשות המסים, אבי ארדיטי, ציין כי "מדי שנה אנחנו חושפים עבירות פליליות בהיקף של 4 מיליארד שקל, וחלק ניכר מאד מזה הוא באמצעות הדיווח המקוון. בשנים האחרונות אנחנו עושים מאמצים גדולים להעמיק את הגבייה ומהווים שחקן מרכזי במאבק בארגוני הפשע, ודרך יעילה לעשות זאת, היא אם נחנוק אותם כלכלית".
600 שקל קנס על עיכוב בהגשת הדו"ח
לפי הצעת החוק, הקנס החודשי לעוסק על עיכובים בהגשת הדו"ח המקוון יעמוד על 1,700 שקל. בלחץ רואי החשבון ויועצי המס הוחלט להפחית את הקנס ל-600 שקל. יו"ר ועדת המסים בלשכת רואי החשבון, רו"ח עופר מנירב, טען שאין מקום להכבדה הזאת על העוסקים. "כיום 91% מהעסקאות כבר מדווחות וכאן מדובר בסך הכל בעוד 1%-2%, וההקשחה גדולה. זה יבלבל את המערכת, ייכנסו המון חשבוניות לא רלוונטיות, ובפועל המדינה לא תגבה מהמהלך ולו שקל אחד".נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, הוסיף: "תפסיקו להתעמר בעסקים הקטנים. אתם מדברים כל הזמן על הצורך לעודד אותם, אך בפועל קורה ההיפך, ואתם מקשים עליהם את ההתנהלות השוטפת, מגדילים את הביורוקרטיה וזה גורם להקטנת התפוקה. ציבור העוסקים הקטנים לא יעמוד בדיווח מקוון כל 15 בחודש, ואם תאשרו את החוק אתם מטילים עליו קנס של 1,000-700 שקל בחודש, גם אם שיגרו את הדו"ח אבל היתה תקלה בשידור".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), שהביא להפחתת הקנס אמר כי החוק החדש "נדרש לאזן בין אינטרסים חשובים: האחד, להעמיק את הגבייה ולהיאבק בעבירות מס שיביאו להפחתת המסים על כלל האזרחים. והאינטרס השני הוא למנוע הקשחה יתר על המידה של הפרוצדורות והעיצומים הכספיים שלא בצדק. אסור להקשות יותר מדי על העוסקים במשק. פגיעה קשה בהם תפגע ביכולת שלהם להתקיים ויש לזה השלכות כבדות על שיעורי הצמיחה".