הצפיפות בדירות בישראל - מהגבוהות בעולם
על פי נתוני ה-OECD, רק בפולין, בהונגריה ובטורקיה מספר החדרים לנפש נמוך מבישראל. התאחדות בוני הארץ: באמצעות התחדשות עירונית, ניתן לספק למאות אלפי משפחות דירות מרווחות יותר - מבלי שישלמו שקל
כאשר מדברים על מצוקת הדיור בישראל, עיקר הדיון נסוב סביב המחסור בדירות. אולם נתונים של ארגון ה-OECD מעלים כי המצוקה לא באה לידי ביטוי רק במיעוט בדירות, אלא גם בכך שהדירות הקיימות בישראל צפופות מאוד - בהשוואה לעולם המערבי.
על פי הנתונים, בישראל מספר החדרים לנפש נע סביב חדר אחד בלבד. רק בטורקיה, בהונגריה ובפולין הצפיפות גבוהה יותר. הממוצע בכל מדינות ה-OECD עומד על מעל 1.5 חדרים לנפש בממוצע, כאשר בבלגיה ובקנדה יש שני חדרים ו-2.5 חדרים לנפש בהתאמה.
עו"ד אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אומר כי הנתונים לא מפתיעים אותו. לדבריו, יש בישראל שכונות שלמות של דירות קטנות אשר נבנו לפני מספר עשורים, והאוכלוסיות בשכונות אלה אינן יכולות לשפר את סביבת המגורים שלהן לנוכח מחירי הדיור הגבוהים.
"הפתרון עבור אותן מאות אלפי משפחות הוא התחדשות עירונית", מוסיף בן שמעון, "ייזום וקידום של פרויקטים בתחום פינוי-בינוי ותמ"א 38 יאפשר לספק לאותן משפחות מגורים מרווחים יותר, מבלי שיוסיפו שקל מכספם - ותוך חיזוק המבנים כנגד רעידות אדמה או נפילת טילים. בנוסף, תהליכים של הגדלת זכויות בנייה בתוכניות בניין עיר קיימות ובפרוקיטים עתידיים יתרמו משמעותית להגדלת מספר יחידות הדיור וגודל הדירה עצמה".
"השטח נטו של הדירה במגמת ירידה"
לדברי בן שמעון, השטח נטו של הדירות החדשות הנמכרות כיום אינו נמצא במגמת עלייה אלא להיפך. בעקבות שורה של תקנים והנחיות תכנוניות בשנים האחרונות, נדרשו הקבלנים להגדיל את שטח הברוטו של הדירה על חשבון השטח העיקרי - והתוצאה בפועל היא שהדייר מקבל דירה קטנה יותר.
"כך לדוגמא", מסביר בן שמעון, "חניונים תת-קרקעיים, חדרי מדרגות רחבים, תקנים המחייבים את הרחבת הקירות, תקני נגישות פנים דירתיים ועוד - כולם גורמים לייקור עלויות הדירה, אבל לא להגדלת שטח המגורים הפנימי למשפחה".
עו"ד אסף להב, מנהל המכון לרפורמות מבניות, מציין כי מספר החדרים הנמוך לנפש בישראל בהשוואה לעולם מושפע בעיקר מתנאי המגורים בשכונות העוני בישראל. "במגדלי היוקרה בתל-אביב אין בעיית צפיפות, ואילו בשכונות העוני מתגוררות משפחות שאין ביכולתן לשפר את תנאי המגורים", הוא אומר.
לדברי עו"ד שרגא בירן, מייסד המכון לרפורמות מבניות, הוא מקדם הצעת חוק להקמת רשות לאומית להתחדשות עירונית ודיור בהישג יד, שאמורה לספק פתרון למצוקת הדיור ולבעיית העוני בשכונות. לפי ההצעה, לתושבי השכונות יוענקו זכויות בנייה בשיעור של 500% על הנכס שברשותם, שיתורגמו ליותר משתי יחידות דיור למשפחה כחלק מההתחדשות העירונית שצפויה השכונה לעבור. "כמו כן", מוסיף בירן, "במסגרת התוכנית ייקבע תמהיל דירות שייתן מענה למצוקת הדיור בהתאם לצרכים של האוכלוסיות השונות".