שתף קטע נבחר

 

כמחצית מקציני אמ"ן לא רוצים לעבור לדרום

התוכנית להעתקת אגף המודיעין לדרום נתקלה במכשול לא צפוי: קצינים רבים חוששים לעקור את משפחותיהם כל עוד המדינה לא תספק להם תשתית להקמת חיים חדשים. בצה"ל מזהירים: טובי המוחות יברחו אל חברות ההיי-טק

הרבה מאוד כסף ומאמץ מושקעים בפרויקט הענק של העברת בסיסי אגף המודיעין לנגב. אבל עכשיו מתברר: כמעט מחצית מקציני אמ"ן כלל לא מוכנים לעבור לדרום - לפחות לא בתנאים הקיימים.

 

דיווחים נוספים בחדשות ynet:

בדרך למבצעיות: ניסוי מוצלח ל'שרביט קסמים'

פיטורים מדן ועד אילת: "יהיה יותר גרוע"

 

המהלך הדרמטי צפוי להתחיל ‭2015-ב‬ ויימשך כמה שנים. בסיומו אמורים כ-‭85%‬ מהקצינים ומהחיילים של אמ"ן, הפרוסים כיום ברחבי הארץ, לשרת בבסיס חדש שיוקם בנגב. בסיס יחידת האיסוף 8200 בגלילות, בסיס ההדרכה הסמוך של חיל המודיעין, היחידה הטכנולוגית וגופים נוספים של אמ"ן יועתקו לצומת שוקת הסמוכה לבאר-שבע, שם תוקם קריית המודיעין של צה"ל.

 

עבודות התשתית יחלו בקרוב, והן יכללו בין היתר חפירת בונקרים תת-קרקעיים לאחסנת החומר המסווג הרב. עשרות מיליוני שקלים מושקעים בטכנולוגיות חדשות ומתקדמות עבור אותן יחידות, אבל מתברר שיש מכשול לא פשוט בדרך למימוש הפרויקט. בסקר פנימי שערך אגף המודיעין, ושנחשף כאן לראשונה, נשאלו הקצינים אם יסכימו לשרת בדרום. ‭43%‬ מהנשאלים אמרו כי אינם מתכוונים להצטרף למהלך ולעבור לנגב. ‭22%‬ מהקצינים שהשתתפו בסקר אמרו כי ישקלו לשרת בדרום רק בתנאים מסוימים, כמו רכבת שתחזיר אותם הביתה, למרכז. רק ‭35%‬ השיבו בחיוב לשאלה.

 

כשנשאלו הקצינים אם הם מוכנים לעבור לגור עם משפחותיהם בנגב, הנתונים היו מדאיגים עוד יותר: ‭53%‬ הביעו את התנגדותם למעבר, ‭33%‬ ענו כי ישקלו זאת, ‭14%-ו‬ בלבד ענו בחיוב. רבים מהנשאלים הבהירו כי יעברו לגור בדרום רק אם תובטח להם רמה גבוהה של חינוך, של בריאות ושל תרבות.

"איך נשאיר אותם בצה"ל? איך נוריד אותם לנגב?"

מדובר בתמרור אזהרה גדול. כבר היום נלחם חיל המודיעין כדי להשאיר בצה"ל את הקצינים האיכותיים, במיוחד במקצועות הט - כנולוגיים, שיכולים להשיג תנאים טובים לאין שיעור באזרחות. "ממתינים לקצינים האלה מחוץ לש"ג עם הצעות חלומיות‭,"‬ אומר קצין בכיר באמ"ן. "רק לאחרונה הגיע אליי קצין מבריק, מוקד ידע שכמוהו יש אולי עוד 10 גאונים בכל הארץ, המשרת ביחידה הטכנולוגית. אנשים ששירתו איתו ויצאו לאזרחות עשו אקזיט בעשרות מיליונים, והוא מרוויח פחות ‭12-מ‬ אלף שקל בחודש. עכשיו נאלצנו לבטל לו את הלימודים, והוא רוצה לעזוב. איך אני בדיוק משאיר אותו בצה"ל? איך אני מוריד אחד כזה לנגב‭"?‬

 

קצין בכיר אחר אומר: "כבר היום אנחנו מוטרדים מאוד מהתחרות בחוץ. זה יחמיר עוד יותר בגלל הקיצוץ בתקציב הביטחון, ויהפוך לקטסטרופה כשיושלם המעבר דרומה, אם המדינה לא תספק את רמת החיים ותנאי השירות עבור אותם קצינים. אנחנו בונים את הבסיס הכי מתקדם, עם הטכנולוגיה הכי מתקדמת, אבל אם לא יבואו מיטב המוחות, הוא לא יהיה אפקטיבי‭."‬

 

לדברי קצין באגף כוח אדם, המעבר דרומה עלול לפגוע קשות גם במוטיבציה של הקצינים הצעירים, אלה שעומדים בפני החלטה על עתידם. "למה שיעזבו את אזור המרכז? בגלל הציונות? את הבחור מרמת-השרון לא מעניינת ציונות‭."‬

 

יחידה 8200 היא כיום אבן שואבת לצעירים מוכשרים ממרכז הארץ. חיילי היחידה וקציניה נהנים משירות משמעותי ומעניין, אבל גם קרוב לבית, ובוגריה "נחטפים" על ידי חברות ההיי-טק מיד עם שחרורם בבקו"ם. אבל לאחר המעבר לנגב השירות יהפוך להרבה פחות אטרקטיבי, מה עוד שקריית המודיעין בצומת שוקת - בניגוד לבסיס בגלילות - תתנהל כבסיס סגור עבור חיילי החובה, והם לא יוכלו לצאת כל יום הביתה. כדי להמתיק את הגלולה יוקמו מגרשי ספורט, אולם קולנוע ומתקנים נוספים, בדומה לבסיסי חיל האוויר.

 

בניסיון להתמודד עם האתגר הנחה סגן הרמטכ"ל גדי אייזנקוט את קצין המודיעין הראשי, תת-אלוף אלי בן-מאיר, להתחיל כבר עכשיו לאתר בבתי-הספר בדרום הארץ בני נוער איכותיים המתאימים לשירות ביחידות אמ"ן, כדי שיכסו על הפער שעלול להיווצר בעקבות המעבר לנגב. בחיל המודיעין כבר מגבשים תוכניות לשיתוף פעולה עם בתי-הספר ביישובי הדרום, בעיקר בתחום הסייבר, כדי לקלוט יותר ויותר מתגייסים מהפריפריה.

 

אבל זה לא מספיק, אומרים בצה"ל. "מדובר בבעיה לאומית, שהמדינה חייבת לתת עליה את הדעת‭,"‬ מתריע קצין בכיר. "חיל המודיעין בנוי על כוח האדם האיכותי שלו. אם המעבר דרומה יבריח את האנשים האלה לאזרחות, לא רק חיל המודיעין וצה"ל יהיו בבעיה - אלא מדינת ישראל כולה‭."

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים