"הברית המוזרה" בין ישראל למפרץ נגד איראן
הדיבורים על הסכם ממשמש ובא בין טהרן למעצמות בז'נבה קירבו בין ישויות שלא מקיימות ביניהן יחסים דיפלומטיים פומביים. שורשי הפחדים שלהן מאיראן דומים: ירושלים רואה בגרעין איראני איום קיומי, והבירות הסוניות במפרץ הפרסי מוצאות את הרפובליקה השיעית מסכסכת וחותרת תחת שלטונן
כשמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי קפץ לעצירה נוספת במזרח התיכון בחודש האחרון הפצירו בו נגד ההתקרבות בין וושינגטון לאיראן. "אל תסמוך על טהרן", אמרו לו, "תחריף את הסנקציות". הבהירו בפניו כי כל הסכם שלא יכיל הפסקה מוחלטת של הפעילות הגרעינית יהיה טעות חמורה. אך את הדברים האלה לא שמע קרי בפגישה בירושלים. הייתה זו דווקא ריאד והיו אלה מנהיגי סעודיה.
עוד על שיחות הגרעין בין איראן למעצמות:
איראני ל-ynet: ביבי צודק, המשיכו בסנקציות
פוטין לנתניהו: "להגיע מהר להסכם עם איראן"
פסימיים בז'נבה: 'לא ניתן לאיראן לבזבז זמן'
ישראל ומדינות המפרץ שבראשן סעודיה - בצירוף המוזר ביותר באזור - הצליחו למצוא מכנה משותף ושפה פוליטית זהה בהתנגדותן להסכם המתבשל בין המערב לטהרן שיקפיא את תוכנית הגרעין האיראנית אך יותיר ללא שינוי אלמנטים אחרים כמו העשרת אורניום. "הפתגם הישן שאומר 'האויב של האויב שלי הוא חברי' התברר כנכון ביחס לאיראן", אומר תאודור קרסיק, מומחה לביטחון ויחסים פוליטיים במכון למזרח הקרוב, היושב בדובאי. "המצב שהתגלגל יצר כמה אפשרויות מעניינות".
נראה כי כעת עומדת הזדמנות לפריצות דרך דיפלומטיות בין ישראל לבין מדינות המפרץ הנשלטות על ידי מונרכיות ושייחים. אך דאגותיהם המשותפות מהשפעת איראן ושאיפותיה הביאו כבר לתקשורת חשאית ול"יחסים אינטימיים" בנושאים הקשורים בהגנה ובאינטרסים אסטרטגיים דרך פורומים כמו כנסי האומות המאוחדות. כך אומר דני גילרמן, שגריר ישראל לאו"ם לשעבר. החרדות המוגברות שנובעות מאיראן עשויות ליצור חלל משותף חדש שבו חופפות ישראל והמפרץ.
גם קהיר עשויה להצטרף ל"ברית"
ממשלת מצרים, שהדיחה את מפלגת האחים המוסלמים שנתמכה על ידי איראן, יכולה להיות גם היא מתאימה לגוש החוסם האזורי ועשויה לעמוד נגד טהרן ולדרוש מדיניות נוקשה יותר בנושא מוושינגטון, שחוטפת ביקורת חדשות לבקרים על כך שנטשה את בעלות הברית הוותיקות שלה בניסיון להתפשר בסוגיה הגרעינית. מנהיגות מצרים הנוכחית מסתמכת על הכסף מהמפרץ כחבל הצלה ומעוניינת לבנות מחדש את קשריה עם ישראל, שהסכם השלום בינה לבין קהיר נחשב מאז ומתמיד מטרד היסטורי בעיני האחים המוסלמים.
סעודיה ומדינות מפרץ נוספות הן גם מקור מרכזי של כסף ונשק למורדים הסורים במלחמתם נגד הנשיא בשאר אסד, הנתמך על ידי איראן. כוח נאמן נוסף לטהרן, ארגון הטרור חיזבאללה,
נמצא גם הוא בתערובת ששמה מלחמת האזרחים הסורית. שלשום ביצע ארגון המסונף לאל-קאעידה שני פיגועי התאבדות
ליד השגרירות האיראנית בביירות שגבו את חייהם של 23 בני אדם, בהם דיפלומט איראני, במתקפה שנתפשה כנקמה על התערבות חיזבאללה ולבנון בנעשה בסוריה.
ישראל עשויה כעת להשתמש בסיוע ובמודיעין הסעודי במאמציה לנטרול חיזבאללה. סעודיה גם נתנה את תמיכתה ליוזמת השלום של הליגה הערבית ב-2002 בין ישראל לפלסטינים, וייתכן שתוכל למלא תפקיד בשיחות עתידיות בין הצדדים. "הסכם גרעיני עשוי להגביר את שיתוף הפעולה מאחורי הקלעים בין מדינות המפרץ הפרסי לבין ישראל, בייחוד באמצעות לובינג בוושינגטון ובבריסל", מסביר מאיר ג'בדנפר, יליד איראן, מומחה לפוליטיקה בישראל ומרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה.
רק השבוע נרמז על קשר אפשרי בין ישראל לסעודיה שציינו אויביהן. לאחר הפיגועים בביירות האשים שר החוץ של איראן את ישראל באחריות להם. עם זאת, בכירים בחיזבאללה ובסוריה כיוונו אצבע מאשימה לסעודיה, שתומכת במורדים הסורים יחד עם בעלת בריתה, קטאר. שר ההסברה הסורי עמראן א-זועבי אמר כי סעודיה, מדינות המפרץ וישראל מפיצות את הטרור באזור.
ביום שני האחרון פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של סעודיה הודעה רשמית שבה הכחישה את הדיווח שפורסם ב"טיימס" הלונדוני לפיו המוסד הישראלי עובד בשיתוף עם גורמים רשמיים בסעודיה לתכנון תקיפה אפשרית באיראן, במקרה של כישלון שיחות הגרעין.
שורשי הפחדים דומים מאוד
עם זאת, לפרשני המזרח התיכון לא קשה לתאר את המקום שבו נפגשות עמדות ירושלים וריאד. שורשי הפחדים שלהן מאיראן דומים מאוד. ישראל רואה באיראן גרעינית - או רק קרובה ליכולת זו - איום ישיר על קיומה, זאת לאחר עשורים של אמירות נגדה ממנהיגים איראנים ותקיפות מהארגון הנתמך על ידי טהרן, חיזבאללה.
ישראל גם דואגת משינויים במאזן הכוחות באזור. על פי פרסומים זרים, ישראל מחזיקה במאגר נשק גרעיני, אך היא אינה מאשרת או מכחישה אותו. איראן מכחישה שהיא חותרת לייצור נשק גרעיני. אולם כל הסכם עם המעצמות עשוי לשמש את טהרן בעתיד לקריאה לאיסור על נשק גרעיני באזור כולו - קריאה שעלולה להלחיץ את ישראל. ביום ראשון הזהיר שוב ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל מוכנה להגן על עצמה אם איראן תראה סימנים שהיא מפתחת נשק גרעיני.
סעודיה, שבדרך כלל מכתיבה את הטון לשאר מדינות המפרץ, גם רואה באיראן שכנה מסוכנת. מדינות המפרץ הסוניות תוקפות באופן שגרתי את הרפובליקה השיעית על תמיכתה לכאורה בהתקוממויות כמו האביב הערבי בבחריין או בניסיונות הפיכה, אף שלא פורסמו מעולם הוכחות חותכות לכך.
הממלכה הסעודית ושותפותיה למפרץ הפרסי הן לקוחות גדולות של כלי הנשק והמטוסים האמריקניים, ובה בעת מספקות שטחים נרחבים לבסיסי הפנטגון באזור, בהם מטה הצי החמישי של חיל הים בבחריין. הסידור בין ארצות הברית למדינות המפרץ נועד לספק לאחרונות הגנה וכן להפחיד את איראן.
קרי הבהיר במהלך ביקורו החודש בסעודיה בפני שר החוץ, הנסיך סעוד אל-פייסל, שמערכת היחסים בין שתי המדינות עמוקה, מוצקה ומתמשכת. אך קשה היה שלא לזהות את כעסה של הממלכה על החלטת ארצות הברית לוותר על תקיפה צבאית נגד משטר אסד בשל שימושו בנשק הכימי באוגוסט האחרון, שכן סעודיה היא תומכת מרכזית במורדים הסורים, שבעיניהם תקיפה אמריקנית הייתה משרתת את מטרותיהם בלחימה נגד כוחות הממשל. וושינגטון החליטה אז לתמוך בתוכנית שהציעה רוסיה לאיסוף ונטרול הנשק הכימי.
זמן קצר לפני ביקורו של מזכיר המדינה האמריקני, סעודיה ויתרה על מקומה במועצת
הביטחון של האו"ם במחאה תקדימית שכוונה בעיקר נגד מדיניות ארצות הברית במזרח התיכון. "יש לנו אויב משותף - איראן - ויש לנו אכזבות משותפות מבעלות בריתנו, בייחוד ארה"ב, שיצרו ברית מוזרה בין ישראל למדינות המפרץ", אומר גילרמן. מנהיגי המפרץ אמנם שומרים על ריחוק קר מישראל בפומבי, אך לא מדובר בפירוד טוטלי.
הקשר האמיץ ביותר נראה מקטאר, שבה יושבת רשת החדשות הערבית המשפיעה "אל-ג'זירה", שאפשרה סחר עם ישראל עד מבצע "עופרת יצוקה" בעזה בסוף 2008. אזרחים בעלי דרכון ישראלי אינם מורשים בדרך כלל להיכנס למדינות המפרץ בשל היעדר יחסים דיפלומטיים, אך מקרים יוצאי דופן אירעו כשהתאפשרה כניסה לישראלים להשתתף בתחרויות ספורט ובוועידות בינלאומיות שונות. בחודש האחרון דגלי ישראל נמחקו מהסיקור הטלוויזיוני בקטאר של גביע העולם בשחייה.