שתף קטע נבחר

 

נקודת האור: צה"ל מחזיר מאור לפיליפינים

רופא עיניים ואח הנמנים עם משלחת צה"ל שמטפלת בנפגעי הטייפון ניתחו בהצלחה 4 עיוורים. "המקומי שתרגם התלהב וקפץ יחד עם המטופלים כשהניתוח הסתיים", סיפר האח ראובן גלפונד. בתווך התברר כי אבות של חברים במשלחת השתתפו בסיוע הראשון שצה"ל הוציא לפני 34 שנים

העיניים הפיליפיניות חזרו לראות: משלחת הסיוע הצה"לית לנפגעי אסון הטייפון בפיליפינים רשמה בימים האחרונים הישג מרגש כששניים מאנשי הצוות שלה, רופא העיניים סגן-אלוף ד"ר ארז צומעי והאח קא"ב (קצין אקדמי בכיר) ראובן גלפונד, ביצעו ניתוחי עיניים שהשיבו את ראייתם של ארבעה פיליפינים. בעקבות ההצלחה שעברה מפה לאוזן באי סבו בו מפעילה המשלחת בית חולים שדה זה כשבוע, זומנו לניתוחים בסוף השבוע שני פיליפינים עיוורים נוספים.

משלחת צה"ל בפעולה בפיליפינים    (צילום: דו"צ)

משלחת צה"ל בפעולה בפיליפינים    (צילום: דו"צ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אסון בפיליפינים - דיווחים נוספים ב-ynet:

מחיר הסיוע: כמה עולה המשלחת לפיליפינים?

ישראל יהיה שמך: צה"ל יילד בפיליפינים

 

ארבעת המנותחים סבלו ממחלה הנקראת פריגיום, מעין גידול בצורת קרום שמטפס על הקרנית וגורם לעיוורון. המחלה ידועה גם בארץ אולם בפיליפינים ובמדינות הקרובות יותר לקו המשווה היא נפוצה יותר בגלל האקלים. הארבעה שנותחו, בטווח הגילים 40 עד 74, סבלו מהעיוורון עוד בטרם סופת הטייפון החזקה שפקדה את קבוצת האיים, אך שמעו על הצוות הרפואי מישראל שהגיע למשימה ההומניטארית ומעניק טיפול רפואי לכל מקומי, בהיעדר תשתיות רפואיות פיליפיניות שנפגעו מהסופה.

 

"הרבה מקומיים סובלים מהמחלה הזו אבל רבים מהם עניים ולא יכלו להרשות לעצמם לממן את הניתוח", סיפר ל-ynet ד"ר צומעי שבאזרחות עובד בבית החולים סורוקה בבאר שבע. "בתחילה הצטערנו לגלות שאין ביכולתנו לבצע את הניתוח כי לא הבאנו איתנו מהארץ את הציוד לניתוחים כאלו".

הצוות הישראלי בפעולה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הצוות הישראלי בפעולה(צילום: דובר צה"ל)

"אתה מרגיש שהשבת חיים לאדם". ראובן גלפנד  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"אתה מרגיש שהשבת חיים לאדם". ראובן גלפנד (צילום: דובר צה"ל)
 

מי שאלתר היה האח גלפונד, ראש ענף אורתופדיה בבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים, שהשתתף במשלחת להאיטי ומשמש בעיר סבו כאח חדר הניתוח. "מצאתי כלים רפואיים ועיצבתי אותם באופן שהפך אותם למיקרוסקופיים, עדינים, זעירים וחדים יותר", סיפר גלפונד, "ואז התחלנו בניתוחים. הניתוחים קצרים במשך 20 דקות ובהרדמה מקומית. האח המקומי שסייע בתרגום התלהב וקפץ מאושר יחד עם המנותחים כשהניתוח הסתיים והם אישרו לו שהם רואים את אצבעותיו. אתה מרגיש שהשבת חיים לאדם, תחושה מדהימה. המנותחים הודו לנו בחום".

 

סא"ל צומעי אמר כי "במהלך הניתוח מקלפים את הגידול וכדי למנוע חזרה שלו משתילים לחמית נקייה ותופרים אותה לאזור הפצע שיצר הניתוח. התפרים והחוטים זה דברים שהובאו מהארץ, שאר הכלים העדינים הם פרי אלתורו של האח ראובן. החולים שהחלו לראות פתאום אחרי הניתוח התרגשו, זה נס שקורה לך מול העיניים".

 

דור שני לסיוע בינלאומי 

החברים למשלחת, קצינת הרפואה סגן נועה שמר שבשגרה משרתת בקורס החובשים בצה"ל, ופרופ' אילון פרס שבשגרה משמש כמנהל המחלקה לגנטיקה בבית החולים שיבא בתל השומר, גילו את הקשר הגנטי הכפול ביניהם: אביו של כל אחד מהם שירת במשלחת הסיוע הבינלאומית הגדולה הראשונה שצה"ל הוציא לפני 34 שנים לגבול ויטנאם-קמבודיה.

 

המשלחת אז סייעה רפואית לאלפי פליטים קמבודים שנסו ממשטרו האלים של הרודן פול פוט. אביה של נועה, תת-אלוף במיל' פרופ' שוקי שמר, הפך לימים לקצין הרפואה הראשי בצה"ל ולמנכ"ל משרד הבריאות, ועמד בראש רשת אסותא ומרפאות מכבי. "אחרי שישראל כבר הוציאה משלחות לרואנדה, ארמניה, טורקיה, האיטי, מקדוניה ועוד, זה מוסיף כבוד למדינה אבל להערכתי לא משנה היחס לישראל בעולם. המשלחות תורמות לים צורכי ההסברה הישראלית, ואני אישית מרגיש שהעברתי חלק ממה שעשיתי לדור הבא".  

מסייעים סדרתיים. פרופ' שוקי שמר ובתו נועה (צילום: דובר צה"ל ) (צילום: דובר צה
מסייעים סדרתיים. פרופ' שוקי שמר ובתו נועה(צילום: דובר צה"ל )

"זה מוסיף כבוד למדינה". פרופ' שמר בצעירותו מסייע לפליטים קמבודים (צילום: דובר צה"ל ) (צילום: דובר צה
"זה מוסיף כבוד למדינה". פרופ' שמר בצעירותו מסייע לפליטים קמבודים(צילום: דובר צה"ל )

בתו נועה סיפרה כי סייעה לפיליפיני, שהגיע עם מסמרים נעוצים בגבו ובחתך

עמוק בראשו, לאחר שנפל מגובה של שלושה מטרים כשניסה לתקן את גג ביתו שנחרב: "פיליפיני אחר הגיע עם כאב שיניים ובמקרה גילינו שהוא סובל משבר בחוליה עמו הסתובב שבועיים. הוא לא התלונן וכך גם אחרים שהלכו עם שברים בגפיים ועם סף כאב מדהים. אם אלו שהגיעו עם הזיהומים היו מתעכבים עוד כמה ימים, הזיהום היה מתפשט וגורם למותם".

 

חברה למשלחת, פרופ' פרס, אמר כי "אנו מטפלים פה במחלות שקראנו עליהם רק בספרים. הלחות הגבוהה, החום והתנאים הקשים מזכירים לי את הסדרה הישרדות הפיליפינים". אביו, פרופ' מרדכי פרס (82) שעובד זה 50 שנה בשיבא כראומטולוג, גילה שלא הפציר בבנו ללכת בדרכו: "אני מקבל זאת כמחמאה. גם בני השני, רופא עיניים, נמצא כעת במשלחת ישראלית במקסיקו שמבצעת ניתוחי קטרקט לקשישים במימון הקהילה היהודית".

 

ולסיום, עוד נקודת אור קטנה לאחר האסון: אחראי הביטחון בעיר סיבו שבפיליפינים, לואי, קרא לבתו שנולדה בבית החולים הישראלי בפיליפינים "שי" על שם נספח צה"ל בפיליפינים, אלוף-משנה שי ברובנדר. "זו המתנה שקיבלתי מישראל", הוסיף במעמד זה. בתמונה: נספח צה"ל בפיליפינים עם התינוקת שי.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
סגן-אלוף ד"ר ארז צומעי
צילום: דובר צה"ל
צילום: גטי אימג'בנק
הצלחה על רקע האסון
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים