ענבים ונענע! נחשף הרכב היין הכנעני העתיק
מה היה טעם היין בארץ כנען לפני 3,700 שנה? חוקרים ישראלים ואמריקנים בודדו את ההרכב הכימי של יין קדמוני שנחשף בחפירות של שרידי ארמון בתל כברי. התוצאה: רמת תחכום ויצרתיות שלא הייתה מביישת יינן בן ימינו
חדשות נוספות בערוצי ynet:
הרצוג יו"ר העבודה: המפח שלה, המהפך שלו
אלוף עולם חדש בשחמט: דוגמן נורבגי בן 23
ארה"ב: בן 14 אנס ורצח את מורתו למתמטיקה
בשנה האחרונה חשפו ארכיאולוגים מרתף יין מוסתר בחפירות בתל כברי של שרידי ארמון כנעני. החוקרים העריכו שכמות הכדים והרכבם הייחודי מצביעים על כך שהמשקה האלכוהולי נשמר לצורך משתאות פאר של נכבדי התקופה.
"זה לא מסוג היינות שאדם שותה כשהוא חוזר מיום עבודה קשה ורק רוצה לשים את הראש ולשתות משקה", הסביר החוקר פרופ' אנדרו קו מאוניברסיטת ברנדייס בבוסטון במסיבת עיתונאים שערך לצד עמיתי מחקרו: ד"ר אסף יסעור-לנדאו מאוניברסיטת חיפה ופרופ' אריק קליין מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. השלושה חשפו שלשום (ה') את ההרכב הכימי של אותו יין, שכמובן לא שרד במצב נוזלי אך שרידיו נותרו בכדים שנשמרו מתחת לאדמה.
החוקרים סיפרו שתערובת היין הקדמונית הכילה סימנים המעידים על שימוש בדבש, נענע, עץ הארז, שרף עצים וקליפות קינמון. תוצאות המעבדה מאששות כמה מתוחכם היה הליך ייצור היין כבר לפני אלפי שנים, סברה שנמצאו לה עד כה רמזים רק בכתבים עתיקים.
החפירות הארכיאולוגיות נערכו ליד קיבוץ כברי בצפון, הסמוך לנהריה. חוקרים מעריכים שבתקופת הברונזה התיכונה עמד באתר ארמון תחת השליטים הכנענים. לא פחות מ-40 כדי קרמיקה, שיכולות להכיל עד 60 ליטרים, נחשפו באחד מחדרי הארמון. החוקרים העריכו שישנם כדים נוספים שאוכסנו בחללי המבנה, שאיכלס לפני 3,700 שנה סעודות של עשירי הארץ.
כמות היין שנמצאה עד כה איננה מספיקה לאוכלוסיה המקומית, ולכן מעריכים שמטרתה הייתה לשמש את באי הארמון. הכדים הבלתי מסומנים זהים כולם, כאילו הוכנו על ידי אותו קדר. פרופ' קו אמר כי המרכיבים הכימיים מצביעים על כך שבמקום אוכסן יין אדום וייתכן שגם לבן.
מומחה בייצור קדמוני של יין, פטריק מקגבורן,
מאוניברסיטת פנסילבניה אמר כי הממצאים שופכים אור חדש על התפתחות ייצור היין בכנען העתיקה, משם מאוחר יותר התפשטה הטכניקה למצרים וברחבי הים התיכון. הוא אמר כי הבדיקה הכימית צריכה להתפרסם בפומבי לפני שיהיה ניתן להעריך לעומק את מרכיבי היין.
ארכיאולוג מאוניברסיטת בוסטון, קורטיס ראנלס, ציין כי לפי המחקר כל צנצנת הכילה את אותו מתכון יין, דבר המצביע על "עקביות ושליטה שהייתה מצפה בארמון".